Olie klotst tegen de plinten op

Door: Martine Hafkamp - 27 april 2020

De coronacrisis zet veel economische wetmatigheden op zijn kop. Vorige week werd er wederom een grens verlegd: kopers van een vat olie kregen bij aanschaf van een vat West Texas Intermediate (WTI) bijna 38 dollar toe. Begin januari werd hier nog ruim 62 dollar voor neergeteld.

De prijsdaling is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Ingestorte vraag als gevolg van de wereldwijde lockdowns, een prijzenoorlog tussen ’s werelds grootste olieproducenten, nijpend gebrek aan opslagcapaciteit voor olie en het maandelijkse ritme van de olietermijnmarkt droegen samen bij aan een prijsdaling van 60 dollar in een dag tijd.

Vraag en aanbod

De grootste boosdoener is het coronavirus dat de hele wereld al enige tijd bezighoudt. Overal zitten de economieën op slot. Fabrieken draaien op halve kracht, vliegtuigen blijven aan de grond en er rijden nauwelijks auto’s over de wegen. De vraag naar olie is in korte tijd met een derde ingezakt.

Het recent door de OPEC en Rusland gesloten akkoord om de olieproductie met 10 miljoen vaten per dag te reduceren schiet tekort om de met ongeveer 30 miljoen vaten afgenomen vraag bij te houden. De prijs van olie raakte vervolgens in een vrije val. Beleggers in oliefondsen zagen de beurskoersen naar niet eerder geziene diepten wegzakken.

Opslagcapaciteit

Nu zou deze overproductie niet meteen tot grote problemen hoeven te leiden aangezien de vraag naar olie vroeg of laat wel weer zal aantrekken. Nu wil echter het geval dat de opslagtanks wereldwijd tot de nok toe gevuld zijn met olie. Zo waren de tanks in Cushing in Oklahoma, bekend als het pijplijnkruispunt voor olie in de Verenigde Staten, al voor 72 procent gevuld. De resterende capaciteit is niet beschikbaar voor degenen die deze niet al gehuurd hebben.

Voor de kust van Afrika dobberen nog eens 150 miljoen vaten olie rond aan boord van olietankers. In de Verenigde Staten is men zelfs overgegaan tot het vullen van tanks op treinen.

Termijncontracten

Op 21 april liep het termijncontract voor de levering van WTI-olie in mei af. Deze contracten worden verhandeld op de Mercantile Exchange in New York en kennen in tegenstelling tot veel andere futures fysieke levering. Handelaren die deze contracten gekocht hadden konden dus kiezen uit levering van de olievaten of verkopen met een fors verlies.

Omdat ze de olie nergens kwijt konden was levering geen optie en moest er dus verlies worden genomen. Zondagavond opende WTI nog op een koers van 18 dollar per vat. Een dag later was de koers met bijna 60 dollar gedaald.

Handelaren die wel over gehuurde opslagcapaciteit beschikten konden de zaak van hun leven doen. Ze kregen bijna 40 dollar betaald voor olie die ze vervolgens voor 20 dollar weer konden verkopen. Dat was namelijk de prijs voor een contract aflopend in de maand juni.

Verliezers

Niet voor iedereen pakte deze prijsdaling echter gunstig uit. Zo waren oliemaatschappijen een paar dagen eerder nog tevreden over de bodem die het olie-akkoord tussen Rusland en de OPEC had gelegd. Die bodem bleek echter van karton.

De schalieolieproducenten kunnen met deze lage olieprijs ook moeilijk uit de voeten. De meesten van hen halen de olie voor gemiddeld 50 dollar per vat uit de grond. Saoedi-Arabië en Rusland, de twee voornaamste pijlers onder het akkoord, waren evenmin blij, laat staan president Trump, de initiator ervan.

Voor Trump is het voortbestaan van de schalie-sector van groot belang. Een golf van faillissementen zou als een olievlek door de toch al zwaar getroffen Amerikaanse economie kunnen gaan.

Geldkraan open, pomp uit

Een van de mogelijkheden die de Amerikaanse regering heeft is de olieproducenten te betalen om de olie in de grond te laten zitten. Het zou de markt in staat stellen enigszins te herstellen. Mocht dat inderdaad gebeuren dan maakt de Amerikaanse schatkist bovendien een mooie winst. Dat zou heel goed uitkomen.

Niet eerder werd de olie-industrie zo tot het uiterste getest. De lage prijzen bedreigen de stabiliteit van een industrie die het fundament vormt van de wereldeconomie.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: