Reeks aan werkloosheidscijfers

Door: José de Bruin - 9 januari 2017

Uit het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag bleken er afgelopen maand 156.000 nieuwe banen gecreëerd te zijn. Hoewel dat minder was dan verwacht, reageerden beleggers positief op het rapport. Het optimisme was voornamelijk te danken aan de stijging van de lonen. Daarnaast kwamen er vandaag vanuit de Eurozone werkloosheidscijfers naar buiten, die precies in lijn waren met de verwachting. Het cijfer kan echter nog lang niet tippen aan de Amerikaanse publicatie.

Eindelijk een loonstijging

Het Amerikaanse werkloosheidspercentage steeg in de maand december met 0,1% naar 4,7%. Dit was precies volgens de verwachting van economen gepeild door Bloomberg. De oorzaak van deze kleine stijging had niet te maken met een groter aantal werklozen, maar was te wijten aan het feit dat er meer mensen tot de beroepsbevolking toetraden. Door de krapte op de arbeidsmarkt stegen de lonen in de Verenigde Staten op jaarbasis met 2,9%. Dit is de sterkste loonstijging in zeven jaar tijd. Hoewel het aantal gecreëerde banen met 156.000 tegenviel, was vooral de stijging van de lonen een grote oppepper voor beleggers. De loonstijging wordt over alle sectoren gedragen, waardoor ook lager geschoolde werknemers profiteren van de loonstijging. Omdat de inflatie in de VS momenteel 1,7% bedraagt, gaan werkenden er qua koopkracht ook op vooruit. Het cijfer is een mooi afscheidscadeau voor president Obama, die morgen zijn laatste speech als president van Amerika geeft.

De Eurozone is nog niet zo ver..

Vanuit de Eurozone kwamen vanochtend ook werkloosheidscijfers naar buiten, maar dan van de maand november. Hieruit bleek dat in de Eurozone het werkloosheidspercentage 9,8% bedraagt. Dit lag precies in lijn met de verwachting van analisten en was een onveranderd percentage ten opzichte van de maand oktober. Helaas kan de Eurozone haar werkloosheidspercentage nog lang niet vergelijken met de Verenigde Staten. Toch was er ook nog een echte meevaller in de Eurozone. Zo bleken beleggers in de maand januari een stuk positiever te zijn dan op voorhand was gerekend. De Sentix indicator voor het beleggersvertrouwen steeg in januari van 10,0 naar 18,2 punten. Een cijfer boven de nul betekent dat er meer optimisme dan pessimisme heerst. Beleggers hadden slechts gerekend op een stijging van het vertrouwen naar 12,8 punten: dat is dus een forse verbetering. Het optimisme is grotendeels ontstaan door de beursreactie op de overwinning van Trump en zijn plannen om verdere economische groei aan te wakkeren.

Meer relevante berichten

Milde toonzetting notulen ECB

Milde toonzetting notulen ECB

25 mei 2018

Volgens de notulen van de ECB maakt de centrale bank geen haast om zijn monetaire stimulering na september… Meer...

Amerikaanse economie houdt de vaart erin

Amerikaanse economie houdt de vaart erin

24 mei 2018

Gisteren zagen we uit een peiling bij de inkoopmanagers dat de groei van de Europese economie afvlakt. Meer...

Groeivertraging in eurozone

Groeivertraging in eurozone

23 mei 2018

De Europese aandelenbeurzen zijn gisteren overwegend hoger gesloten. In Amsterdam sloot de AEX op 572,05… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: