Auteur: Krist Plaizier Datum: 14-02-2019

Spectaculaire winststijging bij Nestlé

Vanochtend kwam het grootste voedingsconcern ter wereld, het Zwitserse Nestlé, met de jaarcijfers. Hoewel diverse cijfers lager uitgekomen zijn dan wat analisten verwachtten, worden de berichten positief ontvangen op de beurs. De koers van Nestlé, die dit jaar toch al flink in de lift zat, sprong met bijna 4% naar de hoogste koers ooit.

Vooral dankzij eenmalige meevallers uit desinvesteringen, sprong de nettowinst in 2018 met 42% omhoog naar CHF 10,1 miljard. Analisten waren echter nog positiever en gingen zelfs uit van een nettowinst van CHF 11,3 miljard. De winst per aandeel steeg nog sterker, met 46% tot CHF 3,36. De autonome omzet groeide in 2018 met 3% tot CHF 91,4 miljard, in lijn met de analistenconsensus. De groei kwam voor 0,5% door hogere prijzen en voor 2,5% door hogere verkoopvolumes. Hiermee herstelde de omzetgroei van de recordlage 2,4% in 2017. Vooral kindervoeding in China werd goed verkocht. Maar ook in de Verenigde Staten kreeg de omzetgroei momentum. Gedurende het vierde kwartaal kende de omzetgroei een versnelling ten opzichte van de rest van het jaar.

De vrije cashflow steeg met 15% tot CHF 10,8 miljard. Hiermee heeft Nestlé de ruimte om het dividend verder op te trekken tot CHF 2,45 per aandeel (+4,3%). Het dividendrendement op de huidige koers bedraagt een kleine 3%, een aantrekkelijke vergoeding aangezien de Zwitsers nog steeds een negatieve rente hebben. Het lopende aandeleninkoopprogramma van CHF 20 miljard zal eind dit jaar afgerond worden. Dit is een half jaar eerder dan verwacht.

Outlook bevestigd

CEO Schneider herhaalde de verwachting dat de eerder uitgesproken doelen van 2020 gehaald zullen worden. En ook in het lopende jaar zullen de omzet en winst verder aantrekken. Ergens in de zomer van dit jaar zal de huidverzorgingsdivisie verkocht gaan worden. De verkoop zal waarschijnlijk tot een boekverlies leiden van ongeveer CHF 90 miljoen. Teneinde het bedrijf verder te verduurzamen zal ook vleeswarenbedrijf Herta dit jaar verkocht worden. Over het belang in L’Oréal werden geen nadere uitspraken gedaan. Wel waren er nog twee andere leuke nieuwtjes. Ten eerste dat de voormalige CEO van Ahold Dick Boer commissaris wordt bij het bedrijf. En ten tweede dat binnenkort 24 Starbucks koffieproducten gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zullen zijn. Hiermee start Nestlé met het te gelde maken van de voor USD 7,2 miljard gekochte rechten van Starbucks. Vooral in de Verenigde Staten worden hoge verkoopcijfers verwacht.

Nexans CEO ziet scherpe stijging van de winst dit jaar

Ook de Franse kabelproducent Nexans kwam met de jaarcijfers. Zowel de omzet als de winst waren in overeenstemming met de verwachtingen. De omzet kwam uit op EUR 4,4 miljard bij constante aluminium- en koperprijzen. Dit is 3,5% minder dan vorig jaar. De Ebitda kwam uit op EUR 325 miljoen, een daling van 21% mede door valutaire tegenwind. De lagere bedrijfswinst werd vooral gerealiseerd in de eerste helft van 2018. In de tweede helft nam de Ebitda met 12,3% toe. De nettowinst bedroeg een schamele EUR 14 miljoen (-89%) vooral door hoge reorganisatielasten.

De cijfers waren geen verrassing omdat ze grotendeels al bekend gemaakt waren tijdens een strategie-update in november. Maar omdat er geen nieuwe tegenvallers bekend werden gemaakt, steeg het aandeel toch met ruim 4% vanochtend. Vorig jaar daalde het aandeel op de mindere gang van zaken met maar liefst 52%. Shortsellers droegen flink bij aan deze koersdaling.

Volgens CEO Guerin slaan de genomen reorganisatiemaatregelen aan. De start van 2019 geeft hem het vertrouwen dat ze dit jaar zullen resulteren in een scherpe stijging van de Ebitda. Nexans stelt een dividenduitkering voor van EUR 0,30 per aandeel. Dit is 57% minder dan de EUR 0,70 van afgelopen jaar.