Terug naar de onderhandelingstafel

Door: Martine Hafkamp - 11 februari 2019

Eind vorige week vervloog op de financiële markten de hoop op een spoedige deal met betrekking tot het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De vrees voor negatieve gevolgen voor de groei van de wereldeconomie leidde ertoe dat de rente wereldwijd fors daalde. De Duitse tienjaars rente bedraagt 0,08% (!), de Nederlandse rente voor tienjaars staatspapier staat nu op 0,19%. Tel uit je ‘winst’…

Terug naar de onderhandelingstafel. Deze week zal de Chinese vicepremier Liu He daar aanschuiven. Ook van Amerikaanse zijde wordt er grof geschut ingezet. Vandaag zijn namelijk minister van Financiën Steven Mnuchin en de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer in Peking gearriveerd. Beide partijen zullen het nodige voorwerk doen en verdergaan waar zij eind januari in Washington waren gebleven. De officiële gesprekken zullen deze week op donderdag 14 en vrijdag 15 februari plaatsvinden.

Saillant detail is dat president Trump deze week waarschijnlijk een decreet zal ondertekenen dat Chinese telecomapparatuur moet uitbannen uit de Amerikaanse draadloze netwerken. De officiële lezing is dat de Verenigde Staten zo beter beschermd zouden moeten zijn tegen cyberaanvallen, maar het land is natuurlijk al langer bezig met een lobby tegen Chinese aanbieders. Zo wordt Huawei in steeds meer westerse landen een persona non grata.

Duurzame groei voor Nestlé?

Wij kijken voor onze cliënten vooral uit naar de cijfers van het Zwitserse Nestlé, die donderdag worden gepubliceerd. Over de eerste negen maanden van het jaar zag het grootste voedingsconcern ter wereld de omzet toenemen. Vooral van koffie (Nespresso) en huid crème (Nestlé Skin Health, dat dus gereed gemaakt wordt voor verkoop) werd meer verkocht. Maar ook de verkoop van babyvoeding en diervoeding nam toen in alle markten toe. Tevens werd bij de publicatie van de omzetcijfers over het derde kwartaal de outlook voor het hele jaar bevestigd. Die komt erop neer dat het management verwacht een onderliggende groei van 3% en een stijging van de onderliggende winst per aandeel te kunnen realiseren. Aangezien Nestlé vol inzet op China zijn analisten erg benieuwd of de doelstellingen behaald zullen zijn. De koers van het aandeel is de afgelopen periode al flink opgelopen, dus op de korte termijn is er niet veel ruimte voor teleurstelling. Wij zijn echter overtuigd van de lange termijn groeistrategie van het concern en zullen ons niet snel van de wijs laten brengen.

Al sinds Henri Nestlé in 1866 begon als de eerste fabriek van Europa van gecondenseerde melk, is de Zwitserse onderneming bezig met gezondheid en duurzaamheid. Een van de meest recente zetten hierin is de introductie van een hulplijn voor arbeiders in palmolieplantages. Op het moment dat er klachten zijn over de arbeidsomstandigheden kunnen zij zich via een gratis telefoonnummer melden. Ook in de koffiehandel is er een nieuw initiatief: ‘Grown Respectfully’. Hiermee beoogt Nestlé meer respect te verkrijgen voor koffieboeren. Nestlé is actief in 17 koffieproducerende landen en werkt samen met 1 miljoen koffieboeren (4% van alle koffieboeren ter wereld). Daarom zal dit initiatief zeker impact hebben. Wat ook invloed zal hebben is de deal die Nestlé met Rio Tinto gesloten heeft met betrekking tot het verduurzamen van de Nespresso cupjes. In de praktijk komt het erop neer dat het aluminium dat Nespresso gebruikt uitsluitend geproduceerd zal worden door voor de benodigde stroom uitsluitend waterkrachtcentrales in te zetten.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

16 augustus 2019

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt.… Meer...

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

15 augustus 2019

Het was gisteren woensdag, gehaktdag. Vooral op de Amerikaanse beurzen vielen de aandelen met procenten… Meer...

Tijdelijk water bij de wijn

Tijdelijk water bij de wijn

14 augustus 2019

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: