Rente stijgt

Door: Krist Plaizier - 11 januari 2018

Gisteren draaide het goede sentiment bij beleggers. Reden hiervoor was de stijgende rente. Vooral in de VS maar ook in Europa kwamen er enkele basispunten bij. De bekende Pavlovreactie zagen we ook: banken en verzekeraars stegen en vastgoedfondsen daalden in koers.

Nu stijgt de rente meestal aan het begin van het jaar wat harder dan gemiddeld, gedurende een jaar. Dit komt omdat (semi)overheden aan het begin van het jaar veel geld ophalen met de uitgifte van (staats)obligaties om de tekorten op de begroting van het nieuwe jaar te vullen. Zo haalde gisteren Duitsland (dat overigens geen tekort heeft) 5 miljard euro op met een 10-jaars lening. De komende dagen volgt er nog meer aanbod van staatspapier, zo’n 50 miljard euro, van onder andere Japan, het Verenigd Koninkrijk, Italië, de VS en Portugal.

Minder vraag

Maar naast het grotere aanbod waren er ook nog andere triggers voor handelaren om de rente hoger te zetten. Er is namelijk ook minder vraag. Al langer is bekend dat de ECB vanaf deze maand 30 miljard euro minder aan obligaties opkoopt. De Fed koopt niets meer op maar onttrekt wel geld (20 miljard dollar per maand) aan markt door aflopende obligaties niet te vervangen met de koop van andere leningen. Nieuw was echter dat ook de Bank of Japan besloten heeft om het opkoopprogramma terug te schroeven met 20 miljard yen. Daar bovenop deed ook nog eens het nieuws de ronde dat Chinese topambtenaren de regering geadviseerd zouden hebben om geen Amerikaanse staatobligaties meer te kopen.  

China is de grootste koper en bezitter (1200 miljard dollar) van ‘US-treasuries’. Als deze vraag wegvalt, heeft de Amerikaanse overheid een probleem. Het is echter de vraag of dit soort nieuws uit China te vertrouwen is. Afgelopen jaren deden dit soort geruchten al vaker de ronde en bleken ze naderhand kant nog wal te raken. Ook het Chinese nieuws van gisteren doet Reuters vandaag af als ‘fakenews’. 

De ontwikkelingen op de rentemarkt hebben ‘Mister Bond’ Bill Gross gisteren ertoe bewogen om te twitteren dat de obligatiemarkten in een ‘bear-market’ zijn geraakt en dat we kunnen rekenen op verder dalende obligatiekoersen. Of hij gelijk heeft, zullen we moeten afwachten. Feit is wel dat de rente vandaag weer daalt en dus de obligatiekoersen de daling van gisteren weer (deels) goedmaken.

Onverwachte bieder op chemietak Akzo

Gisteren bevestigde Akzo Nobel aan persbureau Bloomberg dat het 4 kandidaten heeft geselecteerd uit de 7 bieders op de hun chemietak. Naast de al langer bekende partijen Carlyle Group, Advent International/Bain Capital, Apollo Global Management (alle drie private equity) en chemieconcern Lanxess (ex Bayer), behoort ook investeringsconcern HAL Investments tot de kandidaten die in een tweede ronde mogen proberen om er samen met Akzo Nobel uit te komen. Overigens trekken Apollo en Lanxess samen op. Nadrukkelijk geeft Akzo aan dat ook een beursgang van de chemietak nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Eind maart valt de beslissing. De prijs zal, volgens Bloomberg, rond de 10 miljard euro moeten bedragen. 

Hans Weijers

Dat HAL een poging doet, is wel verklaarbaar. Sinds 2013 is Hans Weijers commissaris bij HAL Holding, het moederbedrijf van HAL Investments. Tussen 2003 en 2012 was de oud-minister van Economische Zaken echter CEO van Akzo Nobel. Hij weet dus alles van de eventueel verborgen waarde in de chemietak van de verffabrikant.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: