Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 12-11-2019

600 punten

Nieuwe toppen

Overal om ons heen breken de beurzen records. Een nieuwe All Time High is in ons eigen land nog even uit zicht. De 703 punten van de AEX uit 2000 lijkt ooit te zijn neergezet in een heel andere tijd. Maar ook de poging om de grens van 600 punten te slechten is historisch. We moeten immers terug naar 2001 om een dergelijke stand op het bord te kunnen vinden. De AEX-index heeft er 18½ jaar over gedaan om weer op dat oude niveau terug te keren. Zo bezien zouden beleggers die destijds waren ingestapt in al die tijd niet veel opgeschoten zijn.

Dividend

De realiteit is echter anders. Zo bedraagt het actuele dividendrendement van de AEX 3,77 procent. Zeker afgezet tegen de rente die u kunt ontvangen op een willekeurige spaarrekening is dat niet te versmaden. Maar stelt u zich eens voor dat een dergelijk dividend ieder jaar niet wordt uitgekeerd, maar wordt herbelegd. En dat jaar-in-jaar-uit. Na verloop van tijd gaat dat behoorlijk aantikken. Een kleine rekensom op de achterkant van een bierviltje maakt veel duidelijk.

Beleggen loont

Zo werd begin 1983 de voorloper van de huidige AEX, de EOE-index, gelanceerd. Dat gebeurde op een niveau van 45,38 punten, teruggerekend in euro’s. Want de euro bestond toen nog niet. Puur gebaseerd op koerswinst zou een belegger die destijds was ingestapt en zijn aandelen tot op de dag van vandaag altijd had vastgehouden een rendement hebben gemaakt van gemiddeld 7¼ procent per jaar. Dat 37 jaar lang! Stel dat een belegger destijds een bedrag van 100.000 euro had geïnvesteerd, dan zou dat nu aangegroeid zijn tot ruim 1,3 miljoen euro. Zie daar de kracht van het beleggen op de lange termijn.

Stevige crashes

Want men kan moeilijk stellen dat het in deze periode allemaal heeft meegezeten. Zo was daar Black Monday, de beruchte oktobercrash van 1987, toen de beurs op één enkele dag met meer dan 20 procent in elkaar zakte. Zo was daar de internetbubble van 2000-2003, toen de AEX daalde van 700 naar 218 punten. Een daling van zo’n 70 procent. En wat te denken van de kredietcrisis van 2008-2009, toen de AEX daalde van 560 naar 199 punten. Een crash van niet minder dan 65 procent. Met andere woorden, zeg niet dat ik een gunstige periode heb uitgekozen om de cijfers mooi op te kunnen poetsen.

Een openbaring

Maar nu volgt de echte openbaring. Want stel dat de genoemde belegger zijn dividenden de afgelopen 37 jaar had herbelegd. Dan had hij geen gemiddeld jaarlijks rendement van 7¼ procent gemaakt, maar 9,78 procent. Is dat nu zo’n groot verschil dan, zult u zeggen? Jazeker. Want 37 jaar lang 2½ procent meer loopt aardig in de papieren. Zo zou dezelfde belegger met hetzelfde bedrag van 100.000 euro nu zijn uitgekomen op ruim 3,1 miljoen euro. Dat is toch 2,4 keer zo veel als in de vorige situatie. Sterker nog, na verloop van jaren blijkt dus dat herbelegde dividenden voor het eindrendement belangrijker zijn dan koerswinst.

Het achtste wereldwonder

Doorgewinterde beleggers weten dit al lang. Albert Einstein noemde dit rente-op-rente-effect ooit het achtste wereldwonder. Het geeft tevens aan waarom adviseurs er telkens op hameren dat beleggers hun resultaten op de lange termijn moeten zien. Resultaten op basis van één of een paar jaar beoordelen is feitelijk onzin. De beruchte crash van oktober 1987 zie je op de lange termijngrafiek van de AEX bijvoorbeeld nauwelijks terug. Op dat moment was het zeker een issue. Maar op de langere termijn niet meer dan een kleine onregelmatigheid.

AEX-herbeleggingsindex

Het is voor beleggers daarom ook realistischer om te kijken naar de AEX-herbeleggingsindex. Deze index – die herbelegde dividenden meeneemt – staat momenteel wel op een All Time High, namelijk op 2067 punten. Daarmee heeft deze index vorige toppen uit 2000 en 2007 ver achter zich gelaten. Hoogtevrees? Bedenk dat een index op weg naar de top veel vorige toppen heeft gekend. Zo stond de AEX ooit op 100 punten. Dat verhinderde de index niet door te stijgen naar 200 punten. En door te stijgen naar 300 punten, enzovoort. Het realiseren van een nieuwe top is niet meer dan een kleine stap op weg naar nieuwe horizonten.