De prijs is het bewijs

Door: Martine Hafkamp - 29 juni 2020

Vorige week was in Het Financieele Dagblad een samenvatting te lezen van het onderzoek dat wereldwijd was gehouden onder beleggingsprofessionals die lid zijn van het CFA. De kop van het artikel luidde ‘Vermogensbeheerders zijn het eens, de prijzen kloppen niet’.

De opmerking ‘prijzen beleggingen kloppen niet’ is echter feitelijk onjuist. De prijs die op de beurs betaald wordt is de enig juiste. Daar is immers een beurs voor. Natuurlijk worden prijzen beïnvloed of gemanipuleerd zo men wil door ingrepen van centrale banken en overheden.

Niets nieuws onder de zon

De Federal Reserve is echter opgericht in 1913 en heeft sindsdien meer dan eens geïntervenieerd in de economie. Voor de goede orde: al in de jaren ’30 werd de toenmalige Grote Depressie bestreden met een vorm van kwantitatieve verruiming. Niets nieuws onder de zon. Renteverlagingen, renteverhogingen, opkoopprogramma’s, valuta interventies, verruiming van kapitaaleisen voor banken, etc. Het is aan de orde van de dag, overheidsingrijpen eveneens.De prijs die op de beurs voor een aandeel betaald wordt is een afspiegeling van wat beleggers het op dat moment waard vinden. Vindt men de prijs te laag, dan bestaat er het recht om het aandeel te kopen. Vindt men de prijs te hoog, dan is er de mogelijkheid om te verkopen. Koersen hebben wel de neiging om zowel naar boven als beneden te overdrijven. Maar dat wordt snel weer gecorrigeerd.

Mening

Het zou wel heel goed kunnen dat beleggers over enige tijd een andere mening hebben over de juiste prijs. Nieuwe informatie , die ons nu nog niet ter beschikking staat, kan doen besluiten tot acties die een prijsdaling of prijsstijging tot gevolg hebben. Wanneer beleggers nu van mening zijn dat de prijzen op de beurs niet kloppen bedoelen ze eigenlijk dat ze de prijzen te hoog vinden in verhouding tot de reële economie. Dat is een mening.

Wat men echter over het hoofd lijkt te zien is het feit dat er ten eerste vrijwel geen alternatieven meer zijn voor burgers om een vermogen op te bouwen, behalve op de beurs. De extreem lage rente leidt ze als het ware de beursvloer op. Dat duwt de prijzen omhoog.

Economisch herstel ingeprijsd

Daarnaast lopen beurzen zes tot twaalf maanden vooruit op de reële economie. Er wordt momenteel een economisch herstel ingeprijsd. Daar valt gezien de fors meevallende macrocijfers uit vooral de Verenigde Staten maar afgelopen week ook uit de eurozone de laatste tijd wel wat voor te zeggen. Er kwamen veel nieuwe banen bij terwijl een forse afname was verwacht, de winkelverkopen waren fors hoger, de huizenmarkt zit in de lift, de hypotheekaanvragen duiden in niets op een recessie en de New York Fed Empire Manufacturing kwam ook fors boven verwachting binnen.

Bedenk dat New York tot voor kort de zwaarst getroffen regio was. Natuurlijk, de winsten nu zijn slecht. Beleggers kopen echter geen aandeel om in de winsten van de afgelopen periode te delen, maar om een graantje mee te pikken van toekomstige winsten.

Mochten macro- of bedrijfscijfers straks wijzen op een tegenvallend herstel, dan zullen beleggers de waardering van de aandelen weer aanpassen en vindt er een herwaardering plaats. Maar op basis van wat nu bekend is zijn de koersen misschien wel helemaal niet zo irreëel.

Beurzen hebben gelijk

Weinig beleggers staan er bij stil dat de beurzen misschien ook wel eens gelijk zouden kunnen hebben. Wanneer een vermogensbeheerder zegt dat de prijzen niet kloppen dat kan hij verschillende dingen doen. Als hij ze te hoog vindt moet hij verkopen en liquide gaan.

Maar dat doen de meeste beheerders blijkbaar niet. Ze voegen de daad dus niet bij het woord. Wanneer een beheerder de prijzen te laag vindt moet hij kopen. Dat gebeurt nu wel. Maar wanneer een meerderheid van de beheerders de prijzen te hoog vindt zouden ze zijn uitgestapt en zou de beurs dus fors lager moeten staan. Dat staat de beurs niet, dus met ‘de prijzen kloppen niet’ valt het wel mee.

Oordeel zelf

Maar zoals gezegd, koersen kunnen zowel naar boven als beneden tijdelijk te ver doorschieten. Wanneer vermogensbeheerders van mening zijn dat de prijzen te hoog zijn vinden ze blijkbaar dat er van zo’n overdrijving sprake is. Maar men vindt dat blijkbaar, maar handelt er niet naar, in de verwachting dat ze blijkbaar ‘nog verder kunnen doorschieten’.

Belangrijk is het daarom je te focussen op de bedrijven waarin je belegt, wat zijn de sterktes en zwaktes, in welke mate wordt een bedrijf geraakt door de gevolgen van de coronacrisis, wie heeft er juist baat bij? Bepaal vervolgens zelf of je vindt dat een aandeel (te) hoog of (te) laag gewaardeerd is.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: