Wirecard; van beurslieveling naar paria

Door: Martine Hafkamp - 26 juni 2020

Na een week vol onrust rond het aandeel heeft Wirecard gisteren faillissement aangevraagd. Het volgt op het feit dat de fintechonderneming moest toegeven dat een geclaimde 1,9 miljard euro aan activa waarschijnlijk helemaal niet bestaat nadat men eerder had beweerd dat die gelden bij twee banken op de Filipijnen zouden staan. Topman Braun, die nog maar een paar dagen eerder had beweerd dat accountant EY natuurlijk een handtekening ging zetten onder de jaarcijfers, werd gearresteerd, al werd hij een paar dagen later op borgtocht vrijgelaten. EY weigerde de jaarrekening echter goed te keuren en daarmee kwam het balletje aan het rollen

Op zich heeft het bedrijf nog lang stand gehouden. Vorig jaar berichtte de Financial Times al over financiële wantoestanden bij Wirecard. Met de kennis van nu blijkt dat de fintechonderneming toen hoog spel heeft gespeeld door, gesteund door BaFin (de Duitse toezichthouder) een rechtszaak tegen de Financial Times te beginnen. De krant zou zich volgens Wirecard door hedgefondsen die het aandeel short zaten, hebben laten misbruiken. De Duitse toezichthouder verbood shortselling op het aandeel. Nu het faillissement is aangevraagd heeft diezelfde BaFin een reputatieprobleem. Zij hebben zich immers door Wirecard laten ringeloren en niet de Financial Times. In de toekomst zal de BaFin veel strenger optreden om de reputatie te herstellen.

Hiermee is er een einde gekomen aan een Duits succesverhaal dat begon in 2010. Er zitten veel particuliere beleggers in het aandeel. Het management werd bejubeld en is gaan lijden aan te veel zelfvertrouwen en drang naar nog meer succes en groei. Dat is nu dus misgegaan. We hebben te maken met een ouderwets schandaal à la Enron. Het kan dus nog steeds en het is dit keer géén Chinees bedrijf. Neen, het is een fonds uit de Duitse hoofdindex, de DAX. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een bedrijf uit de DAX faillissement aanvraagt. De beurswaarde van Wirecard bedroeg in 2018 ongeveer 25 miljard euro, meer dan die van Deutsche Bank. Vorig jaar zou Wirecard zelfs Deutsche Bank hebben benaderd voor een fusie.

Blijkbaar is het moeilijk toezicht houden bij een financial. Niet alleen de Duitse financiële toezichthouder slaat hiermee de plank mis, want Wirecard had gewoon een bankvergunning, maar waarschijnlijk ook de externe accountant. Naar verluidt behoren ABN Amro en ING tot de grootste geldverschaffers van Wirecard uit het consortium van vijftien banken, die samen een kredietlijn hebben van 1,75 miljard euro. De deconfiture van Wirecard zou dus weer een flinke schadepost kunnen opleveren voor ABN Amro, maar wie weet ook een kans. De techniek van Wirecard werkte immers wel, gelet op het grote aantal klanten dat de onderneming aan zich heeft weten te binden.
Wie weet valt er nog wat uit de inboedel te halen. Als Wirecard inderdaad een belangrijke concurrent van Adyen is, dan kunnen de banken misschien maar beter in één keer de boedel kopen? Zoiets zou heel goed kunnen uitpakken, zeker als je naar de ontwikkeling van de beurswaarde van Adyen kijkt… En anders kunnen bedrijven als Adyen er zelf extra garen bij spinnen.

Amerikaanse banken kunnen tegen een stootje

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft de banken in eigen land weer aan een stresstest onderworpen. En wat blijkt? Ze zijn volgens de gegevens sterk genoeg om de coronacrisis door te komen. Natuurlijk zijn er nog veel onzekerheden, want er is nog niets te zeggen over hoe lang of hoe diep de periode van economische krimp zal zijn. Dat is dan ook de reden dat de Fed niet wil dat banken de komende kwartalen eigen aandelen inkopen. Er mag wel dividend uitgekeerd worden, mits er voldoende winst wordt gerealiseerd.

Alles valt of staat met de ontwikkeling van het aantal nieuwe besmettingen. Dat is ook precies wat Christine Lagarde, president van de ECB, vanochtend aangaf. De ECB is van mening dat we waarschijnlijk het laagste punt van de crisis hebben gezien. Dat gezegd hebbende blijft de ECB echter ook erg alert op een mogelijke tweede golf, met alle gevolgen van dien. De financiële markten hebben de verwachte dip al ingeprijsd en verwachten een herstel later dit jaar.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Weinig inspiratie bij beleggers

Weinig inspiratie bij beleggers

18 september 2020

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige… Meer...

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

17 september 2020

Tijdens de Jackson Hole-conferentie voor centrale banken drie weken geleden, maakte de Amerikaanse centrale… Meer...

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

16 september 2020

Waar we vorige week nog een verkoopgolf zagen bij de technologiefondsen, lijken we deze week weer over… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: