Verwarrende Fed

Door: Krist Plaizier - 10 januari 2019

Bij zijn aanstelling vorig jaar als voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gaf Jerome Powell aan voortaan transparanter te willen zijn over de besluitvoornemens van het rentebepalende comité. De afgelopen weken is dat niet helemaal gelukt; diverse uitingen van de Fed zorgden voor verwarring bij beleggers. De publicatie gisteravond van de Fed-notulen van de vergadering van 18 en 19 december jongstleden, deed daarbij een spreekwoordelijke duit in het zakje.

De verwarring begon eind november. Tijdens een speech in de Economic Club in New York gaf Powell aan, tegen de heersende opinie in, dat de beleidsrente in de buurt kwam van een ‘neutrale’ rente. Dit is een niveau waarbij de Fed de economie niet stimuleert of afremt. Zijn speech werd door analisten geïnterpreteerd alsof er een pauze zou komen in de reeks renteverhogingen van de Fed. Het stapje van 0,25% op 19 december zou waarschijnlijk nog wel doorgaan, maar de drie renteverhogingen die voor 2019 waren ingeprijsd, stonden hiermee ineens op losse schroeven. De kans dat deze niet zouden doorgaan werd vervolgens in hoge mate ingeprijsd op de effectenmarkten.

En toen kwam de koude douche op 19 december. De volgende rentestap van 0,25% kwam er gewoon en Powell gaf in zijn persconferentie aan dat er in 2019 nog twee volgende renteverhogingen nodig zouden kunnen zijn voordat een neutraal renteniveau bereikt zou zijn. De teleurstelling over deze mededeling zorgde bij veel beleggers voor paniek. Het werd de aanzet tot de grootste daling van de Amerikaanse effectenbeurzen in de maand december sinds 1931. Geschrokken kwam Powell daarop vorige week met de mededeling dat de Fed altijd goed luistert naar de markt en bereid is het beleid aan te passen indien nodig. Deze mededeling stond weer haaks op de mededelingen op 19 december.

En gisteravond bleek uit de notulen van de vergadering van 18 en 19 december dat het allemaal niet zo bedoeld was. Hoewel de renteverhoging een unaniem besluit was, waren er toch meerdere deelnemers aan het overleg die voorstander waren van een ongewijzigde rente. Bovendien waren deze deelnemers van mening dat ‘in het bijzonder in een klimaat van gematigde inflatie, het comité zich kan veroorloven geduldig te zijn met het aantrekken van het rentebeleid’. Het standpunt van het comité over de noodzaak van renteverhogingen is daarmee een heel stuk voorzichtiger dan op 19 december werd gecommuniceerd. En daarmee komt de overtuiging weer terug bij Fed-watchers dat een pauze in de reeks van renteverhogingen toch tot de mogelijkheden behoort. 

Koersdreun voor telefoonmaker Xiaomi

Op 2 januari kwam Apple met een stevige omzetwaarschuwing. Met name als gevolg van een daling van de verkopen van iPhones in China, zou de omzet 5 tot 9 miljard dollar lager uitkomen dan eerder werd verwacht. De gedaalde verkopen in China zouden mede het gevolg zijn van de hoge prijzen die Apple rekent voor zijn nieuwste iPhones. Chinezen zouden de dure iPhones links laten liggen en kiezen voor goedkopere exemplaren van Huawei en Xiaomi.  De vraag is of dit helemaal waar is. Want als Xiaomi marktaandeel wint van Apple waarom stappen dan aandeelhouders van het eerste uur massaal uit?

Einde lock-upperiode

Beleggers die zich een half jaar geleden inschreven voor aandelen bij de beursgang van Xiaomi op de beurs in Hongkong, mochten gisteren voor het eerst verkopen. En dat deden ze massaal. Het aandeel kreeg een koersdreun van bijna 7% te verwerken en zakte naar HK$ 10,34. Vanochtend zakte het aandeel verder naar HK$ 9,97. Dit is 43% lager dan de introductiekoers van HK$ 17,00 een half jaar geleden, die ook al aan de onderkant van de verwachtingen lag.

Ook JPMorgan twijfelt over de toekomstige prestaties van de Chinese tegenhanger van Apple. De zakenbank verlaagde het koersdoel naar HK$ 10,50. Dit is volgens andere analisten overigens niet terecht: hun gemiddelde koersdoel staat op HK$ 16,24. Zij verwachten dus dat het aandeel Xiaomi weer zal kunnen herstellen. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: