Dat dan weer wel…

Door: Martine Hafkamp - 11 februari 2019

Onlangs ging het helemaal los op de Amerikaanse beurzen na de persconferentie van Jerome Powell, als toelichting op het eerste rentebesluit van 2019 van de Fed. Zoals verwacht verhoogde het FOMC, het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente niet. Het blijft staan op een range van 2,25-2,5 procent. De verklaring dat het huidige rentetarief ‘passend’ is bij de huidige staat van de economie en dat het FOMC ‘geduld’ zal betrachten met het verhogen van de rente en even wil aankijken hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt, was het geluid dat beleggers wilden horen. Daarmee is namelijk een (voorlopig) einde gekomen aan het verhogen van de rente.

Bij het vorige rentebesluit in december zei Powell nog dat een verdere geleidelijke verhoging van de rente in 2019 nodig zou zijn. Hij dacht aan nog minimaal twee stapjes. Nu is het standpunt van de Fed dus 180 graden gedraaid. Bovendien is de visie op de lopende verkleining van de balans eveneens gewijzigd. Powell gaf namelijk aan niet alleen het rentewapen te gebruiken indien nodig, maar ook de balansverkleining aan te zullen passen op het moment dat de Amerikaanse economie daar om vraagt. Nu desinvesteert de Fed maandelijks op de automatische piloot zo’n 50 miljard dollar aan aflossende obligaties en trekt het de vrijvallende middelen in. Hiermee verkrapt de monetaire geldhoeveelheid. Mochten economische ontwikkelingen daar om vragen dan zou dit bedrag kleiner kunnen worden of zelfs geheel kunnen vervallen.

De draai van de Fed is volgens Powell niet het gevolg van een grote verschuiving in de economische ontwikkelingen. Hij ziet nog steeds een gestage groei van de Amerikaanse economie. Aan de andere kant signaleert hij wel dat de economieën van China en Europa vertragen. De belangrijkste reden voor het huidige standpunt van het FOMC is echter dat door de lagere energietarieven de inflatieverwachtingen zijn getemperd. En de voornaamste reden om de rente te verhogen is en blijft toch echt een oplopende inflatie.

Ook de Chinezen lijken te willen bijdragen aan de feestvreugde. Zo heeft Trump vooruitlopend op de viering van het Chinese nieuwjaar een brief ontvangen van de leider van China, Xi Jinping. In deze brief geeft Xi aan dat hij het handelsconflict wil oplossen voor 1 maart aanstaande. Dan verloopt immers de ‘wapenstilstand’ van 90 dagen en stijgen, als er nog geen overeenkomst is, de importtarieven. Als de Verenigde Staten in de onderhandelingen China halverwege tegemoet willen komen op de nog openstaande punten is een akkoord zo gepiept volgens De Grote Leider. Of Trump ook zo in de wedstrijd staat is en blijft minder duidelijk.

Er mag weleens wat schot in die laatste zaak komen want de Europese Commissie is iets minder blij getuige de neerwaartse bijstelling van de economische groeiverwachting voor dit jaar. Daar werd tevens de kanttekening bij geplaatst dat onder invloed van de Brexit en een groeivertraging in China het groeimomentum verder aan kracht verliest en de verwachtingen nog lager kunnen worden. Een Europese economie waarvan de kans steeds groter wordt dat die (weer) aan het infuus moet zal de voornemens van de ECB om een verkrappend beleid te gaan voeren onder druk zetten. Tel daarbij op dat de inflatieverwachtingen ook een neerwaartse tendens vertonen en Draghi zou zo maar dezelfde u-bocht kunnen maken die Powell al gemaakt heeft. Beleggers zullen daar waarschijnlijk wel blij mee zijn, dat dan weer wel…

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

16 augustus 2019

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt.… Meer...

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

15 augustus 2019

Het was gisteren woensdag, gehaktdag. Vooral op de Amerikaanse beurzen vielen de aandelen met procenten… Meer...

Tijdelijk water bij de wijn

Tijdelijk water bij de wijn

14 augustus 2019

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: