Auteur: Martine Hafkamp Datum: 23-11-2020

Op weg naar het ‘oude’ normaal?

Beleggers hebben in de Verenigde Staten een korte handelsweek voor de boeg. Aanstaande donderdag is het Thanksgiving en zijn de Amerikaanse markten dicht. Vrijdag hebben we de beroemde of beruchte Black Friday en hebben we te maken met een verkorte handelsdag. Volgende week maandag is het dan ook nog Cyber Monday. Hopelijk kunnen de retailers goede zaken doen, al zal er door allerlei inperkende maatregelen om het coronavirus te bestrijden wel minder winkelend publiek fysiek op pad gaan. Maar, aangezien de Black Friday deals je ook op internet om de oren vliegen zal het met de omzet wel loslopen. Onlinegigant Amazon zal daar ongetwijfeld de vruchten van kunnen plukken.

Nu er weer hoop is dat er nog dit jaar echt een goedgekeurd coronavaccin op de markt komt, zetten beleggers hun beste beentje voor. De gezamenlijke marktwaarde van de wereldwijde aandelenmarkten lijkt zelfs op weg naar een nieuw record. De volgende farmaceut die voortgang rapporteert is AstraZeneca. Het is een van de farmaceuten die al had aangegeven nog deze maand met nieuwe ontwikkelingen te zullen komen. Hoewel de voorlopige resultaten een lagere effectiviteit tonen dan de vaccins van Pfizer en Moderna is het toch goed voor de stemming onder beleggers. Een of meer goedwerkende vaccins verhogen immers de kans op een normalisering van niet alleen de samenleving maar ook de economie ergens volgend jaar. Daar houden natuurlijk niet alleen beleggers maar ook niet-beleggers van.

Prosus bevestigt goede gang van zaken

Waar beleggers ook van houden zijn de definitieve resultaten die Prosus vandaag publiceerde. Nu waren de cijfers van Tencent al eerder bekend net zoals de voorlopige cijfers van Prosus zelf. Daardoor bevatte de rapportage van Prosus, dat een belang heeft van 31 procent in Tencent, weinig verrassingen. Het mag niet heel verwonderlijk zijn dat de omzet bij zowel maaltijdbezorging als online retail sterk groeide. Nu was dat in het vorige kwartaal ook al het geval, maar toen vielen de marges tegen die daarop werden gerealiseerd.

Prosus werkt met een gebroken boekjaar, waardoor de techinvesteerder vandaag de halfjaarcijfers publiceert. Belangrijk om te zien is dat de e-commerce-activiteiten winstgevender zijn geworden aangezien Prosus door velen toch vooral wordt gezien als een belegging in Tencent, en dan ook nog eens met korting. Hun segment maaltijdbezorging liet bijvoorbeeld een omzetgroei zien van 141 procent. Samen met de hogere bijdrage die Tencent leverde aan het resultaat kon de nettowinst met 29 procent stijgen naar 2,2 miljard dollar. Tijdens de presentatie van de voorlopige resultaten had Prosus al aangegeven dat de stijging van de nettowinst binnen een bandbreedte van 23,8-30,5 procent zou uitkomen. Nu is dat een nogal brede range, dus het is een positieve verrassing dat het werkelijke cijfer aan de bovenkant van de verwachting is uitgekomen. Door scherp op de kosten te sturen en een dividenduitkering van Tencent te ontvangen steeg de vrije kasstroom fors van 14 tot 370 miljoen dollar. Vandaag start ook het al eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma. Het zal voor een bodem onder de koers van het aandeel zorgen, al hebben beleggers toch al weinig te klagen dit jaar getuige de koersstijging van bijna 40 procent sinds 1 januari. Wij blijven positief op het aandeel. Maandelijks maken meer dan 1,5 miljard mensen gebruik van iets waar Prosus in heeft geïnvesteerd. Prosus zit in alle belangrijke trends van dit moment; gaming, fintech, e-commerce, online marktplaatsen en maaltijdbezorging. Wij denken dat steeds meer beleggers oog zullen krijgen voor de forse onderwaardering waartegen Prosus genoteerd staat.