Sterke cijfers

Door: Jan Bouius - 6 februari 2019
ING beter dan verwacht

Na een akelig jaar waarin ING in het centrum van negatief nieuws verkeerde met een boete van 775 miljoen euro als dieptepunt, weet de bank 2018 toch goed af te sluiten. ING boekte een nettoresultaat voor belastingen van 1,69 miljard euro waar analisten gemiddeld op 1,57 miljard euro rekenden. Over het gehele jaar groeide dit winstcijfer met 4,5% tot 7,52 miljard euro.

De nettowinst kwam uit op 4,7 miljard euro, een daling van 4,1% ten opzichte van 2017. Gezien de hoogte van de boete viel dat nog mee. Ondanks de schandalen behielden de consumenten het vertrouwen in de bank. Het aantal klanten steeg wereldwijd met 1 miljoen naar 38,4 miljoen. De netto kredietverlening kwam uit op 36,6 miljard, terwijl de netto instroom aan klanttegoeden 19,3 miljard euro bedroeg. De rentemarge kwam afgelopen jaar uit op 1,56%, een daling van slechts 2 basispunten. Per saldo was er sprake van meer rente-inkomsten en meer fee. Dit laatste was met name het geval doordat de betaalpakketten in Nederland duurder werden. Tegenvallers waren er echter ook. De afdeling Financial Markets kampt met tegenvallende rentebaten. Daarbovenop leverde de verkoop van een Italiaanse leningenportefeuille 123 miljoen euro verlies op.

De komende jaren verwacht ING minder hard te groeien. Niet alleen voorziet topman Hamers een teruggang van de economische groei, maar ook de strengere kapitaaleisen zullen hun tol eisen. De Tier-1 kapitaal ratio aan het eind van het jaar was dan wel een solide 14,5%. Door de nieuwe Basel 4 eisen zal dat 2% dalen. ING zelf streeft een ratio van 13,5% na. Deze maatstaf bepaalt mede het dividendbeleid. Voorlopig is er wat dat betreft nog geen vuiltje aan de lucht. ING verhoogt het slotdividend wederom met 1 cent waardoor het op 44 cent uitkomt. Het totale jaardividend bedraagt daarmee 68 cent. Het dividendrendement is zelfs na de koersstijging van 5,8% van vandaag een fraaie 6,17% geworden. Dit vormt na een moeilijk jaar een hele geruststelling voor aandeelhouders.

Robuust Vinci

Het Franse Vinci schotelde de beleggers vanochtend een uitstekende set cijfers voor. Het was misschien dan wel iets minder dan de consensus, maar robuust was het zeker in het licht van het feit dat het bedrijf sinds half november last heeft van vele protesten en blokkades in Frankrijk.

Van dat laatste had met name Vinci Autoroutes veel last. In het vierde kwartaal leidden de acties van de gele hesjes tot een daling van 8.9% van het verkeer over Vinci’s snelwegen, waardoor de teller over heel 2018 uitkwam op -0,5%. Wel werd hier iets meer aan verdiend. De omzet steeg met 1,5% naar 5,4 miljard euro. Aanzienlijk beter verging het de exploitatie van de vliegvelden. In totaal werden er door Vinci Airports 195 miljoen passagiers gefaciliteerd, een stijging van 6,8%. Dat leidde tot een omzetstijging van 14% tot 1,6 miljard euro. Zonder de uitbreiding van het aantal vliegvelden vermeerderde de omzet met 9,4%. Al met al nam de omzet bij ‘Concessions’ toe met 4,6% naar 7,3 miljard euro, waarvan 3,2% autonoom. Ook de bouwtak van Vinci, ‘Contracting’, deed het goed met een toename van de omzet van 9% naar 35,8 miljard euro.

De winstmarges van beide onderdelen stegen. Bij Concessions groeide de EBIT-marge van 46,8% van de omzet naar 47,2%, en bij Contracting van 3,8% naar 4,1%. Het bedrijfsresultaat kwam bij beide onderdelen uit op respectievelijk 3,4 miljard euro en 1,5 miljard euro. Voor de aandeelhouders bleef er uiteindelijk een nettowinst over van 2,98 miljard euro, een verhoging van 8,6%.

Vinci is voornemens het dividend met 9% verhogen naar 2,67 euro per aandeel. Dat mag geen probleem zijn getuige de sterke vrije cashflow die met 26% toenam naar 3,2 miljard euro.

Het concern ziet 2019 vol vertrouwen tegemoet. Het orderboek is met een totale waarde van 33,1 miljard euro flink gevuld en staat 13% hoger dan vorig jaar. Wel maakt Vinci uiteraard een voorbehoud voor de gele hesjes. Als deze protesten niet te lang aanhouden, dan moet Vinci goed in staat zijn haar winstgevendheid te verbeteren. Op 13,5 keer de winst en met een dividendrendement van 3,4% houden wij het aandeel voor onze cliënten met genoegen in portefeuille.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

 

Meer relevante berichten

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

16 augustus 2019

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt.… Meer...

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

15 augustus 2019

Het was gisteren woensdag, gehaktdag. Vooral op de Amerikaanse beurzen vielen de aandelen met procenten… Meer...

Tijdelijk water bij de wijn

Tijdelijk water bij de wijn

14 augustus 2019

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: