Halfgeleiders leiden

Door: Martine Hafkamp - 5 februari 2019

In maart 2018 bereikte de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) met 1.445 punten het hoogste punt ooit. Deze index bestaat uit 30 toonaangevende producenten van halfgeleiders uit de hele wereld. Een paar bekende namen uit deze index zijn Intel, Texas Instruments, Qualcomm, TSMC, ASML en NXP. De halfgeleiders vielen vervolgens ten prooi aan de toenemende zorgen over de vooruitzichten van de industrie te midden van een oplaaiend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Een handelsoorlog waarin vooral de strijd om de dominantie op het gebied van technologie het oog van de storm lijkt te vormen. De index zette een daling in van 26 procent die pas op afgelopen kerstavond tot stilstand werd gebracht. Tijdens de kerstdagen bevond de semiconductor index zich dus in een onvervalste bearmarket.

Goede indicator

Waarom vraag ik aandacht voor een bij het grote publiek redelijk onbekende index zult u zich afvragen? Nou, deze index geldt als een zeer goede indicator voor de rest van de beurs. Die rest is weer als een goede graadmeter voor de conditie van de economie. Waar de halfgeleiders al in maart vorig jaar hun top hadden gezet volgde de bredere S&P 500 een half jaar later. In de herfst begonnen de zorgen dat het met de economie wellicht niet helemaal meer jofel was tot een bredere laag van beleggers door te dringen. Rond de kerstdagen bereikte de somberheid over een groeivertraging en mogelijk zelfs een naderende recessie een hoogtepunt en de beurzen een dieptepunt.

Neerwaartse bijstellingen

Terwijl de verwachtingen over de economie naar beneden werden bijgesteld herstelden de halfgeleiders. Natuurlijk, beleggers waren druk bezig de winstwaarschuwingen van Apple en Samsung te verwerken. De markt voor smartphones is een vervangingsmarkt geworden en die vertraagt. Om deze vervangingscyclus weer op gang te brengen zijn nieuwe technologieën en toepassingen nodig. Na een paar jaar zonder grote uitvindingen zullen kunstmatige intelligentie (AI) en de vijfde generatie van mobiele technologie (5G) een vraag naar nieuwe microchips creëren. Beide ontwikkelingen zullen elkaar versterken: met 5G kan meer data worden verzameld en dat kan worden verwerkt met AI.

Nieuwe technologie, meer mogelijkheden

Naast beeldherkenning en patroonherkenning verwacht men meer toepassingen in de medische en financiële wereld, auto’s en industrie. Consumenten denken nu misschien nog dat ze geen vertienvoudiging van de bandbreedte nodig hebben, maar de industrie zal toepassingen bedenken die deze behoefte aanwakkert. Zo zullen de Android-telefoons dit jaar al met 5G op de markt komen; Samsung, Huawei en Xiaomi waarschijnlijk al eind februari. Apple komt waarschijnlijk volgend jaar met een 5G-telefoon. De halfgeleiderindustrie zal vanaf de tweede helft van dit jaar de productiecapaciteit moeten opvoeren om in 2020 de nieuwe technologie op grote schaal te kunnen leveren.

Eerste helft zwak, tweede helft sterk

De overgang naar AI en 5G zal leiden tot meer investeringen in de meest geavanceerde chips. Dit zal ten koste gaan van de huidige generatie geheugenchips en oudere technologieën. Wanneer men de toelichting op de rapportages van vaak tegenvallende kwartaalcijfers goed beluistert is dat ook precies waar deze industrie op aanstuurt. Ja, de eerste helft van 2019 zal gekenmerkt worden door zwakte en ja, de koersen zijn flink gedaald. De tweede helft van het jaar zal echter een herstel te zien geven.

Voor beleggers is deze boodschap eenvoudig. Koop aandelen van halfgeleiderproducenten nu de koersen nog laag zijn. Omdat deze sector vooruitloopt op de rest van de beurs en op de economie als geheel zit er nog een ander signaal in deze berichten verscholen. Ga er maar vanuit dat na een dip in het voorjaar de economie zal herstellen. De stijging op de beurs sinds de kerstdagen komt niet uit de lucht vallen. Koersen lopen immers altijd vooruit op de reële economie. De Philadelphia Semiconductor Index staat dit jaar op een ruime winst. Wacht niet tot alle wolken weer verdwenen zijn, dan is het namelijk te laat.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

De consumenten in Amerika laten het geld rollen

16 augustus 2019

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen, zo werd gisteren bekend gemaakt.… Meer...

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

Ook volgend jaar nog geen recessie in Nederland

15 augustus 2019

Het was gisteren woensdag, gehaktdag. Vooral op de Amerikaanse beurzen vielen de aandelen met procenten… Meer...

Tijdelijk water bij de wijn

Tijdelijk water bij de wijn

14 augustus 2019

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: