Er komt niets goeds van een handelsoorlog

Door: Martine Hafkamp - 20 mei 2019

Het zat er al een beetje aan te komen. Trump dreigde met nieuwe importtarieven als de Chinezen maar bleven treuzelen met de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst tussen de beide grootmachten. De financiële markten waren niet blij getuige de koersdalingen die daarop volgden. Vervolgens escaleerde de handelsoorlog verder.

Ondanks de waarschuwing van de Amerikaanse president om het niet te doen kwam China met tegenmaatregelen. De boodschap was duidelijk; China laat zich de les niet lezen.

Trump zegt geen haast te hebben met het sluiten van een overeenkomst. De huidige situatie levert de Amerikaanse schatkist immers naar schatting zo’n 100 miljard dollar aan gecollecteerde tarieven op. Natuurlijk heeft een overeenkomst de voorkeur, maar volgens hem is de huidige situatie meer in het voordeel van de Verenigde Staten dan van China.

2000 miljard verlies

Het is echter de vraag of dat werkelijk zo is. Ten eerste valt een winst van 100 miljard dollar in het niet bij een verlies van bovengenoemde 2000 miljard. Ten tweede lijkt de veronderstelling dat China betaalt voor de hogere tarieven op een misverstand te berusten. De hogere tarieven worden toch echt door Amerikaanse consumenten en producenten opgebracht. Natuurlijk raakt het de Chinese economie wel, maar de Amerikanen lijden net zo zeer onder deze ‘oorlog’.

Naar eigen zeggen trekt de Amerikaanse president aan de touwtjes bij deze onderhandelingen, gesterkt door een krachtige economie. Bluf, vinden de Chinezen. Zij leidden uit de druk die Trump uitoefende op de Fed om de rente te verlagen af dat die robuustheid van de Amerikaanse economie weleens kan tegenvallen.

Daarom zagen zij aanleiding om bij de onderhandelingen met de Verenigde Staten te eisen de eerder ingevoerde handelstarieven op te heffen. Doen de Verenigde Staten dat niet, dan zijn de Chinezen niet in voor een deal. Want waar in de Verenigde Staten de centrale bank een monetaire draai maakte, had de centrale bank van China dat al eerder gedaan met als gevolg herstel in de economie en aantrekkende beurzen.

Slecht voor de hele wereld

Een verdere escalatie van dit conflict kan niet alleen voor beide grootmachten, maar voor de hele wereld slecht uitpakken. Trump heeft in aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen een overeenkomst nodig. Maar ook de positie van Xi binnen de Communistische Partij is niet helemaal onomstreden.

Want een gezonde groei van de Chinese economie vergt meer privatisering en innovatie. De ‘onbetrouwbare’ Verenigde Staten dwingen China de traditionele koers te varen: meer staatsinterventie, militarisme en krachtige staatsbedrijven. Trump dreigt door zijn harde opstelling zo juist het tegenovergestelde te bereiken van wat hij wil, om over de gevolgen voor de rest van de wereld nog maar te zwijgen. Het kan toch niet waar zijn dat dit wedstrijdje verplassen bepalend wordt voor hoe de wereld er het komend decennium uit zal zien?

Eerdere Amerikaanse regeringen hoopten dat China zich als vanzelf zou aanpassen aan het Westen naarmate het land welvarender werd. Trump wil dat nu geforceerd afdwingen en dat is gevaarlijk. Toch gaat hij niet zover om China definitief te verstoten getuige de opening die hij vorige week bood.

Het kan nog

Een begin van een overeenkomst zou ergens in juni alsnog gesloten kunnen worden wanneer beide heren elkaar ontmoeten op de G20 in Japan. Er is nog tijd. De nieuwe tarieven zijn weliswaar ingegaan, maar er gaan minimaal een paar weken overheen voordat de net verscheepte Chinese goederen de Verenigde Staten zullen bereiken. Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zullen de nieuwe tarieven niet eerder dan eind juni effectief kunnen worden.

Diplomatie in stilte, buiten de publiciteit om, zou in tegenstelling tot al dat luidruchtige getwitter tot meer resultaat kunnen leiden. Het gaat uiteindelijk om het doel, maar dat heiligt niet alle middelen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Het werkt niet

Het werkt niet

23 september 2019

Vorige week werd de beursgang van WeWork op het laatste moment afgeblazen. Gebrek aan interesse werd… Meer...

Geh mal bier holen

Geh mal bier holen

20 september 2019

De Duitse inflatie is in augustus uitgekomen op 1,4 procent en liet daarmee een daling zien van 0,3 procent… Meer...

Geen verrassing van de Fed

Geen verrassing van de Fed

19 september 2019

Het rentebesluit van het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, het FOMC, gisteravond… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: