Auteur: Joop van de Groep Datum: 10-01-2010

29.000 puntengrens

Afgelopen woensdag meldde president Donald Trump in een toespraak tot het Amerikaanse volk dat hij voorlopig afziet van vergeldingsacties na de raketaanvallen van Iran op Amerikaanse doelen in Irak. 

Pijnlijk voor Iran is de crash van de Boeing 737 van Ukraine International Airlines die afgelopen woensdag vertrok van Teheran naar Kiev. Vlak na het opstijgen van de luchthaven van Teheran stopte het vliegtuig met het doorgeven van data en even daarna stortte het vliegtuig neer. Alle 176 inzittenden, onder wie veel Iraniërs en Canadezen, kwamen om het leven. De verklaring van de Canadese premier Trudeau dat het vliegtuig per abuis door Iraanse luchtafweerinstallaties is neergehaald, is zeer aannemelijk. Iran heeft zowel de Verenigde Staten als Canada formeel uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp. Het lijkt erop dat de laatste ontwikkelingen duiden op een verder de-escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. 

Banenrapport

Beleggers op Wall Street haalden opgelucht adem en zetten de Dow-Jonesindex met een stijging van 0,7 procent op de hoogste slotstand ooit. Volgende week maandag reist vicepremier Liu He af naar Washington om een handtekening te zetten onder de eerste fase deal van het handelsakkoord tussen beide economische grootmachten. Daarna zullen de onderhandelingen beginnen over een vervolgakkoord. Overigens gaf president Donald Trump aan geen haast te maken met het afronden van het zogenaamde fase-2 handelsakkoord met China. Het is goed mogelijk dat de volgende deal met China over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van dit jaar worden getild. Trump liet doorschemeren dat als hij herkozen wordt er een betere deal gesloten kan worden. Het heeft er alle schijn van dat de Trump-verkiezingscampagne is begonnen. 

Vooralsnog heeft iPhone maker Apple weinig last van de handelsoorlog met China. In de maand december van het afgelopen jaar heeft Apple 3,2 miljoen iPhones in China verkocht. Dit is een stijging van meer dan 18 procent op jaarbasis. Naar verwachting opent het aandeel vanmiddag op Wall Street op de hoogste koers ooit. 

Overigens zijn de ogen van de beleggers vandaag gericht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Als de eerder deze week gepubliceerde stijging van de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten door loonstrookverwerker ADP een voorbode is voor de uitkomsten van het banenrapport vanmiddag, dan is het niet ondenkbaar dat vandaag nog de 29.000 puntengrens van de Dow Jonesindex wordt doorbroken. 

Bedrijfsnieuws

Ecolab heeft het Belgische hygiënebedrijf CID Lines overgenomen. CID Lines maakt hygiënische producten voor de landbouw, de transportsector en de voedingsindustrie. In de landbouw worden de ontsmettingsmiddelen onder andere gebruikt om de stallen schoon te maken of melkinstallaties kiemvrij te houden. De producten van CID-Lines worden in meer dan 100 landen verkocht. Met name de Chinese markt is een groeimarkt. Door het uitbreken van de varkenspest zien de Chinezen het belang in van hygiëne in de stallen. De vraag naar reinigingsproducten van CID-Lines is hierdoor meer dan verdrievoudigd. Naar verluidt betaalt Ecolab ongeveer 500 miljoen euro voor CID-Lines dat neer komt op 15 keer het bedrijfsresultaat. Deze overname draagt direct bij aan de groei van de bedrijfswinst van Ecolab omdat de huidige koers/winstverhouding ruim 32 is. 

Techinvesteerder Prosus investeert honderden miljoenen dollars via fintech-dochter PayU in de Indiase digitale kredietverstrekker PaySense. PayU is voornemens om haar dochteronderneming in consumentenleningen LazyPay met PaySense te laten fuseren om zo te kunnen profiteren van de snelgroeiende markt voor digitale kredietverlening. Volgens het persbericht kan de markt voor digitale kredietverlening in India de komende vijf jaar doorgroeien naar een omvang van 1.000 miljard dollar. Beleggers kunnen de overname wel waarderen en laten het aandeel het hardste stijgen binnen de AEX-index.