De consument moet het doen

Door: Martine Hafkamp - 8 juni 2020

In de Verenigde Staten zijn er sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 50 miljoen werklozen bijgekomen. Bedrijven rapporteren forse winstdalingen of zelfs verliezen. De economie zal in het tweede kwartaal fors krimpen. En de beurzen? Die stijgen.

De reden voor dit beursoptimisme is niet zo heel ingewikkeld. Zoals altijd loopt de beurs vooruit op de reële economie. Nu een forse krimp? Dat is niet (meer) van belang, want dat is al verwerkt in de koersen.

Het gaat om de economie over zes tot twaalf maanden

Het gaat om de stand van de economie over zes tot twaalf maanden. Tegen die tijd wordt op zijn minst het begin van een herstel uit deze zware economische malaise verwacht.

Kijken we naar de wereldwijd enorme financiële injecties van overheden en centrale banken in de economieën, dan is dat zeker geen boude veronderstelling. Toch kun je een paard wel naar het water brengen, maar niet dwingen om te gaan drinken. En dat paard, dat is de consument.

Particuliere consumptie

Pas wanneer de consument weer vertrouwen krijgt in de toekomst en weer gaat besteden zoals voor de crisis, is er serieus economisch herstel mogelijk. Zo bestaat maar liefst 70% van ’s werelds grootste economie, die van de Verenigde Staten, uit particuliere consumptie. In de rest van de westerse wereld is dat niet veel anders. Ook de Chinese consument laat zich steeds meer gelden.

Een herstel naar oude consumptiegewoonten ligt niet zomaar voor de hand. Zo bleek uit recente cijfers dat het consumentenvertrouwen in zowel Europa als de Verenigde Staten op een laag pitje staat en de consumentenbestedingen stagneren.

Weinig buffers

Wanneer veel mensen hun baan kwijtraken en de rest bevreesd is voor hetzelfde, is het niet vreemd dat er minder besteed wordt. Bedenk dat de helft van de Amerikanen niet beschikt over veel spaargeld. Buffers om een beetje tegenslag op te vangen zijn er daardoor nauwelijks.

Uitgaven aan reizen, horeca, vrije tijd en andere minder essentiële zaken staan dan al snel onder druk. De overheid tracht zijn burgers dan ook te steunen met stimulus cheques van 1200 dollar per persoon, oplopend tot 3400 dollar per gezin van vier.

De Amerikaan gaat sparen

Het geld wordt tot op heden echter nauwelijks uitgegeven. Creditcardmaatschappijen melden een forse afname in het gebruik van creditcards. De Amerikaan blijkt iets te doen wat hij lang niet meer heeft gedaan. Hij is gaan sparen. Spaargelden stijgen naar lang niet vertoonde niveaus.

Enerzijds is dat begrijpelijk en verstandig. Anderzijds draait de Amerikaanse economie op het uitgavenpatroon van de gemiddelde consument. Zolang die uitgaven niet herstellen, kan er van een serieus herstel van de economie dus geen sprake zijn.

Ook psychologische gevolgen

Het wordt dus afwachten. Want deze crisis heeft naast economische ook psychologische gevolgen. Het is maar de vraag of de vele 65-plussers, goed voor 20% van alle uitgaven, ooit weer zullen terugkeren naar hun ‘normale’ bestedingspatroon.

Gaan ze weer net als voorheen reizen en restaurants bezoeken en musea? Wordt het leven überhaupt weer als vroeger? China vormt in deze een mooi voorbeeld. De consument mag daar weer vrijwel alles, maar blijft tot op heden terughoudend in zijn consumptiegedrag, iets wat met name buitenlandse multinationals actief in het land unaniem beamen.

Bestedingspatroon zal veranderen

Het is overigens niet gezegd dat het bestedingspatroon van ons consumenten als geheel zal dalen. Het zal in ieder geval van samenstelling veranderen. Een proces dat al jaren gaande was, namelijk de digitalisering van de samenleving, is in een stroomversnelling gekomen.

Online shoppen, maaltijden laten bezorgen, op afstand vergaderen en minder onnodige reizen maken, een groot deel ervan zal blijvend zijn. Voor beleggers is dat iets om rekening mee te houden.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: