Auteur: Jan Bouius Datum: 17-03-2021

Volkswagen; vol gas op de elektrische tour

Een van de grootste stijgers gisteren op de Europese beurzen was het Duitse automobielconcern Volkswagen, dat zijn definitieve jaarcijfers 2020 bekend maakte. Definitieve cijfers, want de voorlopige jaarcijfers moest Volkswagen al verplicht in januari publiceren, aangezien die ver boven de consensus van de analisten uit zouden komen.

Op zich werd er dus oud nieuws gepubliceerd, zij het dat beleggers nu ook onder de motorkap van het concern konden kijken. En daar zag je de premium automerken ook premium marges behalen. Bleef de operationele winstmarge van het VW merk in het vierde kwartaal steken op 5,1 procent, bij Audi lag dat op maar liefst 14,7 procent en bij Porsche zelfs op 24,8 procent. Om dat laatste in perspectief te zetten, met slechts 3 procent van de totale autoverkopen was Porsche goed voor 26,77 procent van de operationele winst. Dat laatste voelt extra goed nu CEO Diess een gedeeltelijke beursgang van een kwart van de aandelen Porsche overweegt wat vermoedelijk een 20-25 miljard euro zou kunnen opleveren.

Dat geld zou Volkswagen dan weer goed kunnen gebruiken om al haar ambitieuze duurzame investeringsplannen te bekostigen. Het zet namelijk groots in op de omschakeling van de klassieke verbrandingsmotoren naar de elektrische. Verkocht het vorig jaar 422.000 elektrische auto’s en hybride exemplaren op een totaal van 9,16 miljoen auto’s, dit jaar moeten dat er 1 miljoen worden. In 2030 moeten het er zelfs 70 procent van het totaal zijn.

Daarnaast is het intussen al zover dat ze bij Audi per direct stoppen met de ontwikkeling van nieuwe benzine- en dieselauto’s. Door de strenge Europese emissienormen wordt dat technisch te ingewikkeld en daardoor te duur. Die kosten kunnen ze beter aan de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen besteden. Alleen bestaande verbrandingsmotoren worden nog aan de nieuwe emissienormen aangepast. Morgen zal Audi z’n nieuwe toekomstplannen aan de buitenwereld bekend maken, maar het lijkt er sterk op dat de huidige modellen de komende jaren als melkkoe voor de elektrische zullen fungeren.

Maar om al de daarvoor benodigde batterij pakketten uit Azië te blijven halen is geen haalbare kaart, zo maakte Volkswagen maandag op zijn eerste jaarlijkse Power Day bekend. Daarom gaat het concern in de toekomst zijn eigen batterijen produceren. Dat gebeurt niet alleen om grip op de gehele keten te kunnen krijgen, maar ook om de kosten van de batterijen met 50 procent te kunnen reduceren. De komende tien jaar worden daartoe zes fabrieken in Europa uit de grond gestampt, met een gezamenlijke capaciteit van 240 gigawattuur per jaar.

Daarnaast belooft Volkswagen flink te investeren in de bouw van snellaadstations. Hiervan moet het aantal in Europa tegen 2025 vervijfvoudigd worden tot 18.000 oplaadpunten. Onder andere zijn hiervoor afspraken gemaakt met partijen als BP en Enel die snelladers bij hun tankstations zullen installeren. Een ander samenwerkingsverband is aangegaan met Iberdrola, die voor groene energie zal zorgen.

Al met al fraaie cijfers en plannen die op de beurs flink gewaardeerd worden. De preferente aandelen Volkswagen zijn sinds het slot van vorige week alweer bijna met 12 procent gestegen en staan year-to-date al bijna 40 procent in de plus. Bedenk daarbij ook dat Volkswagen met zijn plan om dit jaar 1 miljoen elektrische auto’s en hybrides te maken Tesla al voorbijstreeft. Tesla maakte bij de vierde kwartaalcijfers bekend in 2021 minimaal 50 procent meer auto’s te willen verkopen, hetgeen op 750.000 stuks zou uitkomen. Natuurlijk staat een hybride niet gelijk aan volledig elektrisch, maar als Volkswagen het sjoemelsoftware schandaal en het vervuilende uitstoot imago van zich af weet te schudden, zal het zich goed in de kijker weten te spelen bij de ESG-beleggers. De inhaalrace op Tesla zal dan pas echt ontbranden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten