Auteur: Demi van Spronssen Datum: 28-07-2017

3 Dividendaandelen voor Vermogensgroei

Bij Fintessa kijken wij naar aandelen met een sterk dividend. Dit zijn 3 dividendaandelen voor vermogensgroei

Bayer AG

Het Duitse chemie bedrijf Bayer is de laatste tijd vooral in het nieuws door de geplande overname van het Amerikaanse biotech bedrijf Monsanto. De overname, waar zo’n 66 miljard dollar mee gemoeid is, is al door beide partijen beklonken maar moet nog worden goedgekeurd door diverse instanties, aandeelhouders en regelgevers. De overname moet volgens beide bedrijven, tot ver in de toekomst zorgen voor stabiele groei. Dat lijkt een mooi vooruitzicht voor aandeelhouders, maar deze werden enkele weken geleden negatief verrast door een winstwaarchuwing.

Naast een overvloed aan voorraad van landbouwproducten in Brazilië is er minder verkoop van consumentenproducten in de gezondheidszorg, zoals Aleve en Bepanthen. Ook valutainvloeden drukken de omzet. Vooral de activiteiten in Brazilië wegen zwaar maar de andere divisies presteren sterk. Bayer verwacht dan ook dat deze negatieve invloeden éénmalig zijn. Monsanto presenteerde juist cijfers die beter waren dan de markt had verwacht Bij de winstwaarschuwing werd geen enkele melding gedaan over het in gevaar komen van het dividend. Bayer (Monsanto) zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien en heeft in het verleden bewezen het dividend sterk te houden. Beleggers kunnen een groeiend dividend tegemoet zien op de huidige €2,96 per aandeel, dit komt neer op zo’n 2,29% dividendrendement.

Vodafone

Al eerder maakte Vodafone bekend dat het problemen heeft met de fors toegenomen concurrentie in India, hun belangrijkste groeimarkt. Als gevolg van die sterk gegroeide concurrentie heeft Vodafone India al eerder de winstverwachtingen moeten verlagen. Dit resulteerde in een netto afboeking van 5 miljard euro (non-cash) op het Indiase bezit. De last werd in één keer genomen in de halfjaarcijfers die afgelopen oktober werden gepubliceerd. Deze afboeking is logischerwijs nog eens teruggekomen in de in mei gepubliceerde jaarcijfers.

Beleggers waren de afgelopen maanden bang dat de forse afboeking tot gevolg zou hebben dat het dividend verlaagd zou worden. Vodafone is, net als veel andere telecombedrijven, voor veel beleggers erg aantrekkelijk juist vanwege het relatief hoge dividendrendement. Maar bij de presentatie van de jaarcijfers stelde Vodafone haar aandeelhouders gerust. De kasstroom is voldoende robuust voor het doen van de noodzakelijke investeringen en om het dividend ‘gewoon’ te betalen. Sterker nog, het werd zelfs met 2 procent verhoogd naar 0,1003 euro. Het totale dividend over het gerapporteerde boekjaar komt daarmee op 0,1477 euro. Op de huidige koers komt dit neer op een dividendrendement van 5,55 procent. 

Royal Dutch Shell

De daling van de olieprijs in 2014 heeft voor veel onrust gezorgd onder beleggers. Shell, al jaren een sterk dividendaandeel, kon toch moeilijk het dividend hooghouden nu de winst en omzet enorm onder druk kwamen te staan. Gelukkig werden beleggers gerust gesteld door het management. Shell zou er alles aan doen om het dividend intact te houden. Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en de olieprijs is nog niet hersteld naar het niveau van 2014 maar Shell heeft niet stilgezeten. Divisies en activiteiten zijn verkocht en nieuwe investeringen en overnames zijn opgezet en afgerond waardoor de balans ook bij een lagere olieprijs sterk moet blijven. Voor beleggers is het goed om te weten dat het dividend niet is aangetast en dit ook niet in de plannen van Shell voorkomt. Met een dividend van $1,88 per aandeel, wat omgerekend neerkomt op een rendement van 7%, kunnen beleggers erg tevreden zijn.

Klanten van Fintessa hebben positie in de bovengenoemde aandelen.