Beleggers tussen hoop en vrees

Door: Martine Hafkamp - 18 mei 2020

De grafieken van de werkloosheid en de beurs lijken het spiegelbeeld van elkaar. Analisten breken zich het hoofd over het ogenschijnlijk ongebreidelde optimisme op de beurs terwijl de economie de diepste recessie sinds mensenheugenis lijkt in te draaien.

Feit is in ieder geval dat aandelen er de afgelopen maanden niet goedkoper op zijn geworden. De winsten dalen immers, in het eerste kwartaal met 14% en voor het tweede kwartaal wordt zelfs een daling van 41% verwacht, terwijl de koersen alweer flink oplopen. De koerswinstverhoudingen zijn daardoor naar een niveau gestegen dat de dot.com-bubble van rond de eeuwwisseling benadert.

'Do not fight the Fed'

Vanwaar dan dit optimisme onder beleggers? Dat heeft alles te maken met de steunmaatregelen van overheden en centrale banken van historische omvang. Er wordt zoveel geld in de economie gepompt dat er feitelijk een bodem, of in ieder geval een vangnet, onder de markt wordt gelegd (of gehangen).

Ervaren beleggers weten al decennia dat het weinig zin heeft om tegen het beleid van centrale banken in te gaan. Het adagium op de beurs luidt niet voor niets; ‘Do not fight the Fed’. Een beleggingsstrategie die dat wel doet heeft inderdaad nog nooit resultaat opgeleverd. Daar komen deze keer nog de onwaarschijnlijke steunmatregelen van de overheden bij. Zelfs landen die altijd streng in de (calvinistische) boekhoudleer zijn geweest - zoals Nederland en Duitsland - gaan helemaal los.

Versoepeling lockdowns

Deze ongekende steunmaatregelen in combinatie met het toegenomen vertrouwen onder beleggers dat er overal versoepelingen plaatsvinden in de lockdowns hebben de markten een zetje gegeven.

Er wordt een V-vormig herstel ingeprijsd. Daarbij bestaat er nog wel enige discussie of de opgaande poot net zo stijl als de neergaande zal zijn of in een wat langzamer tempo zal verlopen meer conform het Nike-logo.

Beleggers kijken over valley of death heen

Maar feit is dat beleggers momenteel over de ‘valley of death’ heen kijken en daar achter, in de verte, een mooie toekomst voor zich zien.

Voor wat betreft de ene pijler onder het herstel; de steunmaatregelen van de autoriteiten, hebben beleggers gelijk. De andere pijler onder het herstel; het vertrouwen in een snel herstel van de normale situatie, is een wilde gok. Het zou dus ook tot een forse teleurstelling kunnen leiden later dit jaar. Niemand die het weet.

Onder de oppervlakte is van alles gebeurd

Ondertussen zijn de markten als geheel weliswaar eerst behoorlijk diep gezonken en vervolgens weer redelijk snel bijgetrokken, maar onder de oppervlakte is er wel van alles gebeurd. Zo zijn de verschillen tussen de diverse economische sectoren enorm. Er vindt zoals altijd in tijden van crisis een grootschalige creatieve destructie plaats.

Oude businessmodellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe. Waar aandelen van banken, verzekeraars en oliemaatschappijen soms zelfs zijn gehalveerd in een paar maanden tijd, staan aandelen van innovatieve technologiefondsen soms fors in de plus. De verschillen tussen hoog en laag kunnen oplopen tot wel 100%.

Technologie en farmacie

Meer dan ooit maakt het dus uit welke aandelen men in zijn portefeuille heeft. Zit uw portefeuille vol met aandelen uit de oude economie dan zult u nog wel enige tijd moeten afzien voordat de zaken weer enigszins op orde zijn. Had u echter grotendeels in technologie en farmacie belegd dan kunt u wellicht enigszins gekscherend opmerken ‘crisis, welke crisis?’

De outperformance van farmacie aandelen spreekt voor zich. De wereldwijde jacht op een verlossend vaccin geeft beleggingen in deze aandelen fantasie. De outperformance van de technologie sector komt evenmin zo maar uit de lucht vallen. Ontwikkelingen die al jaren gaande waren zijn door de pandemie in een versnelling gekomen.

Grote techbedrijven zijn de winnaars

Topmensen van grote technologiebedrijven stelden zelfs dat een ontwikkeling die anders twee jaar had geduurd nu in twee weken heeft plaatsgevonden. Thuiswerken, videovergaderen, netflixen en online winkelen zijn ontwikkelingen die de resultaten van bedrijven uit de techsector sterk hebben gestimuleerd. Het moge duidelijk zijn, Microsoft, Amazon, Netflix, Nvidia, Equinix, Facebook en Alphabet zijn de grote winnaars van deze crisis.

Bovengenoemde technologiebedrijven hebben bovendien een bijkomend voordeel dat ze over grote cashposities beschikken. Het zijn voor beleggers dus ook nog eens ‘defensieve’ beleggingen. Want dat is iets waar beleggers zich in deze crisis eveneens rekenschap van moeten geven. Beleg niet in bedrijven met teveel schulden. Dat zou wel eens vervelend kunnen uitpakken wanneer deze crisis toch langer duurt dan aanvankelijk verwacht.

Een derde argument om in deze (Amerikaanse) giganten te beleggen vormt de dollar. Als gevolg van ons wereldwijde valutaire systeem blijkt de dollar iedere keer wanneer er een crisis uitbreekt erg geliefd te zijn onder beleggers. Dat komt doordat er wereldwijd erg veel schulden in dollars uitstaan waardoor de dollar telkens gevraagd wordt zodra er onrust ontstaat.

De samenstelling van uw portefeuille doet ertoe

Bovenstaande ontwikkelingen maken duidelijk dat de samenstelling van uw portefeuille er toe doet. Aandelen moeten niet te snel als een eenduidige assetclass gezien worden.

Heeft het zin om alle aandelen te verkopen zodra er een crisis uitbreekt? Nee. Heeft het zin om verschuivingen binnen uw portefeuille aan te brengen zodra er een crisis uitbreekt? Ja. Met andere woorden, het geld verdwijnt niet uit de aandelen, het verplaatst zich alleen maar. De belegger die die verplaatsingen het beste kan inschatten is de winnaar.

Bedreigingen

Zijn er bedreigingen van dit V-vormige herstel? Zeker. De grootste bedreiging is het virus zelf. Een hernieuwde opleving zou desastreus kunnen uitpakken. Een andere bedreiging vormen de Amerikaanse verkiezingen. Nu Trump op achterstand staat in de peilingen lijkt hij tot steeds meer (bizarre) beleidswendingen in staat. Het grootste gevaar is wellicht het te vroeg opengooien van de Amerikaanse economie met een tweede virusuitbraak tot gevolg.

Een andere bedreiging zou het wederom oplaaien van het Chinees-Amerikaanse handelsconflict kunnen zijn. Nu al legt de Amerikaanse president de schuld van het ontstaan van het virus steeds meer neer bij China. Dat doet de verhoudingen tussen beide grootmachten geen goed. Een Fase-2 in de handelsbesprekingen zou zo wel eens lang op zich kunnen laten wachten.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Royal Dutch Shell wordt langzaam maar zeker groener

Royal Dutch Shell wordt langzaam maar zeker groener

30 september 2020

Gisteren en vandaag spreekt Nancy Pelosi, Amerikaanse parlementsvoorzitter, namens de Democraten met… Meer...

Beurs tussen hoop en vrees

Beurs tussen hoop en vrees

29 september 2020

Op het hoogtepunt van de uitbraak van het coronavirus in maart bereikte de AEX-index zijn dieptepunt… Meer...

Duurzaamheid kent geen tijd

Duurzaamheid kent geen tijd

28 september 2020

Eerder al werd bekend dat de Europese Commissie steeds meer wil investeren in duurzaamheid en groen.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: