Van goede wil

Door: Jan Bouius - 9 januari 2019

De positieve stemming op de beurzen blijft aanhouden. Aan goede wil geen gebrek zo lijkt het bij de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten. Deze zouden in eerste instantie maar twee dagen duren, maar de gesprekken verlopen zo goed dat ze er gelijk een derde dag aan vastgeplakt hebben. Overigens snakken niet alleen beleggers intussen naar het einde van de handelsoorlog. Ook Trump twittert erop los en meldt dat het goed gaat met de besprekingen. Hij lijkt eager om een deal te sluiten. Blijkbaar wegen de gedaalde aandelenmarkten intussen ook op zijn gemoedsrust. De mid-terms zijn achter de rug en dit jaar zal hij zijn campagne op moeten starten om in 2020 herkozen te kunnen worden.

Uiteraard speelt ook nog de ‘Powellput’ een rol. Afgelopen vrijdag hadden we niet alleen zeer fraaie banencijfers in de Verenigde Staten, maar ook een soepelere dan verwachte Powell. In een paneldiscussie met voormalige Fed-voorzitters Yellen en Bernanke suggereerde hij een flexibelere Fed dan eerder gecommuniceerd. Het afbouwen van de balans van de Fed met USD 50 miljard per maand zal niet gebeuren op de automatische piloot, zoals hij eerder in december nog wel deed voorkomen, maar in het teken van de economische ontwikkelingen. Het beleid kan daarbij snel en flexibel worden aangepast. Datzelfde gaat ook op voor eventuele renteverhogingen. Waarbij ook nog eens naar de beursontwikkelingen wordt gekeken. Het stemde beleggers gerust en tevreden. Of beleggers vandaag dan ook veel waarde hechten aan de publicatie van de notulen van de laatste Fed-vergadering is dan ook maar de vraag. Ook beleggers zijn vandaag liever van goede wil en verdrijven hun angsten. Ze zien graag hogere koersen en op het Damrak zal vandaag dan ook weer een aanval op de 500 punten worden ingezet.

Downgrade oliesector

Door de hoop op een goede uitkomst van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China stijgt ook de olieprijs. Al voor de zevende dag op rij. Een deal zou een hoop onzekerheid wegnemen en de groei van de wereldeconomie en de vraag naar olie stimuleren. Ook speelt de productiebeperking van de OPEC sinds 1 januari een rol, evenals de verwachtingen dat de Amerikaanse olievoorraden, die later vandaag worden gepubliceerd, zijn gedaald. De prijs van een vat Brent olie is sinds kerstavond alweer bijna 18% gestegen.

Dat neemt niet weg dat de gehele oliesector vandaag een downgrade krijgt van Morgan Stanley. Voor ‘onze’ Royal Dutch Shell betekent dit een koersdoelverlaging naar EUR 24,22. Ook de analist van Berenberg verlaagt zijn advies voor Shell van kopen naar houden. Het koersdoel wordt verlaagd van EUR 33 naar EUR 29. Daarmee zijn beiden een stuk negatiever dan het gemiddelde advies, maar wie weet volgen er meer downgrades. Het gemiddelde koersdoel ligt nu nog op EUR 31,72 maar laten we eerlijk zijn, eigenlijk doet dat er niet zoveel aan toe. De meeste beleggers zijn al lang tevreden als ze jaarlijks het dividend kunnen opstrijken. Dat dividendrendement is op de huidige koers dik 6%. Alles wat ‘t meer qua koersstijging kan opleveren is leuk meegenomen, maar als je toch niet verkoopt, heb je er ook niet veel aan. Op zich zou je de huidige downgrades dan ook als positief mogen bestempelen. Het verkleint de kans op een teleurstelling bij de publicatie van de cijfers eind januari. Beleggers in Shell laten zich niet zo snel van de wijs brengen. Het aandeel stijgt in de loop van de ochtend met 0,4% naar EUR 26,45.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: