Verdwenen optimisme

Door: Jan Bouius - 5 december 2018

Het optimisme dat de beurzen begin deze week nog sierden verdween gisteren als sneeuw voor de zon op Wall Street. Misschien wel kenmerkend voor beleggingsjaar 2018 waarin we vooral veel zaagtandbewegingen zien maar geen stap vooruitkomen. De Dow Jones en de Nasdaq schakelden respectievelijk 3,1% en 3,8% in de achteruit.

Tweeërlei redenen worden hiervoor aangevoerd. Allereerst is het enthousiasme over het staakt-het-vuren tussen de Verenigde Staten en China inzake het handelsconflict behoorlijk afgekoeld. Beleggers zijn blijkbaar niet meer gerust op een goede uitkomst nu tot hen doorgedrongen is dat Robert Lighthizer, een notoir China criticus, het Amerikaanse onderhandelingsteam zal leiden. Ze calculeren nu in ieder geval al 90 dagen extra onzekerheid in.

Daarnaast deed dit keer een dalende (!) rente de beurzen beven. Waren beleggers begin oktober nog ongerust over de oplopende 10-jaars rente in de Verenigde Staten die even boven de 3,2% piekte, nu zijn ze ongerust over de daling ervan. En dat komt omdat de korte rente niet echt mee gedaald is, waardoor de rentecurve in de Verenigde Staten hier en daar al invers verloopt. Het verschil tussen de 10-jaars rente (2,91%) en de 2-jaars rente (2,80%) bedraagt nog maar 11 basispunten en de 5-jaars rente ligt al iets onder de 2-jaars rente. Traditioneel gezien is de inverse rentecurve een goede voorspeller van recessies, vandaar ook de angst hiervoor, maar zover lijkt het nog lang niet te zijn. Dat zou je eventueel eerder in Europa verwachten, maar hier is het verschil tussen de 2- en 10-jaars rente nog bijna 2%. Dus of die voorspellende waarde dit keer weer uitkomt? Wel mogen we voor de Verenigde Staten op een groeivertragingen rekenen maar daarop wordt op de beurs ook al druk voorgesorteerd. Voorlopig geldt in ieder geval dat men vooral weer lijdt door het lijden dat men vreest.

Voor de financiële sector is het echter wel een wat ander verhaal. Een vlakke rentecurve is een slechte zaak voor de rentemarge. Niet verwonderlijk dat de financiële sector in de Verenigde Staten gisteren nog wat harder daalde dan het beursgemiddelde.

Amazon blijft disruptief

Ook de pakketbezorgers hadden gisteren een moeilijke dag op de beurs. De aandelen van UPS en FedEx daalden met respectievelijk 7,37% en 6,31%. Deze afstraffing volgde op een analistenrapport van Morgan Stanley, waarin zorgen over de naderende concurrentie van Amazon Air werden benadrukt. Deze concurrerende dienst mag nu dan nog wel in de kinderschoenen staan, de verwachting is dat Amazon Air’s vliegroutes in de toekomst twee derde van de vliegbewegingen van UPS en FedEx gecombineerd zullen overlappen. Overigens had Amazon het zelf ook lastig op de beurs. Dit werd dan weer ingegeven doordat staatspostbedrijf U.S. Postal de tarieven mag verhogen.

Wall Street vandaag gesloten

Vandaag blijven de beurzen in Amerika gesloten voor de begrafenis van oud-president Bush senior. Een goed moment om weer even tot bezinning te komen. Een speech van de voorzitter van de Fed George Powell die vandaag op de planning stond gaat vanwege deze reden niet door. Wel wordt vanavond het Beige Book gepubliceerd. Hierin staan alle belangrijke indicatoren waarop de Fed haar beleid mede baseert. De publicatie van het ADP-banenrapport en de inkoopmanagers indices worden een dag uitgesteld.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Trump in Twitter-fittie

Trump in Twitter-fittie

29 mei 2020

Trump zou Trump niet zijn als hij niet op zoek was naar iemand of iets waar hij tegen kan ageren via… Meer...

Crash-rally op de markten

Crash-rally op de markten

28 mei 2020

Tijdens de eerste twee dagen van deze week vond er een rotatie plaats op de aandelenmarkten. Vandaag… Meer...

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: