Auteur: Joop van de Groep Datum: 06-09-2019

5-Sterren 5-G

The Internet of Things (IoT), in het Nederlands de internet der dingen, is een ontwikkeling waarbij alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het internet en derhalve gegevens kunnen uitwisselen. Denk bijvoorbeeld aan ‘slimme woningen’ waarbij met de smartphone op afstand allerlei apparaten bediend kunnen worden zoals onder andere de verlichting, verwarming, airco, alarm en camera’s. 
De verwachting is dat er in 2025 ongeveer 50 miljard IoT-apparaten met elkaar verbonden zijn via het internet. IoT-apparaten verzamelen, verzenden en verwerken data die verkregen worden door ingebouwde sensoren, processoren en hardware. Alle apparaten bij elkaar zullen bij benadering 80 zettabytes (1 met 21 nullen) aan data generen. 

Bedenk daarbij hoeveel dataverkeer er straks nodig is om auto’s zelfstandig te laten rijden? Om de verwachte exponentiële groei in dataverkeer aan te kunnen is het noodzakelijk om de 5G-netwerken uit te rollen.

Belt & Road

De nieuwe Vijfsterren regering in Italië is voornemens om lokale bedrijven toestemming te geven om contracten af te sluiten op het gebied van 5G toepassingen met de Chinese telecombedrijven ZTE en Huawei. De nieuwe regering lijkt zich niets aan te trekken van de Amerikaanse kritiek op beide Chinese bedrijven vanwege de mogelijke betrokkenheid bij cyberspionage voor de Chinese overheid. 
Het ziet ernaar uit dat de Italiaanse regering zwicht voor de Chinese investeringen in de Italiaanse havens als onderdeel van het Chinese Belt & Road project en derhalve de mogelijke veiligheidsrisico’s voor lief nemen. 

Cybersecurity

Over veiligheidsrisico’s gesproken; de enorme toename van de IoT-apparaten bij particulieren en bedrijven zorgen ervoor dat het risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval aanzienlijk is toegenomen. De in 2014 opgerichte startup Zingbox biedt oplossingen om IoT-apparaten tegen cyberaanvallen te beschermen. Niet verwonderlijk dat de marktleider op het gebied van cybersecurity Palo Alto Networks, top 10 holding in de Hack ETF met een weging van 3,2 procent, voor 75 miljoen dollar Zingbox overneemt

Het is inmiddels alweer de vierde beveiligingsstartup die Palo Alto Networks dit jaar heeft gekocht. Met het aaneenrijgen van deze startups vergroot Palo Alto haar kennis op het gebied van moderne beveiligingsoplossingen zonder zelf opnieuw het wiel uit te hoeven vinden.

Rustige handel

Vooruitlopende op de uitkomsten van het banenrapport in de Verenigde Staten is het erg rustig op het Damrak. De index die de beweeglijkheid aangeeft, noteert 2,5 procent lager. Gisterenmiddag bleek uit een reeks macro-economische cijfers dat het weer wat beter lijkt te gaan met de Amerikaanse economie. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM) viel veel hoger uit dan waarop was gerekend, de fabrieksorders stegen op maandbasis met 1,4 procent, de arbeidsproductiviteit is gestegen met 2,3 procent op kwartaalbasis en volgens loonstrookverwerker ADP is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven gegroeid met 195.000 banen, aanzienlijk hoger dan de verwachte 148.000 nieuwe banen.

Banenrapport Verenigde Staten

Het aantal banen in de Verenigde Staten is in augustus toegenomen met 130.000 iets minder dan de verwachte 150.000 nieuwe banen. Het werkloosheidspercentage is gelijk gebleven op 3,7 procent en de lonen zijn in augustus gestegen met 0,4 procent iets meer dan de verwachtingen.

De voortdurende robuuste arbeidsmarkt en de goede macro-economische data van gisteren zouden voor de Amerikaanse centrale bank redenen kunnen zijn om nog even te wachten met een renteverlaging.