Startblokken

Door: Joop van de Groep - 8 februari 2019

De aandelenbeurzen kwamen dit jaar pijlsnel uit de startblokken. Hoop op een goede afloop van de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten gaf de beleggers moed. Ook de zalvende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell ten aanzien van het monetaire beleid deed een behoorlijke duit in het zakje. Deze week kwam FactSet met een update over de financiële prestaties van de S&P 500 bedrijven, halverwege het cijferseizoen. Meer dan de helft van de bedrijven hebben inmiddels de boeken geopend. Tweederde hiervan presteerden beter dan waarop analisten vooraf hadden gerekend. Tot nu toe is, in het vierde kwartaal van vorig jaar, de winst met gemiddeld 12,4 procent gegroeid. Dit betekent dat er voor het vijfde kwartaal op rij een dubbelcijferige winstgroei uit de bus komt rollen. Al met al zorgden deze factoren voor de beste januari maand voor de S&P 500 in meer dan 30 jaar. 

So far so good

Voor wat betreft de gerapporteerde resultaten kregen de bedrijven de handen op elkaar van de beleggers. Tot dusverre goed nieuws. Maar hoe zit het met de vooruitzichten?
De bedrijven hebben bij de publicaties van de cijfers de verwachtingen voor het komende kwartaal aanzienlijk naar beneden bijgesteld, zelfs meer dan waarop analisten hadden gerekend. Daarom haasten analisten zich om de verwachting voor het huidige kwartaal verder te verlagen. De verwachte gemiddelde winstgroei voor het eerste kwartaal is inmiddels gedraaid naar een daling van de winstgroei met 0,8 procent op jaarbasis. Als de verwachtingen uitkomen dan betekent dit de eerste daling van de winstgroei sinds het tweede kwartaal van 2016.

Belangrijkste reden voor het bijstellen van de winstverwachtingen is de wereldwijde economische groeivertraging.

Sentiment

Gisteren werd het beurssentiment negatief beïnvloed door de uitlatingen van Larry Kudlow. De economisch adviseur van het Witte Huis meldde dat er nog een flinke horde genomen moet worden voordat de Amerikanen een deal kunnen sluiten met de Chinezen. Pijnpunten zijn de bescherming van intellectuele eigendommen van technologische ontwikkelingen en de wijze waarop de gemaakte afspraken gecontroleerd moeten worden. President Trump bevestigde dat hij zijn Chinese evenknie Xi Jinping deze maand niet meer zal ontmoeten om een handelsakkoord te sluiten. 

Daarnaast kwam de Europese commissie met een forse neerwaartse bijstelling van de groeiprognoses voor de eurozone van 1,9 naar 1,3 procent in 2019. Met name de groei van de Duitse en Italiaanse economie moet het ontgelden. Volgens de commissie zijn de handelsspanningen, een forse groeivertraging in China en de onzekerheid over de afloop van de brexit hiervan de voornaamste oorzaken.

AA-

Eerder deze week kwam ING Groep met prima financiële resultaten naar buiten. Het Amerikaanse ratingbureau Fitch heeft vandaag de kredietwaardigheid van ING verhoogd van A+ naar AA- met stabiele outlook. Volgens Fitch is het ING gelukt om significante en houdbare kapitaalbuffers op te bouwen waardoor de bank in staat wordt geacht om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen in moeilijke tijden.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

16 augustus 2019

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt.… Meer...

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

15 augustus 2019

Het was gisteren woensdag, gehaktdag. Vooral op de Amerikaanse beurzen vielen de aandelen met procenten… Meer...

Tijdelijk water bij de wijn

Tijdelijk water bij de wijn

14 augustus 2019

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: