Shell gaat voor nieuwe energie

Door: Demi van Spronssen - 12 januari 2018

Shell zou een bod hebben uitgebracht op Eneco. Ondertussen is het cijferseizoen officieel van start gegaan.

Van olie naar energieconcern

Wie aan Shell denkt, denkt natuurlijk automatisch aan olie. De olie- en gasgigant heeft jarenlang kunnen profiteren van de wereldwijde vraag naar olie. Maar met de toenemende vraag naar (schone) energie lijkt Shell in te zien dat er een breder aanbod nodig is om ook in de toekomst één van de grootste spelers in de markt te blijven.

Shell zou een bod voorbereiden op Eneco. Royal Dutch zou een Amerikaanse zakenbank hebben ingehuurd als adviseur. Shell wil zelf nog niet reageren op de berichten. Met de mogelijke overname van Eneco betreedt Shell een nieuw deel van de energiemarkt. Eneco heeft naast het bestaande netwerk maar liefst 1 Gigawatt aan groene energiebronnen, genoeg om zo’n 850.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien.

Helemaal nieuw is deze stap overigens niet. Shell heeft vorig jaar al het Amsterdamse NewMotion overgenomen. Daarmee heeft het concern de toegang gekregen tot 30.000 laadpalen die aangesloten zijn bij particulieren en bedrijven, verspreidt over heel Europa. Met de overname van Eneco zou Shell niet alleen laadstations in beheer hebben, maar ook de leverancier zijn van de energie voor deze laadstations. Met de groene energiebronnen van Eneco zou de energie ook nog eens duurzaam kunnen worden aangeboden.

Shell is overigens niet het enige bedrijf dat interesse zou hebben in Eneco. De Nederlandse investeerder HAL wordt ook als kandidaat gezien terwijl nutsbedrijven als het Franse Engie en het Oostenrijkse Verbund ook als mogelijke koper worden aangemerkt. Oliebedrijf Total zou, net zoals Shell, gesprekken hebben gevoerd met een adviseur alvorens een bod uit te willen brengen.

Kijken naar de verwachting

Vandaag is de officiële start van het cijferseizoen. Vanmiddag hebben de Amerikaanse banken Blackrock, JPMorgan en Wells Fargo het startschot gegeven. De komende weken zullen ook de andere bedrijven de resultaten over het laatste kwartaal van 2017 presenteren. Naar verwachting zal, door een eenmalige belasting, de winst gedrukt worden over het geld dat Amerikaanse bedrijven in het buitenland hebben staan. Maar de verlaging van het belastingtarief van 35% naar 21%, zoals beschreven in het nieuwe belastingplan van Trump, zal bedrijven ook weer ten goede komen.

Beleggers kijken dan ook vooral naar de verwachtingen voor de komende jaren. Bedrijven zullen het nieuwe belastingplan namelijk meenemen in de te verwachte resultaten. Beleggers gaan ervan uit dat de belastingbesparing gebruikt wordt om aandelen in te kopen en het dividend of de lonen te verhogen.

Volgens analisten van Goldman Sachs hebben bedrijven in de technologie- en gezondheidssector het meeste geld in het buitenland staan. Zij zullen naar verwachting (eenmalig) een flinke winstdaling presenteren. Apple zal de grootste rekening gepresenteerd krijgen. Met 216 miljard dollar dat buiten de VS is gestald, zou eenmalig een bedrag van 33 miljard dollar moeten worden betaald. De technologiesector zal overigens het minst profiteren van de belastingverlaging, aldus analisten.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

Begroting Italië maakt beleggers nerveus

23 oktober 2018

Gisteren liet de Italiaanse regering weten dat het niets wil aanpassen aan de ingediende begroting voor… Meer...

Drukke week in het vooruitzicht

Drukke week in het vooruitzicht

22 oktober 2018

Er staat beleggers een drukke week te wachten. Het cijferseizoen is in volle gang en het zwaartepunt… Meer...

Afkloppen

Afkloppen

19 oktober 2018

In het derde kwartaal is de Chinese economie minder hard gegroeid dan de verwachting. Volgens de Chinese… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: