Pas op voor de kuren van de beer

Door: Jan-willem Nijkamp - 17 maart 2020
De kortste en krachtigste

De daling op de beurs van de afgelopen maand zal de geschiedenis ingaan als de meest korte maar krachtigste ooit. Zeker, in het verleden zijn beurzen meer gedaald dan de afgelopen weken. Nog nooit vond er echter zo’n hevige koersval plaats in zo’n korte tijd. Zo had de S & P 500-index slechts 16 handelsdagen nodig om van zijn All Time High in een officiële bearmarket terecht te komen. Een markt wordt een bearmarket zodra de daling vanaf het hoogste punt minstens 20 procent bedraagt. De huidige crash verloopt een stuk sneller dan de beruchte daling na het faillissement van Lehman Brothers in 2008.

Zwarte coronazwaan

Het geeft eens te meer de verwoestende werking op de beurzen van de zwarte coronazwaan weer. Want analisten, beleggers en economen hadden begin dit jaar op werkelijk van alles gerekend maar niet op een onbekend virus dat de hele wereld zou doen sidderen. Hoe onverwachter de gebeurtenis, hoe groter de schok blijkt maar weer. Want op bekende feiten kun je je immers instellen. Op totale verrassingen niet. Na zo’n enorme klap zijn er enerzijds beleggers die de handdoek in de ring gooien en het maar weer liever houden bij een weinig lucratieve spaarrekening. Anderzijds zijn er opvallend veel beleggers naarstig op zoek naar een bodem. Want de historie heeft ze geleerd dat er in de jaren nadien mooie rendementen te realiseren zijn op de beurs.

Laatste verkoper weet het eerst waar de bodem ligt

Bij deze zoektocht naar de uiteindelijke bodem zijn beleggers echter gewaarschuwd. Het gezegde luidt niet voor niets dat de laatste verkoper het eerst weet waar de bodem ligt. Enig onderzoek naar soortgelijke crashes leert ons dat beursdalingen de neiging hebben volgens een soortgelijk scenario te verlopen. De meest beruchte beurscrashes – 1929, 2000 en 2008 – kenden in eerste instantie een korte maar zeer hevige daling. Een daling waarna de index vervolgens in een bearmarket belandde. Juist zo’n bearmarket kan beleggers nogal eens onaangenaam verrassen.

De meest beruchte crash

In de meest beruchte crash ooit, die van 1929, zakte de S & P 500-index in twee maanden tijd met 45 procent. Daarna volgde een herstel van een half jaar waarin de helft van dit verlies weer werd goedgemaakt. Was het tijd voor een groene vlag? Geenszins, want de index zou zijn dalende lijn weer voortzetten om pas in het voorjaar van 1932 tot stilstand te komen, bijna 90 procent lager dan de top van 1929!

Internetbubble

De internetbubble van 2000 kwam een jaar later – maart 2001 – voor het eerst tot stilstand, op dat moment 28 procent lager. Er volgde een herstel maar een terroristische aanslag in september van dat jaar gooide roet in het eten. Een nieuwe bodem werd gezet, 37 procent lager. Weer volgde een herstel. Het kon echter niet voorkomen dat pas in oktober 2002 een bodem werd bereikt, 50 procent lager dan de All Time High uit maart 2000. Na weer een mislukte opleving zou de beurs pas vanaf maart 2003 aan zijn definitieve opmars richting een nieuwe All Time High inzetten.

Lehman Brothers

In de herfst van 2008 had de index slechts twee maanden nodig om bijna te halveren. Vanaf de Al Time High in oktober 2007 was de index 52 procent gedaald. Maar van een definitieve bodem bleek nog geen sprake. De index veerde weer 24 procent op om vervolgens weer naar nieuwe diepten af te zakken. De beruchte bodem werd pas gezet in maart 2009 met een stand van 676 punten.

Gemene beer

Natuurlijk, het is niet gezegd dat het scenario op de beurs deze keer identiek zal verlopen. Maar de kans lijkt reëel dat het verloop enigszins gelijkenis zal vertonen. Psychologisch is het ook goed verklaarbaar. Na een eerste doodklap stappen beleggers weer in omdat ze aandelen tegen aanmerkelijk lagere koersen kunnen kopen. Veel lager dan een paar maanden ervoor. Door de korte duur van de daling zitten de oude topkoersen immers nog in hun hoofd. Na een herstel van enige maanden blijkt het economisch herstel nog niet zo voortvarend te verlopen. Beleggers verkopen teleurgesteld weer hun aandelen. Een nieuwe daling zet in. Een proces dat zich nog enige keren kan herhalen. Beleggers worden iedere keer op het verkeerde been gezet. Die beer is gemeen.

De bodem

Totdat op zeker moment beleggers elk geloof in een herstel hebben verloren. De verkopers zijn uitgeraasd. De beer ook. De lente breekt aan – vreemd genoeg gebeurt dit altijd in het vroege voorjaar - en de stier komt plots tevoorschijn. Vaak duurt het dan nog enige tijd – in de afgelopen rally zelfs vele jaren – voordat beleggers in de gaten hebben dat de markt weer opwaarts gericht is. Degenen die dat het eerst door hebben realiseren de mooiste rendementen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Spanningen lopen op

Spanningen lopen op

22 mei 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: