Trumpendous success…

Door: Jan Bouius - 7 november 2018

De beurzen stonden de afgelopen dagen in het teken van de midterm verkiezingen in de Verenigde Staten. Volgens de peilingen zouden de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heroveren en de Republikeinen de Senaat behouden. De peilingen hadden het bij het rechte eind. Voor wat de beurzen betreft geldt dan het adagium ‘geen nieuws is goed nieuws’.

De overwinning van de Democraten was al ingeprijsd, maar om het nu net zoals Trump een ‘tremendous success’ te noemen, zal veel beleggers te ver gaan. Wel kan Wall Street waarschijnlijk goed leven met de uitslag. Nu de macht gedeeld is, kan de overheid minder doen, of zal er eerder via handjeklap het verstandige midden worden gekozen. Dat pakt voor de beurzen vaak goed uit. Of de uitslag echter het gehoopte snelle einde betekent van het handelsconflict met China, is nog maar de vraag. Ook veel Democraten zijn voor een harde lijn. Misschien is het zo dat eerder de Republikeinen op de rem willen staan nu veel bedrijven de pijn beginnen te voelen.

Historisch gezien gaan we nu op de beurzen een gunstige periode tegemoet. In het derde jaar van een presidentstermijn is Wall Street gemiddeld genomen op z’n best. Sinds 1946 stegen de Amerikaanse beurzen gemiddeld met 17% in het jaar na de midterm verkiezingen…

Wie goed doet, goed ontmoet

De cijfers van Booking Holdings, de grootste online reisorganisatie ter wereld, werden gisteren op de beurs goed onthaald. Totaal werd er via de websites van Booking, waaronder Booking.com, Priceline en Kayak, een bedrag ter grootte van $24,3 miljard omgezet, een stijging van 12% ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. De omzet die Booking hieruit zelf genereerde kwam uit op 4,85 miljard, een stijging van 11%. Dit was geheel volgens verwachting.

De nettowinst stelde met een stijging van slechts 2,7% naar $1,77 miljard echter licht teleur. Waar analisten gemiddeld rekenden op een winst per aandeel van $38,21, kwam deze echter uit op $37,78. Reden voor een koersdaling zou je denken, maar niets is minder waar. De afgegeven outlook van Booking is veel positiever dan verwacht. Het bedrijf denkt in het vierde kwartaal een winst per aandeel te behalen van $18,90 - $19,40 waar de consensus tot nu toe op $18,69 lag. Het aandeel sloot dan ook uiteindelijk 4% hoger op de beurs op een koers van $1949,46.

Booking ook goed voor Alphabet

De flink stijgende omzet is overigens niet alleen goed voor de aandeelhouders van Booking. Ook Alphabet, het moederbedrijf van Google, spint er garen bij. De uitgaven van Booking Holdings aan performance marketing stegen in het derde kwartaal met 6,7% naar $1,31 miljard. Het merendeel daarvan gaat naar online zoekmachines. Volgens schattingen gaat meer dan $1 miljard naar Google. Daarmee neemt Booking ongeveer 3,6% van de advertentie-inkomsten van Google voor haar rekening. En dat terwijl Google met Google Trips, Google Flights en Google Hotels ook concurrerende diensten ontplooit. Een complexe relatie zou je denken, maar volgens bestuursvoorzitter Glenn Fogel is er juist sprake van een geweldige samenwerking waarbij Google helpt de business van Booking uit te breiden.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

18 april 2019

Vanochtend maakte het grootste voedingsconcern ter wereld de omzetcijfers over het eerste kwartaal bekend.… Meer...

De beste beleggers staan niet aan wal

De beste beleggers staan niet aan wal

17 april 2019

Beleggers keken met meer dan normale belangstelling uit naar de groei van het bruto binnenlands product… Meer...

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

16 april 2019

Telecombedrijven in de hele wereld maken zich op voor de bouw van netwerken voor 5G-internet. Uiteindelijk… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: