Commotie rond Huawei

Door: Martine Hafkamp - 18 december 2018

Het zal u de laatste tijd niet zijn ontgaan dat er nogal wat commotie was rond het Chinese bedrijf Huawei. Eerst werd het bedrijf door de Verenigde Staten min of meer in de ban gedaan. Ze werden daarin later gevolgd door landen als Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens werd de financieel directeur van het bedrijf in Canada opgepakt. Hoewel de kwestie al jaren speelt was de timing in het licht van de voortwoedende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China uitermate onhandig.

De campagne van de Amerikanen komt op een moment dat telecombedrijven in de hele wereld zich opmaken voor de bouw van netwerken voor 5G-internet. Uiteindelijk zal straks elk apparaat en wellicht ook ieder mens verbonden zijn met internet en dat geeft een enorme behoefte aan kleinere chips en snelle communicatielijnen.

Zuid-Korea ligt op kop

In de loop van 2019 wordt de 5G-technologie uitgerold. Zoals vaker loopt Zuid-Korea voorop. Drie Zuid-Koreaanse bedrijven schakelden begin deze maand tegelijk een experimentele versie van hun 5G-netwerken in. Met zijn 4G-netwerk was het land ook al vier jaar voor op bijvoorbeeld Nederland. De rest van de wereld zal in de loop van volgend jaar volgen.

Wat zullen de gevolgen zijn van de invoer van 5G? In de eerste plaats is 5G exponentieel sneller. Bezitters van mobiele telefoons zullen dat merken. Overigens ook aan de prijs. Daarnaast kan het netwerk veel meer verbindingen aan, is het zuiniger en kan er meer data worden doorgegeven met veel minder vertraging. Daardoor zijn nieuwe toepassingen mogelijk. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s en innovaties op het gebied van stedelijke inrichting, gezondheidszorg, industrie en landbouw.

Vierde industriële revolutie

Door 5G gaan bestaande technologieën elkaar versterken. Vooral ontwikkelingen op het gebied van de robotica komen in een stroomversnelling. De industrie zal op grote schaal worden gedigitaliseerd. Alle denkbare projecten worden verbonden met een netwerk. Het Internet of Things (IoT) zal voor een ware industriële revolutie zorgen. Apparaten en machines die met elkaar verbonden worden vormen de basis van de slimme stad met sensoren in alle hoeken en gaten van de stad. Het zorgt ook voor een slimme industrie met sensoren in het gehele productieproces en een efficiënte logistiek met het traceren van massale vervoersbewegingen. Door 5G worden auto’s bijvoorbeeld niet veel meer dan een iPhone op wielen. Het zal duidelijk zijn dat de term vierde industriële revolutie op zijn plaats lijkt.

Techsector profiteert

De Chinese aanbieders Huawei en ZTE hadden aanvankelijk een koppositie. Door de Amerikaanse ingreep zijn zij even teruggezet. Andere producenten van de benodigde apparatuur als Nokia, Ericsson en Samsung lijken hiervan te profiteren. Het zal ook de smartphonefabrikanten (Apple, Samsung, Huawei) een nieuwe boost kunnen geven. Een nieuwe 5G-chip geeft de producenten van telefoons de mogelijkheid meer geld per toestel in rekening te brengen. Ook chipfabrikanten en toeleveranciers kunnen profiteren (Qualcomm, Intel, NXP, ASML).

Of het een telefoon, auto of sensor is: apparaten verbonden met 5G vergen nieuwe modemchips en computergeheugen. De verwerking van al die gegevens vergt daarnaast meer rekenkracht in de cloud. Dat zal de datacentra (Amazon, Google, Microsoft, Equinix) zeker ten goede komen. Nog een sector die van deze ontwikkeling zal profiteren zijn de softwareontwikkelaars (wederom Microsoft, Amazon en Google). Grote hoeveelheden data vergen nieuwe software die zijn intelligentie haalt uit automatische data-analyse. Zo voedt 5G de artificiële intelligentie-hype.

Veel op het spel

Er staat dus zowel op commercieel, economisch als politiek gebied het een en ander op het spel. Denk bijvoorbeeld ook aan de militaire toepassingen van het IoT. Het maakt direct duidelijk waarom de twee grootmachten Verenigde Staten en China in zo’n felle strijd gewikkeld zijn inzake de uitrol van 5G. Leuk natuurlijk, die staal- en aluminiumtarieven, maar de hoofdprijs is voor degene die als eerste zijn 5G-netwerk operationeel heeft. Voor de Europese Unie is een bijkomend voordeel dat de verzadigde telecommarkt weer kan groeien.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: