Staakt het vuren

Door: Martine Hafkamp - 3 december 2018

Opluchting alom op de beurzen nu er een klein kogeltje door de kerk is. De Verenigde Staten en China zijn het er tijdens de G20 in Buenos Aires gedurende een diner over eens geworden dat een staakt-het-vuren voor een periode van 90 dagen een goed compromis is om een verdere escalatie van het handelsconflict tussen beide landen voorlopig te voorkomen. In de praktijk betekent het dat er de komende periode geen nieuwe importheffingen zullen worden ingevoerd. Zoals bekend had Trump tot voor dit weekend het voornemen om begin 2019 de tarieven te verhogen, maar dat plan wordt nu in de ijskast gezet.

Beide landen hebben elkaar een vinger gegeven, maar Trump zou Trump niet zijn als hij niet gelijk zou proberen een hele hand te pakken. Na afloop van de ontmoeting tussen beide kemphanen gaf hij in een tweet aan dat China ermee zou hebben ingestemd om de tarieven op geïmporteerde, in de Verenigde Staten gefabriceerde auto’s ‘te verlagen en af te schaffen’. Zijn bericht is (nog) niet bevestigd door Peking. Wel is bekend dat China toezeggingen heeft gedaan om de handelsbalans tussen beide landen meer in evenwicht te brengen door bijvoorbeeld meer Amerikaanse producten te gaan importeren.

Beleggers zijn de week goedgemutst van start gegaan omdat de bereikte wapenstilstand het best mogelijke resultaat is waarop kon worden gehoopt. Men durft weer risico te nemen. Vandaag lopen de koersen van aandelen in ieder geval op en is de rente op tienjaars Amerikaans staatspapier weer terug onder 3%. Wie weet is dit het begin van de zo gehoopte eindejaarsrally…

Mosterd na de maaltijd

Voor de overname van NXP door Qualcomm komt de voorzichtige toenadering tussen beide grootmachten te laat. Afgelopen 25 juli ketste deze af, omdat voor de gestelde deadline niet de benodigde goedkeuring voor de fusie van de Chinese autoriteiten werd verkregen. Een echte reden voor het uitblijven ervan kwam er niet. Toen al waren er vermoedens dat het een reactie van China was op de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Dat lijkt nu te zijn bevestigd met de mededeling van Xi dat hij best met de deal zou willen instemmen als hem daar nu toestemming voor zou worden gevraagd. Over Broadcom werd niets gezegd terwijl op de achtergrond indertijd eveneens speelde dat deze onderneming een bod op zowel Qualcomm als NXP had gedaan.

De reactie van Qualcomm op het bovenstaande laat zich raden aangezien de breakup-fee van $ 2 miljard al is betaald. Daarmee heeft Qualcomm de ‘schade’ vergoed van onder andere de tijd die NXP heeft gestoken in het doen slagen van de overname. NXP op haar beurt heeft dat geld aan haar aandeelhouders geretourneerd in de vorm van een aandeleninkoopprogramma om hen tegemoet te komen voor de twee ‘verloren’ jaren die de voorgenomen overname duurden. Niet voor niets is het voor Qualcomm dan ook een gepasseerd station. De handreiking van Xi is voor hen dan ook mosterd na de maaltijd, of sambal na de bami.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: