Auteur: Joop van de Groep Datum: 28-12-2018

2018 is een “verloren beursjaar”

Gistermiddag openden de beurzen op Wall Street stevig in het rood en konden daarmee de enorme koersstijging op 2e kerstdag niet vasthouden. Als gevolg van de magere handel zijn de koersuitslagen aanzienlijk. Het ontbreekt de beleggers ook aan een kompas waarop gevaren kan worden. Het duurt nog drie weken voordat de eerste bedrijven hun jaarcijfers publiceren. Op macro-economisch vlak blijven de beleggers verstoken van nieuws van het Amerikaanse ministerie van handel. De publicaties worden momenteel opgeschort vanwege de shutdown van de overheid. President Trump en de democraten hebben onenigheid over de begroting en raken voorlopig niet eens over de financiering van een grensmuur met Mexico. 

Wall Street leek op een fors verlies af te stevenen maar de laatste twee uren van de handelssessie sloeg het sentiment om. De Dow Jones steeg vanaf dat moment met maar liefst 850 punten en sloot uiteindelijk 1,1% in de plus.

Nikkei doorbreekt reeks

De eindsprint op Wall Street kon niet voorkomen dat de Japanse aandelenbeurs in mineur sloot. Zwakke economische cijfers waren hier debet aan. De winkelverkopen in de maand november zijn minder hard gestegen dan verwacht. De industriële productie daalt en de werkloosheid is iets opgelopen. De centrale bank van Japan verlaagde eerder al de inflatieverwachtingen voor komend jaar. Dit zou kunnen duiden op een afkoeling van de Japanse economie. 
Aanstaande maandag is de beurs in Tokio gesloten vanwege oudjaarsdag. Dit betekent dat de balans voor 2018 opgemaakt kan worden. De Nikkei-index eindigde op de laatste handelsdag 0,3% lager op een slotstand van 20.014,77 punten. Voor heel 2018 betekent dit een daling van 12% en dat is het eerste verliesjaar sinds 2011

Dalers

De Wall Street Journal heeft gekeken naar de rendementen van de internationale aandelenmarkten in dollars tot en met 27 december. De jaarrendementen voor de meeste aandelenmarkten gaan er beroerd uitzien. In 2018 kon zelfs een goed gespreide aandelenportefeuille vrijwel niet aan verliezen ontsnappen. Twee derde van de aandelenmarkten lieten een daling zien van meer dan 10% en bijna een op de tien verloor zelfs meer dan 20% aan beurswaarde. 
De Chinese aandelenbeurzen behoorden tot de hardste dalers. De beurs van Shanghai daalde met 24,9%. Dichter bij huis daalden bijvoorbeeld de Oostenrijkse beurs met 22% en beurs van onze zuiderburen met 20,4%.

Stijgers

Zijn er aandelenbeurzen te vinden die in 2018 een positief rendement laten zien? 
Er zijn vooralsnog drie beurzen met een positief rendement. De beurs van Nieuw Zeeland steeg met 4,5%. De Sensex in India klom 5,1% en de winnaar dit jaar is de Bovespa in Brazilië met een rendement van 11,9% in US dollars. 

Positieve verrassingen

Voor de aandelenbeleggers is 2018 een verloren jaar. Als we kijken naar de huidige waarderingen op de aandelenmarkten dan wordt er door analisten een aanzienlijke economische groeivertraging ingeprijsd. Dit betekent dat de verwachtingen voor 2019 laag gespannen zijn. Ieder nadeel heeft zijn voordeel omdat de kansen op positieve verrassingen volgend jaar aanzienlijk zijn toegenomen.