Buienradar

Door: Martine Hafkamp - 10 december 2018

Het beleggingsjaar loopt ten einde. In de krant lezen we dat ‘Jan met de Pet’ terug is op de beurs, het aantal Nederlandse huishoudens dat belegt met 11% is gegroeid en ook dat allerlei grootbanken op grote schaal campagne voeren om mensen aan het beleggen te krijgen. Vergeet echter nooit dat beleggen iets is voor de lange termijn. Je moet het doen met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt.

Laat ik in het kort uitleggen waarom.

Het vierde kwartaal stormt het op de beurs met -7,3% in oktober. Het Amerikaanse overheidstekort stijgt tot 1000 miljard dollar. De Fed schroeft de kwantitatieve verruiming terug waardoor bij een stijgende staatsschuld de grootste koper de markt verlaat.

Het gevolg is een oplopende rente, een doorn in het oog van president Trump. Bedrijven leenden geld om aandelen in te kopen, waardoor koersen stegen. De (aangekondigde) aandeleninkoopprogramma’s lopen nu echter terug. De hogere rente verlaagt niet alleen de toekomstige winst maar ook de contante waarde ervan, met een drukkend effect op de koerswinstverhoudingen.

Lagere economische groei

Na uitwerking van de belastingverlaging daalt de economische groei. Dat de Verenigde Staten hun arbeidsreservoir vrijwel volledig benutten geeft weinig ruimte voor winstgevende investeringen (getuige de aandeleninkopen) wat de economische groei in de toekomst lager houdt. Bovendien stijgen de lonen waardoor de winsten afkalven. De huidige koersen weerspiegelen volgens Schroders een verwachte winstgroei van 10% per jaar.

De handelsoorlog van Trump drukt investeringen en verstoort de wereldhandel. De G20 bracht, voor zolang het duurt, een wapenstilstand. Die duurde eigenlijk niet langer dan een paar uur na de zoveelste tweet van Mr. T. en intussen is het staakt-het-vuren verworden tot 90 dagen (extra) onzekerheid.

Je ziet al dat de tarievenoorlog de Amerikaanse economie eveneens schade toebrengt. Zo wil General Motors een aantal fabrieken sluiten, stijgen de prijzen en de inflatie en dalen zoals gezegd de winsten.

Chinese schulden stijgen

De Chinese schulden stijgen om zo de economische groei te stutten die, voor Chinese maatstaven, met 6,5% op een relatief laag punt staat. De verkopen van auto’s en luxeproducten in China dalen. Bedrijven in China betalen onwaarschijnlijke spreads. Evergrande bijvoorbeeld, een grote projectontwikkelaar, betaalt 13,75% op nieuwe leningen met een looptijd van vijf jaar om de enorme schuld die al uitstaat verder te kunnen uitbreiden.

Wel probeert Peking die schulden in te dammen. Mede daardoor heeft de Chinese beurs het lastig. Chinezen ervaren dalende koersen als gezichtsverlies in de handelsoorlog met de Verenigde Staten, waar de aandelenkoersen wel relatief goed standhouden.

Daling versnelt juist

Om dat te ondervangen wordt er voor miljarden het Chinese banksysteem ingepompt en worden aandelen als onderpand voor leningen toegestaan. Dat blijkt in een dalende markt de daling juist te versnellen.

Ondertussen draaien de investeringen in China op volle toeren. Een voorbeeld ervan is Baotou. Deze stad met 2 miljoen inwoners bouwt aan een metronet dat groter is dan in Tokyo. En het is niet de enige stad die dergelijke megalomane projecten opstart.

De boel op stelten in Europa

Italië zet ondertussen in Europa de boel op stelten met een absurd budget bij een al even krankzinnig hoge staatsschuld. De markt reageert furieus met een oplopende spread maar de gekkies zijn ook daar aan de macht.

In het Verenigd Koninkrijk probeert een koppige dame er een zinloze Brexit door te drukken, al stuit ze op flink wat oppositie in het parlement. Wanneer Brexit én Italië uit de bocht vliegen, zal dat de economische groei in de Eurozone drukken.

Kolossaal begrotingstekort VS

Feit blijft dat de centrale banken weinig speelruimte hebben. Op het moment dat de economische groei in de Verenigde Staten tegen- of stilvalt in 2019 zal de rest van de wereld worden meegetrokken.

De Fed heeft zoals altijd de sleutel in handen. Alleen hebben de Verenigde Staten het probleem van een tot kolossale proporties uitdijend begrotingstekort tijdens een boom.

Lol er snel van af?

Er kan een aantal buien op komst zijn, maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Doorgewinterde beleggers zullen zich er niet door uit het veld laten slaan. Of dat ook geldt voor de recent ingestapte beleggers?

Hoeveel kennis hebben zij inmiddels opgebouwd om in staat te zijn de bakens op tijd te verzetten? De kans is groot dat voor hen de lol er snel vanaf is. Voor je het weet staan zij weer met de pet in de hand langs de zijlijn…

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

Sterkste eerste kwartaal voor Nestlé sinds 2016

18 april 2019

Vanochtend maakte het grootste voedingsconcern ter wereld de omzetcijfers over het eerste kwartaal bekend.… Meer...

De beste beleggers staan niet aan wal

De beste beleggers staan niet aan wal

17 april 2019

Beleggers keken met meer dan normale belangstelling uit naar de groei van het bruto binnenlands product… Meer...

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

De uitrol van 5G, een geopolitiek wespennest

16 april 2019

Telecombedrijven in de hele wereld maken zich op voor de bouw van netwerken voor 5G-internet. Uiteindelijk… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: