Pandemie ontketent een koperrally

Door: Jan-willem Nijkamp - 25 juni 2020
Somber IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat de schade toegebracht door het coronavirus aan de wereldeconomie groter in dan aanvankelijk gedacht. De verwachte krimp voor dit jaar werd door het fonds bijgesteld van 3 naar 4,9 procent. Ook het herstel in 2021 zal volgens het IMF minder snel verlopen dan eerder gedacht. Ondertussen nemen de zorgen over de houdbaarheid van de handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China weer toe. Daar kwam nog eens bij dat de Verenigde Staten gisteren het grootste aantal nieuwe virusbesmettingen bekend maakten sinds het begin van de pandemie. In Texas, Californië en Florida bereikte het aantal nieuwe infecties een record. Het zet even een rem op de heropening van de economie in verschillende staten. De beurzen reageerden not amused. De S&P 500 daalde met 2,5 procent, de AEX zelfs met 2,9 procent.

Dr. Copper

Na een reeks van meevallende macro-economische cijfers kreeg het optimistische sentiment op de beurzen dus even een forse knauw. Is de rally sinds de bodem van maart voorbij? Dat hoeft geenszins het geval te zijn. Zo spreekt de koperprijs andere taal. De prijs van koper bevindt zich al weer enige tijd in een bullmarket en is sinds de beruchte maartbodem reeds met 27 procent gestegen. De koperprijs wordt in de markt doorgaans met argusogen gevolgd. Koper wordt wereldwijd namelijk gezien als een goede graadmeter voor het vertrouwen in de globale economie. Sterker nog, vanwege zijn vele industriële toepassingen geldt koper zelfs als de beste graadmeter. Op de beurs wordt wel gekscherend gesproken over Dr. Copper met een PhD in de economie. 

Belangrijkste industriële metaal

Koper wordt gebruikt in bouwconstructies en leidingen. Het metaal wordt gebruikt voor generatoren, videokaarten, waterleidingen en gebouwen. Maar ook het bouwen van elektrische voertuigen, de uitrol van 5G en hernieuwbare energie vereisen grote hoeveelheden van het rode metaal. Koper is ’s werelds belangrijkste industriële metaal. Het feit dat de opkomende economische macht China de grootse afnemer van het metaal is met een consumptie van de helft van gehele wereldproductie geeft nog meer aan hoe belangrijk koper is. China is immers nog steeds de werkplaats van de wereld.

Goede voorspeller

Vooruitlopend op de coronacrisis maakte koper als goede voorspeller van de economie zijn naam weer eens waar. Zo bereikte de prijs van koper halverwege januari zijn piek voor dit jaar met 6300 dollar per ton op de London Metal Exchange, ‘s werelds belangrijkste koperbeurs. Begin februari was de prijs echter met 12 procent gezakt. Van een corona-uitbraak was op de aandelenbeurzen nog niets te bekennen, maar de prijs van koper sprak andere taal. Vervolgens ging de koperprijs mee in de val van alle financiële markten om in maart op een prijs van 4617 dollar een bodem te zetten. Sindsdien zit de koperprijs weer in de lift.

Age of Copper

’s Werelds grootste koperhandelaar Trafigura is meer bullish dan ooit. Door het virus hebben kopermijnen – waarvan zich er veel in Zuid-Amerika bevinden – hun productie moeten terugschroeven. Aan de andere kant begint de vraag naar koper weer op te lopen. Zo constateerde men dat de nieuwe orders niet slechts een inhaalvraag betroffen maar veel groter waren. Verscheidene landen verdubbelden hun investeringen in het rode metaal. Men schat in dat de vraag het komende decennium met 3,4 procent per jaar zal stijgen. Het zal de prijs fors opdrijven, tenzij er nieuwe koperbronnen worden gevonden. Men noemt de pandemie het startschot voor een “Age of Copper”.

Harde indicator

De grootschalige, door overheden gesteunde, groene en digitale stimuleringsprogramma’s zullen een hausse in de vraag naar koper aanjagen. Globale investeringen in infrastructuur – in het bijzonder in China – zullen eveneens bijdragen aan de vraag naar koper. Alleen al de productie van elektrische voertuigen – nu goed voor één procent van de wereldwijde vraag naar koper – kan straks goed zijn voor 10 procent van de totale koperafname. Maar zoals gezegd, ook de digitalisering en de vergroening van de economie zullen het gebruik van koper bevorderen. Inderdaad: “Welkom in het kopertijdperk”. De koperprijs is een “harde” indicator die serieus genomen moet worden gezien zijn reputatie als voorspeller.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Weinig inspiratie bij beleggers

Weinig inspiratie bij beleggers

18 september 2020

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige… Meer...

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

17 september 2020

Tijdens de Jackson Hole-conferentie voor centrale banken drie weken geleden, maakte de Amerikaanse centrale… Meer...

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

16 september 2020

Waar we vorige week nog een verkoopgolf zagen bij de technologiefondsen, lijken we deze week weer over… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: