Spanningen lopen op

Door: Martine Hafkamp - 22 mei 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op en dat had gisteren z’n weerslag op de financiële markten. Niet alleen legt de Amerikaanse president de schuld van de uitbraak van het coronavirus meer en meer bij China en heeft de Amerikaanse regering weer de oproep gedaan om Chinese technologiebedrijven Huawei en ZTE te boycotten, maar ook is de discussie tussen de Verenigde Staten en China over Taiwan de laatste weken weer opgelaaid. Gisteren beschuldigde Trump via twitter de Chinese president Xi ervan een campagne van desinformatie en propaganda tegen de Verenigde Staten te voeren. Tevens heeft de Amerikaanse Senaat deze week met overweldigende meerderheid een wetgeving aangenomen die ertoe kan leiden dat van Chinese aandelen die genoteerd staan aan de beurzen in de Verenigde Staten de listing kan worden beëindigd.

Vandaag begint in China de jaarvergadering van het parlement die een week duurt waarin premier Li Keqiang en andere senior officials hun plannen zullen ontvouwen op het gebied van onder andere defensie, diplomatie, en dus ook de relatie met de Verenigde Staten. Daar wordt door de rest van de wereld reikhalzend naar uitgekeken. Op de eerste dag van de jaarvergadering is bekend geworden dat China de lange termijn groeidoelstellingen voor de economie heeft losgelaten en zich de komende tijd vooral te richten op het creëren van banen. Waar beleggers van schrokken is dat China een wet in werking wil laten treden die volgens eigen zeggen de veiligheid in Hong Kong en Macau moet waarborgen en dat men in Taiwan diegenen wil ondersteunen die willen dat het land zich aansluit bij China. Mochten de Chinese autoriteiten daadwerkelijk tornen aan de status aparte van Hong Kong en Macau dan zullen de Verenigde Staten naar eigen zeggen tegenacties aankondigen. Het doet de verhoudingen tussen beide grootmachten geen goed en een fase-2 in de in januari afgesloten handelsovereenkomst zou zo wel eens heel lang op zich kunnen laten wachten.

Nvidia presteert nog beter dan verwacht

Waar ook met spanning naar werd uitgekeken waren de kwartaalresultaten van Nvidia. Die werden gisteren nabeurs gepubliceerd. De verwachtingen waren hooggespannen en de beurskoers was in de afgelopen tijd fors opgelopen. Dan lijkt het bijna niet anders te kunnen dan dat de werkelijke resultaten zullen tegenvallen. Niets bleek echter minder waar. De omzet in het eerste kwartaal groeide met 39 procent op jaarbasis, de bruto winstmarge kwam uit op maar liefst 65,1 procent en de nettowinst verdubbelde. De omzet uit chips voor datacenters nam met 80 procent toe. De chips voor grafische kaarten deden het eveneens goed.

Het is duidelijk, de twee belangrijkste onderdelen van het bedrijf, gaming en datacenters, profiteren volop van de veranderingen in de samenleving als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Gaming maakt ongeveer de helft uit van de omzet. Nu scholieren, studenten en veel werknemers thuis zitten blijkt het aantal uren dat er gegamed wordt met zo’n 50 procent te zijn toegenomen. Maar ook het gebruik van internet door de vele thuisblijvers is sterk gestegen. Al die data moeten vervolgens ergens worden opgeslagen. Daarvoor zijn steeds snellere processoren nodig. Daarnaast worden Nvidia’s chips voor datacenters op grote schaal gebruikt bij AI-taken als machine learning. Niet alleen nu, maar ook straks met de komst van 5G en autonoom rijden wordt die groei verder gefaciliteerd. Een kleine dissonant vormden overigens nu, niet verwonderlijk, de chips voor de auto-industrie. Nu was Nvidia al voor de uitbraak van het coronavirus een winnaar, het virus heeft het bedrijf er niet onder kunnen krijgen. Voor het lopende kwartaal wordt er een verdere stijging van de omzet verwacht. Wel kan de winstmarge door de kosten voor de integratie van de overgenomen Israëlische netwerkspecialist Mellanox, iets lager uitvallen. Met Nvidia in portefeuille worden beleggers niet alleen beloond voor hun koersvastheid in woelige tijden, maar lijkt ook de weg naar nog mooiere horizonten open te liggen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Decreet verpest humeur beleggers

Decreet verpest humeur beleggers

7 augustus 2020

Het beurssentiment vanochtend in Azië was overwegend negatief. Aanleiding hiertoe zijn de oplopende spanningen… Meer...

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

Beiersdorf geeft winstwaarschuwing af

6 augustus 2020

Op zo’n mooie dag als vandaag past het prima om het over zonnebrand te hebben. En dat komt goed uit want… Meer...

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

5 augustus 2020

Niet alleen qua bedrijfskleding begint supermarktketen Albert Heijn steeds meer op KLM te lijken, ook… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: