Twee aparte werelden

Door: Martine Hafkamp - 1 juni 2020

Sinds de bodem van maart is de S& P 500-index weer met tientallen procenten gestegen. Overal worden de lockdowns versoepeld en de economische cijfers worden stilaan iets minder slecht. De economie zal op korte termijn zeker nog niet gaan floreren als in de periode voor de uitbraak van het virus, maar we lijken wel de slechtste fase achter ons te hebben gelaten.

Is de opluchting onder beleggers terecht? Dat is de vraag. De obligatiemarkt spreekt namelijk een heel andere taal.

Nadat de rente op tienjaars staatsleningen in de Verenigde Staten in maart een laagste punt ooit van 0,54% bereikten is deze sindsdien nauwelijks gestegen. De huidige rente op de Amerikaanse staatsobligaties bedraagt 0,69%. De markt houdt zelfs rekening met een mogelijke verdere verlaging van de rente door de Federal Reserve.

Aandelen en obligaties vertellen ander verhaal

Aandelen en obligaties vertellen dus een afwijkend verhaal en dat is vreemd. Vroeger betekende een stijgende rente steevast onheil voor aandelenbeleggers. Omgekeerd werd een rentedaling met gejuich begroet. Sinds de financiële crisis van 2008 is dat echter niet meer het geval.

Wanneer de rente eenmaal in de buurt van het nulpunt staat wordt iedere stijging eerder als gunstig gezien. Het duidt namelijk op een terugkeer naar een meer normale situatie. Zo bewogen de rente en de aandelen sinds de kredietcrisis altijd in dezelfde richting. Stijgende aandelenkoersen gingen gepaard met een oplopende rente. Sinds het herstel vanaf afgelopen maart is dat opeens niet meer het geval.

Inflatie voorlopig nog laag

Wat probeert de obligatiemarkt ons hier mee te zeggen? Dat de inflatie voorlopig nog laag zal blijven. Sterker nog, zelfs deflatie is niet uitgesloten. Hoe valt anders te verklaren dat dertigjarige Amerikaanse staatsleningen slechts 1,3% renderen?

Toen voor de coronacrisis de Amerikaanse economie nog floreerde, had de centrale bank al de grootste moeite de inflatie op een niveau van rond 2% te houden. Het is dan ook niet raar dat nu het economisch aanzienlijk minder gaat de inflatie snel daalt. De inflatieverwachting voor de komende dertig jaar bedraagt momenteel slechts 1,1%.

Markt negeert de deskundigen

De markt negeert daarmee de vele deskundigen die in koor roepen dat het komende economische herstel de inflatie zal gaan opjagen. De enorme hoeveelheden geld die wereldwijd in de economie worden gepompt zouden onvermijdelijk tot een zekere mate van geldontwaarding moeten gaan leiden.

En dat zou de centrale banken na verloop van tijd verplichten de rente weer te verhogen. Het zou kunnen. Maar dat werd de vorige keer ook beweerd toen de centrale banken de kredietcrisis met grootschalige financiële injecties trachtten de bestrijden. Uit alle macht probeerde men de inflatie naar 2% te tillen. De inflatie bleef echter weg.

Waar moet nu de prijsstijging vandaan komen?

En nu? De werkloosheid loopt overal hard op. Van een collectieve loonstijging zal dus voorlopig geen sprake zijn. De grondstoffenindex staat op een historisch dieptepunt. De coronacrisis heeft het deflatoire proces van digitalisering van de economie alleen maar versneld.

Bedrijven zullen in hun felle overlevingsstrijd eerder de prijzen gaan verlagen dan verhogen. Waar zou die prijsstijging dan vandaan moeten komen? In de Verenigde Staten bedraagt de actuele inflatie momenteel niet meer dan 0,3%.

Prijsdaling reëler

Het zou zo maar kunnen dat die door velen verwachte inflatiegolf voorlopig uit blijft. Sterker, een algehele prijsdaling ligt eerder in de lijn der verwachtingen.

De Federal Reserve verzet zich hevig tegen het negatieve rentebeleid van andere centrale banken en zegt dat nooit te willen. ‘Zeg nooit nooit’, riep Appie Happie echter altijd. Obligatiebeleggers in de Verenigde Staten outperformen de aandelenbeurzen dit jaar. Misschien is de al 39-jarige bullmarkt in obligaties nog niet voorbij...

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Hahahahaha!

Hahahahaha!

7 juli 2020

Dit was de kop boven een verhaal in de Shanghai Securities News afgelopen vrijdag. De Chinese staatspublicatie… Meer...

Zonnige beursdag

Zonnige beursdag

6 juli 2020

In tegenstelling tot wat u ziet als u uit het raam kijkt, schijnt op de beurs de zon. Beleggers zijn… Meer...

Zomerrally op komst?

Zomerrally op komst?

3 juli 2020

De Nasdaq reikte gisteren tot een nieuwe All Time High. De S&P 500-index staat nog maar op een verlies… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: