Auteur: Krist Plaizier Datum: 18-04-2019

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

Vanochtend maakte het grootste voedingsconcern ter wereld de omzetcijfers over het eerste kwartaal bekend. Het was de sterkste start van het jaar voor Nestlé sinds 2016. De organische omzetgroei (dus exclusief investeringen en bij constante wisselkoersen) bedroeg 3,4% en Nestlé versloeg daarmee de gemiddelde analistenverwachting van 2,8%. De omzetgroei bestond voor 1,2% uit hogere prijzen (vooral in de Verenigde Staten en Brazilië) en voor 2,2% uit volumegroei. Kijkend naar de verdeling over de wereld bedroeg de omzetgroei in ontwikkelde markten 1,2% en in opkomende markten 6,3%. Vooral de na de Verenigde Staten grootste markt voor Nestlé China liet (wederom) een duidelijke groei zien. De gerapporteerde omzetgroei voor het hele concern kwam uit op 22,2 miljard Zwitserse frank (+4,3%). Netto acquisities droegen 1,2% bij en valutaverschillen kostten 0,3%.

De gemiddelde prijsverhoging van 1,2% was de hoogste in 10 kwartalen en geeft aan dat Nestlé goed in staat is om de hogere grondstofprijzen (vooral hogere verpakkingskosten door de gestegen olieprijs) door te belasten aan de consument. Hieruit blijkt dat Nestlé nog altijd veel marktmacht heeft. Nestlé bevestigde de outlook voor geheel 2019 en verwacht dit jaar een verdere groei van de omzet, de brutowinstmarge en de winst per aandeel. 

Huidverzorging bijna de deur uit

De divisie huidverzorging (Nestlé Skin Health) heeft niets met Nestlé’s kernactiviteit, voeding, te maken. Daarom heeft Nestlé aangegeven de divisie ‘strategisch te heroverwegen’. Oftewel: ze zijn op zoek naar een koper voor de divisie. Medio 2019 worden er nieuwe mededelingen verwacht. Volgens Nestlé verloopt de ‘heroriëntatie’ volgens plan. Diverse partijen hebben interesse getoond. Een verkoop van het onderdeel zal naar verwachting zo’n 8 tot 10 miljard dollar op gaan leveren. De divisie heeft een jaaromzet van 2,7 miljard Zwitserse frank. 

Ook Unilever heeft prima jaarstart

Hoewel er de nodige overlap bestaat tussen Nestlé en Unilever met voeding, wordt Unilever toch meer en meer een concern dat groot is in zeep. Zeker na de verkoop van de margarinedivisie. Als gevolg van deze verkoop kwam de omzet jaar op jaar lager uit. Maar als de verkoop buiten beschouwing wordt gelaten, kwam ook het Nederlands-Britse concern met beter dan verwachte omzetcijfers. De omzet steeg met 3,1% naar 12,4 miljard euro. Analisten verwachtten 2,8%. Bij Unilever waren het de prijsverhogingen die het meeste bedroegen aan de omzetgroei (1,9%). Ook Unilever heeft dus voldoende marktmacht om de hogere grondstofkosten door te belasten aan de consument. Hogere volumes zorgden voor 1,2% omzetgroei. De divisie met huishoudelijke producten (Cif, Biotex) deed het het beste met een omzetgroei van 6%. De grootste divisie Cosmetica en Persoonlijke Verzorging (Dove) behaalde 3,1% meer omzet en Voedingsmiddelen (Ben & Jerry’s, Calvé) 1,5%. Net als bij Nestlé deden vooral de opkomende markten het goed (+5%). Ook bij Unilever was er flink herstel in Brazilië.

Unilever bevestigde de outlook en liet weten op koers te liggen voor het behalen van de jaardoelstelling. Het kwartaaldividend wordt met 6% verhoogd tot 0,4104 euro per aandeel. Beleggers reageerden enthousiast op de mededelingen van Unilever en zetten het aandeel meer dan 3% hoger.