Kat-en-muisspel

Door: Martine Hafkamp - 22 juni 2020

Na de verrassende en spectaculaire rally van de afgelopen maanden begonnen de aandelenkoersen onlangs opeens te dalen. Er werden verschillende redenen voor aangevoerd. De Amerikaanse centrale bank was tamelijk somber over de economische vooruitzichten, instellingen als het IMF en de OESO zelfs ronduit negatief. Daar kwamen nieuwe coronagevallen in China en de Verenigde Staten bovenop. Het virus was al haast vergeten op de beurs, maar blijkt toch nog steeds onder ons.

Hadden beleggers misschien een iets te roze bril op en waren ze (te) ver vooruitgelopen op een economisch herstel dat mogelijk iets langer op zich zal laten wachten? Wat de reden ook was, beleggers vertellen immers nooit waarom ze verkopen, de beurzen leken toe aan een correctie. Zo stond de AEX-index intraday op een zeker moment 7,5 procent lager, de S&P 500-index zelfs ruim 8 procent.

Do not fight the Fed

De inkt van de krantenberichten waarin de opluchtingsrally dood werd verklaard was nog niet droog of de koersen begonnen vroeg in de avond van diezelfde handelsdag weer op te lopen. De Federal Reserve had namelijk aangekondigd weer bedrijfsobligaties te gaan opkopen, een maatregel waarmee de Amerikaanse centrale bank weer een waarschuwende vinger opstak richting de beleggers die het geloof in de voortgaande rally verloren waren.‘Do not fight the Fed’, luidt immers het adagium op de beurs. Ga mee met de centrale bank, of - als je niet in het beleid gelooft - blijf aan de zijlijn. Maar ga er nooit tegenin. Het leidt vrijwel zeker tot verlies.

De Fed zet een noodleningsprogramma in waarmee het tot nu toe alleen geld investeerde in Exchange Traded Funds (ETF), beursgenoteerde fondsen die in bedrijfsobligaties beleggen. Nu heeft de centrale bank voor een meer directe benadering gekozen.

Het gebruikte noodleningsprogramma, een van de negen die de Federal Reserve sinds maart heeft aangekondigd om de coronacrisis te bezweren, heeft een capaciteit van 750 miljard dollar, waarvan 500 miljard dollar bestemd voor nieuw uit te geven obligaties. Tot op heden is daarvan een fractie geïnvesteerd in genoemde ETF’s.

Individuele bedrijfsleningen

De centrale bank gaat met ingang van vorige week dinsdag ook individuele bedrijfsleningen opkopen. Niet alle bedrijfsleningen komen daarvoor in aanmerking.

Zo moeten de uitgevende bedrijven een minimale kredietwaardigheid bezitten. Daarnaast geldt er een maximale looptijd voor de obligaties. Hoeveel obligaties er dagelijks zullen worden opgekocht is niet bekendgemaakt. De Fed liet bovendien weten dat het tempo weer teruggeschroefd kan worden zodra de markt voor bedrijfsobligaties weer herstel laat zien. Bij een verslechtering kan het tempo desgewenst ook weer opgevoerd worden.

Is het nodig?

Je zou je overigens kunnen afvragen in hoeverre de markt voor bedrijfsobligaties deze steun nodig heeft. Zo droegen eerdere aankondigingen van de Fed al bij aan het herstel van zowel de investment grade als de high yield-obligaties.

De index voor de eerste is al weer op het niveau van voor de crisis beland. De index voor high yield-obligaties zit daar nog maar een paar procent vanaf - niet direct een reden voor grote zorg, zou je zeggen. Powell had zijn doelstelling al grotendeels gerealiseerd door een staaltje management by speech.

Correcties zijn kansloos

Feit is echter wel dat de centrale bank met deze actie de correctie op de beurs rücksichtslos de nek lijkt te hebben omgedraaid. Het lijkt wel of correcties op de beurs het leven hebben van muizen met overgewicht in de buurt van een hongerige agressieve kat: volkomen kansloos.

De muizen zullen blijven piepen, maar de kat heerst nog steeds op de beursvloer.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: