Powell heeft gesproken

Door: Martine Hafkamp - 15 juli 2019

Het was vorige week de eerste dagen van de week een beetje sukkelen op de effectenbeurzen. Het positieve sentiment waarmee het nieuwe kwartaal begon vorige week, werd op de eerste vrijdag van de maand bijna de nek omgedraaid door de beter dan verwachte arbeidscijfers in de Verenigde Staten.

Het hoger dan verwachte aantal nieuwe banen deed de vrees ontstaan dat de bijna volledig door de markt ingeprijsde renteverlaging door de Federal Reserve in de tweede helft van het jaar weleens niet door zou kunnen gaan.

Powell nam zorgen weg

Maar gelukkig was daar vorige week Jerome Powell om die zorgen weg te nemen. Tijdens een verklaring van de voorzitter van de Federal Reserve voor de bankencommissie van het Huis van Afgevaardigden gaf Powell aan dat de economische vooruitzichten de afgelopen weken niet zijn verbeterd, de goede arbeidscijfers en de voorlopige wapenstilstand met China ten spijt.

"De onzekerheden rond de handelsspanningen en de ongerustheid over de kracht van de mondiale economie blijven drukken op de Amerikaanse economische vooruitzichten", aldus Powell.

Bovendien blijft de kerninflatie met 1,6% achter bij de doelstelling van 2%. Powell is bang dat de inflatie zich zal gaan ontwikkelen in de richting van Japan en Europa en dat ziet hij helemaal niet zitten.

Om zijn worst nightmare niet te laten uitkomen staat de mogelijkheid van een renteverlaging eind deze maand daarom weer ruim open. De effectenbeurzen stegen op de verklaring. De breed gespreide S&P 500 ging zelfs door de 3.000 punten en bereikte met een stand van 3.002,98 de hoogste intraday notering ooit.

Renteverlaging aanstaande

Dat een renteverlaging in de Verenigde Staten aanstaande lijkt, werd eveneens bevestigd door de publicatie van de notulen van de laatste vergadering van het beleidscomité van de Federal Reserve. Daaruit blijkt dat enkele leden van het monetaire comité tijdens de vergadering aangegeven hebben dat een spoedige renteverlaging nodig zou kunnen zijn.

Ze werden naar eigen zeggen half juni overrompeld door de plotselinge, significante, en vrij recente tekenen van zwakte in de economie. Voilà, koren op de molen van de aandelenbeleggers.

Wat eveneens voor de nodige opluchting zorgde was de hervatting van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Volgens Larry Kudlow, de economisch topadviseur van het Witte Huis, zijn er tussen de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lightizer enerzijds en de Chinese vicepremier Liu He en minister van Handel Zhong Shan anderzijds constructieve gesprekken gevoerd.

Deze heren hopen het nu nog telefonische contact binnenkort aan tafel in Beijing te kunnen voortzetten.

Onvervalste campingrally

Kudlow benadrukte nog dat het wel van groot belang is dat China snel, nog tijdens deze handelsgesprekken, de grootschalige importen van Amerikaanse agrarische goederen zal hervatten in ruil voor de wat soepelere houding ten aanzien van Huawei en het (nog) niet belasten van de resterende 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Al is de handelsimpasse nu doorbroken, toch is het een utopie om te denken dat er straks een einde komt aan het wereldwijde protectionistische beleid. Die trend is helaas al langer gaande dan het presidentschap van Trump.

Aandelenbeurzen die in wat rustiger vaarwater terechtkomen, lage marktverwachtingen voor de bedrijfsresultaten en grote sommen geld aan de zijlijn, zijn ingrediënten voor een onvervalste campingrally.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

 

Meer relevante berichten

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

24 januari 2020

Zoals vooraf werd verwacht liet de Europese Centrale Bank de rentetarieven ongemoeid. De depositorente… Meer...

Nederlandse economie blijft groeien

Nederlandse economie blijft groeien

23 januari 2020

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? Een neergang van de industrie in Duitsland? Een… Meer...

Virus nog weinig vat op de beurs

Virus nog weinig vat op de beurs

22 januari 2020

De angst voor een uitbraak van het Corona-virus hield de beurzen heel even in z’n greep, maar al gauw… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: