Auteur: Dennis van den Brink  Datum: 11-09-2023

Aandelen Alibaba onder druk

Afgelopen maand stonden de Chinese beurzen al onder druk, met name de Chinese technologiebeurs presteerde matig. Ook de macro-economische data laten een minder positief beeld zien wat betreft de economische groei. De onrust vanuit China raakte Alibaba al eerder door de aanhoudende regeldruk. In een verrassende leiderschapswissel die het Chinese bedrijf in juni had aangekondigd, werd kenbaar gemaakt dat Daniel Zhang zou aftreden als CEO en voorzitter om zich te concentreren op de Cloud activiteiten. Vandaag komt echter het nieuws naar buiten dat Zhang ook af zal treden als CEO van de Cloud tak.

Ondanks de veranderingen in het management zal het bedrijf de aangekondigde plannen gaan uitvoeren. Het plan betreft een grote herstructurering van het concern waar Alibaba zal worden opgesplitst in zes verschillende beursgenoteerde entiteiten. De herstructurering zal op termijn moeten leiden tot het creëren van meer waarde voor de aandeelhouder. De grootste onzekerheid voor beleggers zit hem in de Chinese overheid, die te pas en te onpas nieuwe maatregelen aankondigt. De maatregelen zijn meermaals gericht op het indammen van de macht die de technologieconcerns hebben door de grote hoeveelheid gebruikers op de desbetreffende platformen. Vanwege het politieke risico handelen de technologie-aandelen met een korting. Op dit moment eisen beleggers een grotere veiligheidsmarge wanneer ze beleggen in Chinese bedrijven door de onzekerheid rondom het handelen van de overheid. Dit wordt ook wel de ‘China Discount’ genoemd.

Nvidia profiteert van Tesla

Recent presenteerde Tesla de supercomputer genaamd Dojo. De computer in kwestie zal gebruikt worden om een vloot autonoom te laten rijden. Het kloppende hart van de computer zal bestaan uit ongeveer 10.000 Nvidia H100 Graphic Processing Units (GPU). De grootste bottleneck waar de Amerikaanse autobouwer tegenaan loopt, is de snelheid waarmee Nvidia de GPU’s produceert. Musk zei in een statement dat Tesla zo veel mogelijk hardware afneemt als Nvidia kan leveren. Tesla is niet de enige klant die aast op de snelle chips. Een alternatief is er niet, de chips van de concurrentie zijn simpelweg niet snel genoeg. Musk claimt dat Dojo een exaFLOP aan capaciteit heeft. Ter verduidelijking om te evenaren wat een exaFLOP computer in één seconde kan doen, zou je 31.688.765.000 jaar lang elke seconde een berekening moeten uitvoeren in vergelijking met een computer die is uitgerust met een standard chip. De uitspraken van Musk geven aan hoe in trek de chips van Nvidia zijn.

De week vooruit

Dinsdagavond zal Apple onder andere de nieuwe iPhone presenteren. De aandelen van de smartphonegigant lagen afgelopen week onder druk door het besluit van de Chinese overheid om de iPhone te verbieden voor ambtenaren. Verder zullen de ogen deze week vooral gericht zijn op woensdag en donderdag. Woensdag zal er om klokslag half drie reikhalzend worden uitgekeken naar de consumentenprijsindex (CPI). Dit is één van de belangrijkste indicatoren voor de Federal Reserve wat betreft het rentebeleid. Een hogere uitkomst dan verwacht zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot nog een renteverhoging. Donderdagmiddag zal de ECB hierover een besluit nemen. Een eenduidig antwoord heeft de markt daar momenteel niet op. Volgens diverse economen kan het besluit beide kanten opvallen door de hoge inflatie en het risico dat men te vroeg pauzeert. Donderdagavond zal Adobe de boeken openen en meer inzage geven over de impact van artificiële intelligentie op de producten voor creatieve professionals.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten