Stilte voor de cijfers

Door: Jan Bouius - 10 oktober 2018

Beleggers lijken vandaag de dag aan de Summertime Blues te lijden. In aanloop naar het derde kwartaalcijferseizoen ontbeert het hen aan richtinggevend nieuws. Met als gevolg dat de macro economische beslommeringen de boventoon blijven voeren. Zo zorgde het IMF gisteren nog voor extra bezorgdheid door sinds lange tijd de economische groeiverwachtingen voor de wereldeconomie te verlagen. Voor de jaren 2018 en 2019 rekent het IMF nu op een groei van 3,7% in plaats van de eerder verwachte groei van 3,9%. Voor de achterliggende reden hoeven we niet ver te zoeken. Vanwege de vele importheffingen is het economische klimaat onzekerder geworden.

Als je daarbij naar de beurzen kijkt, dan lijkt door dit laatste vooral China geraakt te worden. Een verlaging van de groeiverwachting van 6,4% naar 6,2% in 2019 door het IMF lijkt dan nog alleszins mee te vallen. Maar het ‘spel’ is dan ook nog niet uitgespeeld. Gisteren waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin China nog om geen valutaoorlog te beginnen als antwoord op de importheffingen. Maar zo is er elke dag wel weer wat. Om moedeloos van te worden? Niet als je naar de cijfers van luxegoederenconcern LVMH kijkt.

LVMH’s klanten dansen voort…

Terwijl de muziek voor bedrijven als BMW en Daimler in China al gestopt is met spelen, pakt het Franse LVMH uit met uitstekende verkoopcijfers. LVMH geeft geen gespecificeerde regioverdeling bij haar verkoopcijfers, maar aangezien ongeveer een derde van de wereldwijde luxegoederenconsumenten in China woont, kan het niet anders dan dat de Chinezen weer volop Louis Vuitton tasjes hebben gekocht en Dom Pérignon champagne hebben gedronken. Het afgelopen kwartaal steeg de omzet van het luxegoederenconcern met 10% naar EUR 11,4 miljard. Bij de mode- en lederwarendivisie stegen de verkopen zelfs met 14%. Dit is beter dan de verwachte 12% en zelfs nog een versnelling ten opzichte van het 2e kwartaal, toen er nog een groei van 13% uit de bus rolde. Er lijkt dan ook geen vuiltje aan de lucht voor LVMH, zij het dat de Chinese douane strengere controles zal houden op importen en luxegoederenconsumenten in het algemeen wel gevoelig zijn voor dalende aandelenmarkten. Bij Morgan Stanley zijn ze er niet helemaal gerust op. De Amerikaanse zakenbank geeft daarom de gehele luxegoederensector een verkoopadvies. Dankzij dit advies prijkt er daarom vandaag, ondanks de fraaie cijfers, een min van 5% op de borden.

Zeer verdeelde beurs

Laten we ons vandaag op een zeer verdeeld Damrak met vele plussen en minnen maar op de positieve nieuwtjes focussen. Zo weet ING het voor de verandering eens goed te doen. Gisteren schreef Deutsche Bank al ‘Down but not out’. Men vond het duurzame dividendrendement van 6% een goed argument om ING te kopen. Vandaag profiteert het aandeel van een opwaardering van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank plaatst het aandeel op zijn ‘Conviction Buy List’ en geeft ING een koersdoel van EUR 16,-. Het aandeel staat aan het begin van de middag 2,35% hoger op EUR 11,10.

Ook Shell weet de nodige kopers aan te trekken en gaat 0,7% hoger op EUR 29,83. Na het groene licht vorige week voor het LNG Canada miljardenproject, kwamen er vandaag wederom 2 berichten uit de gashoek. In 2019 en 2020 boort Shell 250 nieuwe gasputten in Australië en daarnaast gaat het boren naar gas in het Arran gasveld in de Noordzee. Financiële details zijn hierbij niet bekend gemaakt, maar het concern is na jaren van snijden weer lekker actief bezig.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: