Ethanol: Proost!

Door: Martine Hafkamp - 7 januari 2019

Met de feestdagen achter de rug zal weer de nodige drank genuttigd zijn. Daarom wil ik het hebben over ethanol. Ethylalcohol oftewel ethanol is de bekendste en meest voorkomende alcohol en wordt in het dagelijkse spraakgebruik ook gewoon alcohol genoemd.

Het wordt gebruikt als oplosmiddel, biobrandstof voor open haarden en auto’s en in de drankenindustrie. Het wordt gemaakt door de vergisting van suikers welke voornamelijk gewonnen worden uit maïs en suikerriet.

Prijs gezakt

Afgelopen weken zakte de prijs van ethanol naar het laagste niveau sinds het begin van de handel in futures op ethanol in 2006. Dit ligt deels aan de sterke dollar, onder andere ten opzichte van de Chinese yuan, maar de voornaamste reden hiervoor is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

De Verenigde Staten waren tot dit jaar de grootste leverancier van ethanol aan China met 200 miljoen gallons per jaar. Maar dankzij de importheffingen van China op in de Verenigde Staten geproduceerde ethanol en op de grondstof maïs, is deze vraag vrijwel helemaal verdwenen. Een deel van de Amerikaanse ethanol wordt daarom tegenwoordig gedumpt op de wereldmarkt met steeds lagere prijzen tot gevolg.

Kans voor speculatieve beleggers

De lage prijs geeft speculatieve beleggers een kans. Want de lage prijs is waarschijnlijk slechts tijdelijk. Alleen al vanwege steeds meer bijmenging van ethanol in benzine zal namelijk de vraag naar ethanol in de nabije toekomst sterk toenemen. In de Europese Unie is de bijmenging onlangs verhoogd van 5 naar 10%. In de Verenigde Staten was dit al 10%, maar onlangs heeft Trump verordonneerd dat dit 15% moet worden.

In India, toch ook geen klein land, verdubbelt men de bijmenging in 2019 van 4 naar 8% en moet dit percentage naar 20% in 2022. China, dat een groot milieuprobleem heeft, wil in 2020 de ethanolproductie verdriedubbeld hebben. Hoewel de Chinezen dit ook zelf maken uit vooral rijst, kunnen ze om de doelstelling te halen niet zonder de import uit Brazilië en… de Verenigde Staten!

Suikerriet en maïs

Brazilië en de Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor zo’n 85% van de wereldproductie van ethanol. Brazilië gebruikt suikerriet voor de productie van ethanol, de Verenigde Staten heeft daarvoor maïs. In de Verenigde Staten is ethanol een politiek heet hangijzer. Dit gaat terug tot de oliecrisis in de jaren zeventig.

Om minder afhankelijk te zijn van olie uit het Midden-Oosten, begonnen de Verenigde Staten ethanol bij te mengen in benzine. Dit was tegen het zere been van de Amerikaanse olie-industrie. De sterke olielobby heeft sindsdien altijd geageerd tegen bijmenging van ethanol, maar tot op heden was dat tegen dovemansoren gericht in Washington DC.

Zelfs Trump, toch een sterke aanhanger van de Amerikaanse oliebedrijven, heeft zich laten overtuigen door zijn belangrijkste stemmers: de maïsboeren uit het middenwesten van Amerika. Met de presidentsverkiezingen van 2020 in het vooruitzicht zal Trump zijn best blijven doen om hen te plezieren. Daarom moet er tegenwoordig 15% biobrandstof door de benzine in de Verenigde Staten. Ook de Democraten, die tegenwoordig de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zijn pro-ethanol maar dan uit het oogpunt van het milieu.

Duurzaam?

Ethanol zal dus een belangrijke plek gaan innemen in onze benzinetanks in de komende jaren. Overigens is het maar de vraag of ethanol werkelijk zo duurzaam is. De kweek van de benodigde maïs en suikerriet neemt immers landbouwgrond in beslag waarop ook voedsel verbouwd had kunnen worden voor mensen en vee.

Daarom wordt er momenteel hard gewerkt aan een alternatief. Dit is ethanol van oogstafval, de stokjes en de blaadjes. Harkt u mee? Ik zeg proost!

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Gratis geld, goud stijgt

Gratis geld, goud stijgt

25 juni 2019

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De aandelenmarkten zijn bezig te herstellen van de slechte… Meer...

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

24 juni 2019

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top… Meer...

Records aanscherpen

Records aanscherpen

21 juni 2019

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: