Voor nu en later

Door: Krist Plaizier - 26 maart 2020

Na het forse herstel van dinsdag en de gematigde winst van gisteren zou het zomaar kunnen zijn dat de financiële markten bezig zijn met bodemvorming. Maar het oogt nog allemaal uiterst fragiel, vandaag wordt er weer winst genomen op de winst van gisteren, dus trekt u nog geen conclusies. Toch raad ik u aan om alvast na te denken over wat u zou willen kopen op de aandelenbeurzen wanneer de bodem wat steviger neergezet is. Nu velen van u, waaronder uw auteur van vandaag, uit voorzorg thuis werken, zult u zich een beeld kunnen vormen bij bepaalde trends die al ingezet werden voordat het coronavirus zich over de wereld verspreidde maar nu een sterke extra impuls krijgen. Ik doel op de trends van online boodschappen doen of online kant-en-klare maaltijden bestellen, streamingdiensten en op de verzorging van onze huisdieren, zij die ons vandaag de dag toch nog enig gezelschap geven.

Online maaltijden

Nu fysiek contact met elkaar niet verstandig is, bestellen we ons eten en onze andere boodschappen massaal online. Deze trend ontwikkelde zich de afgelopen jaren al sterk omdat het gemak gaf, maar nu we de afgelopen weken (vrijwel) niet anders kunnen is het een gekkenhuis. Ik verwacht dat dit niet meer zal ophouden zodra we weer naar buiten mogen. Beleggers kunnen hiervan profiteren door de aandelen te kopen van de bedrijven die zich kwalificeren als winnaar in deze sector. Onder de online supermarkten is er ruimte voor meerdere spelers op de markt, bij de maaltijdbezorgdiensten lijkt er maar ruimte te zijn voor één speler per regio of land. Deze sector is daarom aan het consolideren, kijk bijvoorbeeld naar het samengaan van Just Eat en Takeaway en de overname van Delivery Hero door Takeaway in Duitsland. De penetratiegraad voor online maaltijdbezorging is in druk bevolkte gebieden toch nog maar zo’n 12%, wellicht de laatste weken iets meer. Analisten verwachten echter dat dit kan groeien naar zo’n 25%. Dus hier is nog volop ruimte voor groei. Naast Just Eat Takeaway is ook Prosus, waarin Fintessa voor haar cliënten een positie heeft, een belangrijke speler. Prosus heeft een 54,8% belang in iFood (Brazilië), 22,3% in Delivery Hero (Azië, Midden Oosten, Latijns Amerika) en 38,8% in Swiggy (India). Beide spelers zitten in verschillende landen en zitten elkaar dus niet in de weg.

Bij online supermarkten wordt al snel gedacht aan Ahold of Walmart. Ahold heeft krachtige merken als ah.nl, ah.be, bol.com en Peapod in de Verenigde Staten. Beleggers hebben echter wat angst voor Ahold vanwege Amazon. Eerst omdat het bedrijf van Jeff Bezos een bedreiging vormde in de Verenigde Staten na de overname van Whole Foods. En afgelopen maand omdat Amazon de Nederlandse website startte en nu dus een directe concurrent is van bol.com. Maar dit is natuurlijk flauwekul. Van enige serieuze concurrentie van Whole Foods in de Verenigde Staten is nog niets gebleken en in Nederland is bol.com een krachtig merk. Bovendien is het aanbod op het Nederlandse Amazon nog beperkt omdat er nog veel contracten gesloten moeten worden met leveranciers die via Amazon hun producten willen verkopen. Amazon betreedt in Nederland een markt die eigenlijk al volwassen is en waar de markt al verdeeld is.

Streamingdiensten

Velen die momenteel thuis zitten maar niet thuis kunnen werken, zoeken een alternatieve tijdsbesteding. Veelal is dit het kijken van films en series via streamingdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix en Disney+. Het aantal abonnees nam de afgelopen weken dan ook fors toe. De vraag is echter of Disney met de groei van Disney+ de neergang van andere divisies voldoende kan compenseren. Disney ziet de inkomsten dit kwartaal fors dalen als gevolg van de sluiting van de zeer winstgevende parken, de aan de ketting gelegde cruiseschepen en het uitstellen van filmproducties en filmreleases. Daarom is het wellicht interessanter om te kijken naar een hele grote markt waar een ander bedrijf op dit gebied de dienst uitmaakt: Tencent in China. Met Tencent Music, Tencent Video en Tencent Pictures streamen de Chinezen heel wat af. Bovendien kwam Tencent vorige week met prima jaarcijfers en noteert het aandeel op de beurs in Hongkong nog met een plusje voor dit jaar. Het hierboven ook al genoemde Prosus heeft een 31%-belang in Tencent.

Huisdieren

En dan onze huisdieren. Deze worden de laatste jaren steeds meer gehumaniseerd. Ik ken honden met een glutenallergie, een kunstheup of hooikoorts. Ze worden tegenwoordig als volwaardig lid van het gezin beschouwd en dus mogen ze wat kosten. Vooral de voedings- en farmaceutische industrie zijn in staat om zeer aantrekkelijke marges te maken. Maar ook verzekeringen tegen medische kosten of voor een waardig afscheid vinden gretig aftrek. In de huisdierenvoeding zijn er twee bedrijven die de dienst uitmaken. Ten eerste is dit snoepgigant Mars met de merken Pedigree, Sheba en Whiskas. Mars Incorporated is echter niet beursgenoteerd, dus kunnen beleggers niet meeprofiteren. Dat kan wel bij de tweede megaproducent en dat is Nestlé met de merken Purina en Friskies. Purina was vorig jaar de snelst groeiende divisie van de Zwitserse onderneming met 12,9% omzetgroei. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: