Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-10-2020

Aandelen stijgen op een blauwe golf

Correctie

Begin september werden beleggers verrast door een correctie op de beurs. In de Verenigde Staten verloren de S&P 500 en de Nasdaq in korte tijd tien procent. De koersen waren wellicht wat al te hard op een economisch herstel vooruitgelopen. Een herstel dat steeds meer tekenen van vertraging begon te vertonen. Bovendien begon op diverse plaatsen in de wereld het aantal besmettingen met het coronavirus weer op te lopen. Maar een niet onbelangrijke reden voor deze terugval op de beurzen was de toenemende onzekerheid onder beleggers over het verloop van de naderende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Close call

Niet zozeer de eventuele winnaar baarde de beleggers zorgen. Wel het verloop van de verkiezingen en de wijze waarop de beide kandidaten met de uitslag om zouden gaan. Zo werd er steeds meer rekening gehouden met een zogenaamde close call, een uitslag waarbij het verschil tussen winnaar en verliezer minimaal zou zijn. De president had immers meer dan eens in het midden gelaten of hij een eventuele nederlaag bereid was te accepteren. Hij stelde reeds bij voorbaat dat de verkiezingen hoe dan ook “corrupt” waren. Dit mede omdat in verband met het virus deze keer veel stemmen per post zouden worden uitgebracht.

Zandzakken voor de deur

De bezorgdheid over de periode na de verkiezingen nam steeds verder toe. Dat bleek ook uit de op de beurs verhandelde contracten in de mate van beweeglijkheid van de koersen. Deze VIX-index vertoonde een enorme spike in de dagen direct na de verkiezingen. Erger nog, deze piek zou volgens de verhandelde contracten nog weken kunnen aanhouden. Dit was niet alleen in de VIX-index terug te zien. Volgens onderzoek hielden professionele vermogensbeheerders veel meer cash aan dan gebruikelijk en nam de handel in derivaten om beursrisico’s af te dekken exponentieel toe. Met andere woorden, beleggers waren zich in de loop van september al schrap aan het zetten voor een zeer volatiele beurs in de maanden november en december.

Peilingen

Zo zakte de AEX-index bijvoorbeeld halverwege september weg naar een niveau van 532 punten, bijna tien procent onder de piek van twee maanden eerder. Zoals wel vaker op de beurs verdwenen bovengenoemde angsten echter vrij onverwacht als sneeuw voor de zon. Uit de peilingen en de voorspellingen van de wedkantoren bleek dat de voorsprong van Joe Biden op Donald Trump steeds verder opliep. Zodanig zelfs dat er van een close call nauwelijks meer sprake zou zijn. Een recent uitgebracht gemiddelde van vooraanstaande peilingen gepubliceerd door RealClearPolitics schat de kans voor een zege nu van Biden op 66 procent tegen Trump slechts 34 procent. Nooit eerder had de zittende president van de Verenigde Statem een paar weken voor de verkiezingen zo’n grote achterstand.

Zitten er wel vaker naast

Nu zult u zeggen, die peilingen zaten er vier jaar geleden ook helemaal naast, dus wat betekent dat? Wel, helemaal naast zaten ze er niet. Uiteindelijk behaalde de verliezende kandidaat vier jaar geleden ruim drie miljoen stemmen meer dan de winnaar. Het Amerikaanse kiesstelsel is echter niet altijd even doorzichtig. Het gaat er niet om wie de meeste stemmen krijgt. In 2016 woog de stem van een kiezer in Wyoming ongeveer drie keer zo zwaar als de stem van een kiezer in Californië. Door het systeem van kiesmannen hebben kleine staten een disproportionele invloed. Trump zelf notabene verklaarde in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox dat “you’d never have a Republican elected in this country again” wanneer de verkiezingen daadwerkelijk democratisch zouden verlopen.

Zware nederlaag?

Maar ook een actuele inschatting van de hoeveelheid kiesmannen die beide kandidaten momenteel achter zich zouden kunnen scharen duidt op een landslide victory van Biden. Een inschatting van 319 Democratische tegen 188 Republikeinse kiesmannen zou neerkomen op een zware nederlaag voor de zittende president. En dat terwijl de president lange tijd zeker geen last had van economische tegenwind en ook de beurs hem niet tegenzat. Vaak voldoende voor een zittende president om herkozen te worden. Deze keer waart er echter een gemeen virus rond. Een virus dat er mede toe bijdraagt dat de grotendeels Republikeinse achterban van Trump in bijvoorbeeld Florida de president de rug heeft toegekeerd. De grotendeels bejaarde inwoners van deze belangrijke swingstaat vinden zijn coronabeleid ver onder de maat. Daar heeft de besmetting van de president zelf weinig aan kunnen veranderen.

Een blauwe golf

Nu waren beleggers lange tijd bevreesd voor een Democratische president. Hogere belastingen, meer regelgeving en stijgende uitgaven aan gezondheidszorg. Dat is nooit goed voor aandelenkoersen. Het sentiment is echter gedraaid. Naar verwachting zullen de Democraten na de verkiezingen met een veel ambitieuzer steunpakket voor de economie komen dan de Republikeinen. Een zogenaamde blauwe golf (de kleur van de Democraten) waarbij de Democraten het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden naar zich toe trekken zou dat mogelijk maken. De beurs heeft het al enige tijd in de gaten. De koersen liepen al weer op met 8 tot 9 procent sinds medio september. Ook zakenbank Goldman Sachs verwacht verdere koersstijgingen tot het einde van het jaar, mede ingegeven door mogelijk meevallende bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Een eindejaarsrally? Er is echter één maar. Wanneer de koersen de komende weken blijven stijgen werkt dat juist weer in het voordeel van Trump. Het is namelijk zelden voorgekomen dat een zittende president niet werd herkozen na een rally op de beurs. Wie er ook wint, de beleggers lijken er niet onder te lijden te hebben.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten