Vertrouwen mkb-ondernemers in de Verenigde Staten naar recordniveau

Door: Nico van der Werf - 12 september 2018

De mkb-organisatie NFIB heeft gisteren bekend gemaakt dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in augustus is gestegen naar een recordniveau van 108,8. In de maand juli was het 35 jaar oude record van 108 al dicht genaderd. Het optimisme is het gevolg van de verminderde belastingen en regelgeving. Ondernemingen kunnen als gevolg daarvan meer omzetten, investeren, winst maken en personeel inhuren.

Minder slechte leningen bij Europese banken

De Europese Banken Federatie (EBF) heeft in een rapport bekend gemaakt dat slechte leningen een minder groot probleem vormen voor de Europese bankensector dan in het verleden. De verhouding van slechte leningen ten opzichte van alle leningen is vorig jaar gedaald naar 3,7%. In 2012 bedroeg deze verhouding maar liefst 7,5%. Het gemiddelde niveau bedraagt wereldwijd iets meer dan 3,7%. Volgens de EBF zijn slechte leningen daarmee niet langer een specifiek Europees probleem.

Europese banken boeken duidelijk een flinke vooruitgang met slechte leningen. Er is niettemin nog ruimte voor verbetering. De EBF geeft aan dat het duidelijk is dat het probleem kleiner is dan vroeger.

Teleurstellende beursgang “Chinese Tesla”

De Chinese maker van elektrische auto’s NIO haalt minder geld op met zijn geplande beursgang dan aanvankelijk werd gehoopt. De Chinese tegenhanger van Tesla gaat tegen de onderkant van bandbreedte naar de beurs in de Verenigde Staten. De bandbreedte bedroeg 6,25 dollar tot 8,25 dollar. De emissieprijs is vastgesteld op 6,26 dollar. Er worden 160 miljoen aandelen aan de beurs van New York genoteerd, zodat het bedrijf ongeveer een miljard dollar zal ophalen met deze beursgang. NIO wordt zodoende gewaardeerd op 6,4 miljard dollar.

NIO heeft tot nu toe slechts 2000 auto’s afgeleverd. Tesla produceert na een groot aantal noodgrepen inmiddels 2000 auto’s in een paar dagen. NIO wil snel uitbreiden om marktaandeel te verwerven in eigen land, de grootste markt voor elektrische auto’s. Het bedrijf zal hierbij onder andere concurrentie ondervinden van lokale rivalen en van grote internationale spelers als BMW en Mercedes.

De zeggenschap bij NIO blijft na de beursgang in handen van oprichter William Li en de Chinese internetreus Tencent. Li houdt 14,5% van de aandelen in bezit, maar 48,3% van het stemrecht. Tencent heeft na de beursgang nog 12,9% van de aandelen in bezit en ruim een vijfde van het stemrecht.

Apple Event

Vanavond om 19.00 uur onze tijd zal Apple weer nieuwe producten gaan onthullen. Naar verwachting gaat Apple maar liefst drie nieuwe iPhones aankondigen. Het zou gaan om twee opvolgers van de iPhone X en een goedkopere variant. Er komt zeer waarschijnlijk een iPhone X met 5,8 inch-scherm en een iPhone X met een 6,5 inch-scherm. De goedkopere iPhone krijgt geen oled-scherm, maar een lcd-scherm met een grootte van 6,1 inch. Deze smartphone krijgt waarschijnlijk maar één cameralens. Dit in tegenstelling tot de andere twee nieuwe modellen.

Apple komt volgens de geruchten mogelijk met nieuwe Macs en een nieuwe goedkopere versie van de MacBook. Deze goedkopere laptop zal de opvolger van de MacBook Air worden.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

 

Meer relevante berichten

Stilte voor de cijferstorm

Stilte voor de cijferstorm

10 juli 2020

Met een nagenoeg lege bedrijfsagenda blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. Dat is ook niet verwonderlijk… Meer...

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

Google wil geen clouddiensten meer verkopen in China

9 juli 2020

Het Amerikaanse Alphabet, de moeder van zoekmachine Google, heeft besloten geen clouddiensten meer te… Meer...

Hardball

Hardball

8 juli 2020

Langzamerhand komen er weer meer en meer ‘normale’ dingen die de aandacht opeisen. Zo gaan de onderhandelingen… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: