Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 17-12-2018

5G, de vierde industriële revolutie

Commotie rond Huawei

Het zal u de laatste tijd niet zijn ontgaan dat er nogal wat commotie was rond het Chinese bedrijf Huawei. Eerst werd het bedrijf door de Verenigde Staten min of meer in de ban gedaan, later gevolgd door landen als Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Later werd de financieel directeur van het bedrijf in Canada opgepakt als onderdeel van de voortwoedende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De campagne van de Amerikanen komt op een moment dat telecombedrijven in de hele wereld zich opmaken voor de bouw van netwerken voor 5G-internet. Uiteindelijk zal straks elk apparaat, en wellicht ook ieder mens, verbonden zijn met internet en dat geeft een enorme behoefte aan kleinere chips en snelle communicatielijnen. De draadloze race naar 5G heeft veel trekjes van een wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en China. Degene die als eerste zijn draadloze netwerken op grote schaal operationeel heeft zal de wereld technologisch domineren. Het moge duidelijk zijn, het gaat ergens om.

Zuid-Korea ligt op kop

In de loop van 2019 wordt de 5G-technologie uitgerold. Zoals vaker loopt Zuid-Korea voorop. Drie Zuid-Koreaanse bedrijven schakelden begin deze maand tegelijk een experimentele versie van hun 5G-netwerken in. Met zijn 4G-netwerk was het land ook al vier jaar voor op bijvoorbeeld Nederland. De rest van de wereld zal in de loop van volgend jaar volgen. Wat zullen de gevolgen zijn van de invoer van 5G? In de eerste plaats is 5G exponentieel sneller. Bezitters van mobiele telefoons zullen dat merken. Overigens ook aan de prijs. Daarnaast kan het netwerk veel meer verbindingen aan, is het zuiniger en kan er meer data worden doorgegeven met veel minder vertraging. Daardoor zijn nieuwe toepassingen mogelijk. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s en innovaties op het gebied van stedelijke inrichting, gezondheidszorg, industrie en landbouw.

Vierde industriële revolutie

Door 5G gaan bestaande technologieën elkaar versterken. Vooral ontwikkelingen op het gebied van de robotica komen in een stroomversnelling. De industrie zal op grote schaal worden gedigitaliseerd. Alle denkbare projecten worden verbonden met een netwerk. Het Internet of Things (IoT) zal voor een ware industriële revolutie zorgen. Apparaten en machines die met elkaar verbonden worden vormen de basis van de slimme stad met sensoren in alle hoeken en gaten van de stad. Daarnaast voor een slimme industrie met sensoren in het gehele productieproces en slimme logistiek met het traceren van massale vervoersbewegingen. Door 5G worden auto’s bijvoorbeeld niet veel meer dan iPhones op wielen. Het zal duidelijk zijn dat de term vierde industriële revolutie op zijn plaats lijkt.

De hele techsector krijgt een boost

De Chinese aanbieders Huawei en ZTE hadden aanvankelijk een koppositie maar zijn door de Amerikaanse ingreep even teruggeslagen. Andere producenten van de benodigde apparatuur als Nokia, Ericsson en Samsung lijken hier van nu te profiteren. Maar het zal bijvoorbeeld ook de smartphonefabrikanten (Apple, Samsung, Huawei) een nieuwe boost kunnen geven. Een nieuwe 5G-chip geeft de producenten van telefoons de mogelijkheid meer geld te vragen per toestel. Ook chipfabrikanten en toeleveranciers zullen profiteren (Qualcomm, Intel, NXP, ASML). Of het nou een telefoon, auto of sensor is: apparaten verbonden met 5G vergen nieuwe modemchips en computergeheugen. De verwerking van al die gegevens vergt daarnaast meer rekenkracht in de cloud. Dat zal de datacentra (Amazon, Google, Microsoft, Equinix) zeker ten goede komen. Nog een sector die van deze ontwikkeling zal gaan profiteren zijn de software-ontwikkelaars (wederom Microsoft, Amazon en Google). Grote hoeveelheden data vergen nieuwe software die zijn intelligentie haalt uit automatische data-analyse. Zo voedt 5G de artificiële intelligentie-hype.

Er staat veel op het spel

Er staat dus wel het een ander op het spel. Zowel op commercieel, economisch als politiek gebied. Denk bijvoorbeeld ook aan de militaire toepassingen van het Internet of Things. Het maakt meteen duidelijk waarom de twee grootmachten, de Verenigde Staten en China, in een felle strijd gewikkeld zijn geraakt inzake de uitrol van 5G. Leuk natuurlijk, die staal- en aluminiumtarieven, maar de hoofdprijs is voor degene die als eerste zijn 5G-netwerk operationeel heeft. Voor de EU is een bijkomend voordeel dat de verzadigde telecommarkt weer een groeimarkt lijkt te worden. Zie bijvoorbeeld de koersontwikkeling van een nagenoeg dood gewaande dinosaurus als Nokia.