Made in China

Door: Martine Hafkamp - 27 december 2016

Dit jaar beschikt China voor het eerst over meer supercomputers dan de Verenigde Staten. Dat geldt als indicator voor technologische dominantie. China heeft er 167, twee meer dan de Verenigde Staten. Voor het eerst is de allersnelste machine volledig gebouwd met Chinese chips en niet met Amerikaanse. De snelheid waarmee Chinese bedrijven schakelen is ongekend. De dronebouwer DJI bouwt inmiddels 70 procent van alle commerciële drones in de wereld.

Ons beeld van China strookt al lang niet meer met de realiteit. De perceptie was altijd dat ‘ze’ alleen maar kopiëren. Maar de meeste Chinese bedrijven hebben die fase allang achter zich gelaten. Zo registreert geen enkel bedrijf ter wereld meer patenten dan Huawei. Voor Apple is het dan ook oppassen geblazen! Made in China geldt steeds meer als een kwaliteitsstempel in plaats van goedkope imitatie.

Het Amerikaanse techmagazine Fast Company zette Xiaomi, de andere Chinese producent van smartphones, onlangs vóór Apple in een lijstje van meest innovatieve bedrijven ter wereld. Waar Silicon Valley een beetje lijkt te zijn ingeslapen gebeurt er in technologiehubs Peking en Shenzhen van alles. In Silicon Valley gaat het te goed en de honger naar vernieuwing lijkt daaronder te lijden. De volgende vijf jaar zal er volgens de topman van Uber meer innovatie en ondernemerschap komen uit China dan uit Californië. De Chinese overheid laat zich eveneens niet onbetuigd. Zo werd er in 2015 van overheidswege, voor het lieve sommetje van 231 miljard dollar in startups geïnvesteerd.

Ondertussen is de Chinese beurs na de crash van 2015 bezig aan een gestaag herstel. Begin dit jaar leed de beurs nog onder de naweeën van deze crash maar in januari werd de bodem gezet en werd de opgaande lijn ingezet. Sinds deze bodem steeg de beurs met meer dan 20 procent. Dat gebeurde heel gestaag, heel onopvallend. Dan hebben we het alleen over de bekendste beurs in China, de Shanghai-index. Het is een index die voornamelijk bestaat uit bedrijven in staatseigendom. Bedrijven uit de oude economie zogezegd.

Het nieuwe China staat voornamelijk genoteerd aan de beurs van Shenzhen. Daar stomen Tencent, Baidu en AliBaba, om er maar een paar te noemen, op naar werelddominantie. Die leidende rol is voor Chinese bedrijven te bereiken, omdat ieder product eerst gelanceerd kan worden op een immense thuismarkt van 1,3 miljard mensen. De enorme middenklasse in China, die groter en vaak welvarender is dan de middenklasse in de Verenigde Staten, is een prachtige speeltuin voor deze bedrijven om hun producten eerst in te verkopen. Daarna volgt dan de rest van de wereld.

Tencent is het schoolvoorbeeld van Chinees succes op techgebied. Het bedrijf is het grootste Chinese bedrijf en hijgt Facebook qua grootte in de nek. Het behoort qua marktkapitalisatie al tot de 10 grootste bedrijven ter wereld. Baidu, de Chinese variant van Google, is volgens topuniversiteit MIT het tweede slimste bedrijf ter wereld, na Amazon. Google komt pas op plaats acht.

De toekomst is dan ook aan China. Enerzijds de protectionistische Trump en anderzijds de innovatieve Chinese bedrijven zullen er voor zorgen dat ook Apple en Google het moeilijker krijgen in de toekomst. Het is niet uitgesloten dat over vijf jaar meer Xiaomi’s worden verkocht dan Apple’s. En die grote schuldenlast van China dan? Tja, die is niet klein. Maar het is ook een symbool van sterke groei. Je kunt immers niet groeien zonder financiering. Men vergeet het weleens, maar zo zijn de Verenigde Staten ook groot geworden.

De komst van Trump lijkt het pad van China naar absolute werelddominantie verder te effenen. Het is een pad dat overigens al meer dan 30 jaar geleden is ingeslagen. De verkiezing van Trump is waarschijnlijk alleen maar een teken aan de wand. De Verenigde Staten en haar middenklasse zijn aan de verliezende hand en kiezen voor paardenmiddelen om worstelend boven te komen. Wellicht Madlukt dat tijdelijk, maar de toekomst is aan China, niet aan de Verenigde Staten. Ook westerse beleggers doen er verstandig aan dit proces tijdig te onderkennen en niet pas maatregelen te nemen als het te laat is.

Meer relevante berichten

Milde toonzetting notulen ECB

Milde toonzetting notulen ECB

25 mei 2018

Volgens de notulen van de ECB maakt de centrale bank geen haast om zijn monetaire stimulering na september… Meer...

Amerikaanse economie houdt de vaart erin

Amerikaanse economie houdt de vaart erin

24 mei 2018

Gisteren zagen we uit een peiling bij de inkoopmanagers dat de groei van de Europese economie afvlakt. Meer...

Groeivertraging in eurozone

Groeivertraging in eurozone

23 mei 2018

De Europese aandelenbeurzen zijn gisteren overwegend hoger gesloten. In Amsterdam sloot de AEX op 572,05… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: