De stille crash

Door: Martine Hafkamp - 1 januari 2019

Nu het einde van het jaar nadert kunnen we een begin maken met het voorzichtig opmaken van de balans. Een groot aantal beleggers zal, als men naar alle negatieve berichtgeving die over hen heen is gestort of als men naar de eigen beleggingsportefeuille kijkt, het gevoel hebben gehad in een bearmarket te hebben gezeten. Eenieder had dit jaar immers met veel onzekerheid te maken. Denk alleen al aan de angst voor de handelsoorlog, de Italiaanse spaghetti-begroting en de naderende Brexit. Na een uiterst rustig verlopen 2017 was de beurs weer ouderwets beweeglijk. En hoewel beursdalingen nooit prettig zullen aanvoelen, is het eerlijk gezegd wel business as usual. Maar is het beleggingsjaar echt zo dramatisch verlopen en hebben we wel een bearmarket gehad?

Kijken we naar de stand van de Amerikaanse beurzen en de MSCI World, die voor 60% uit Amerikaanse en Canadese aandelen bestaat, dan valt het allemaal reuze mee. We zien daar zelfs een lichte plus op de borden. Het gaat echter ook te ver om nu van een stierenmarkt te spreken. Hoofdstrateeg Liz Ann Sonders van het Amerikaanse beurshuis Charles Schwab bedacht er begin dit jaar al een heel nieuwe term voor. Het huidige beursklimaat vindt ze beter te omschrijven als een konijnenmarkt die steeds op en neer hupt. Dat hoeft helemaal niet slecht te zijn, sterker nog, het creëert juist een gezonder beursklimaat.

Nu de beurskoersen niet meer klakkeloos stijgen en zelfs de FAANG-aandelen een draai om de oren hebben gekregen, zullen beleggers weer beter nadenken over de vraag waar ze hun vermogen in willen investeren. Dat is iets wat onderhuids al een paar maanden bezig is. Onder de oppervlakte van de diverse beursindices heeft er een verschuiving plaatsgevonden van groei- naar waarde-aandelen. Beleggers die hun ogen en oren goed de kost geven en nadenken, verzetten dus bij tijd en wijle de bakens om goed te kunnen blijven laveren op de beursgolven.

Onder de oppervlakte is er nog meer aan de gang. We zien dat over de eerste negen maanden van dit jaar de winsten van de Amerikaanse bedrijven gemiddeld met ongeveer 25 procent gestegen zijn en die van de Europese bedrijven ongeveer 10 procent. Dat staat haaks op het beursverloop. De Amerikaanse beurs staat in de plus, maar de Europese bijna 10 procent in de min.

Zijn beleggers te veel met de randzaken bezig geweest en zijn ze vergeten zich op de bedrijven te focussen? Want dat is waar het bij beleggen uiteindelijk toch om draait… Hoe het ook zij, als we verder kijken dan de indices alleen, kunnen we stellen dat, als er iets gecrasht is, het de waarderingen zijn van de aandelen op de beurs. Deze staan er qua koerswinstverhouding momenteel veel gunstiger voor dan een jaar geleden. En of we nu vorig jaar al te hard zijn opgelopen of voor volgend jaar een forse groeivertraging willen inprijzen doet niet zo ter zake. Die eerste tik hebben we al redelijk onopgemerkt geïncasseerd.

Als we dan in de beschouwing betrekken dat analisten voor 2019 gemiddeld op een winststijging van 10 procent rekenen voor zowel de Amerikaanse als de Europese aandelen, dan vraag ik mij af hoeveel er nog meer van de koersen af moet. Wie zich goed realiseert waarom hij of zij belegt en ook waarin hij of zij belegt, die laat zich door deze konijnenbeurs niet uit het veld slaan. De stille waarderingscrash nodigt eerder uit tot hernieuwd enthousiasme, zeker nu Fed-voorzitter Jerome Powell de lont uit het rentekruitvat heeft getrokken.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.  

 

Meer relevante berichten

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

Ook Google moet zich aan de (spel)regels houden

20 maart 2019

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco kondigde Google aan dit jaar met hun dienst Stadia… Meer...

Schulden een probleem, hoezo?

Schulden een probleem, hoezo?

19 maart 2019

De zwaarste financiële crisis van de laatste 80 jaar werd niet voor niets de kredietcrisis genoemd. De… Meer...

Mamma mia!

Mamma mia!

18 maart 2019

Hoewel het toch vooral nationalistisch georiënteerde partijen zijn die aan het roer zitten in Italië,… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: