Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 28-01-2020

Aandelen vatten kou in Chinees nieuwjaar

Jaar van de Rat

Afgelopen weekeinde begon het Chinese nieuwjaar. Voor de Chinezen is dit een belangrijke gebeurtenis. Het is een lentefeest en het wordt gezien als een nieuw begin. Men koopt nieuwe kleren, gaat naar de kapper, schulden worden afbetaald en het huis wordt schoongemaakt. Op straat zijn grote optochten, met draken- en leeuwendansen. In China krijgt ieder jaar de naam van een dier. Zo is 2020 het Jaar van de Rat. Ratten zijn een symbool van geluk en voorspoed doordat ze zich aan veel omstandigheden kunnen aanpassen. Ratten zijn slim, vooral waar het hun eigen overleving betreft.

Coronavirus

Het land zal zich het begin van het nieuwe jaar echter anders hebben voorgesteld. De uitbraak van het coronavirus in de stad Wuhan heeft de viering van het nieuwjaar behoorlijk in de war geschopt. Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels gestegen naar 106 en het aantal geïnfecteerden is toegenomen met 1300 nieuwe gevallen. Wereldwijd hebben ruim 4500 mensen het virus onder de leden. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de reeds bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden, werd er beslist om gehele regio’s af te sluiten van de buitenwereld door het verkeer en transport volledig lam te leggen.

Beurzen geraakt

Mensen worden aangemoedigd thuis te blijven, grote evenementen worden geannuleerd en miljoenen mensen mogen niet meer reizen. De Chinese economie zal hieronder gaan lijden. Er worden reeds vergelijkingen met de uitbraak van het SARS-virus in 2003 getrokken. Dat virus kostte de Chinese economie in het meest getroffen kwartaal maar liefst drie procent economische groei. Het belang van China voor de wereldeconomie is sindsdien echter fors toegenomen. Deze keer wordt er meer schade voor de wereldeconomie gevreesd. Afgelopen vrijdag en gisteren daalden aandelenkoersen over de hele wereld. De meeste beurzen in Europa moesten gisteren een behoorlijke veer laten en verloren tegen de drie procent.

Consument in quarantaine

De angst leidde tot een klassieke vlucht naar veilige havens. Beleggers verkochten aandelen om vervolgens hun heil in staatsleningen, goud en betrouwbare valuta als de Japanse yen en de Zwitserse frank te zoeken. Er wordt alom gevreesd voor afnemende economische groei. Dat laatste zal zeker het geval zijn, al was het maar omdat China in tegenstelling tot de periode van het SARS-virus is geëvolueerd in de richting van een consumptie-gedreven economie. Al die miljoenen consumenten die voorlopig vast zitten in hun stad kunnen even niets uitgeven. En dat net op een moment dat het land weer enigszins opveerde na het sluiten van een handelsakkoord met de Verenigde Staten.

Wall Street niet zo somber

Maar moeten beleggers de toekomst echt zo somber inzien? Zo verwacht de Amerikaanse zakenbank JP Morgan dat het virus snel over zal waaien en dat deze virusdip eigenlijk een mooie gelegenheid is om aandelen te kopen. De bank constateerde bij eerdere epidemieën dat hoe meer aandelen aanvankelijk wegzakten, hoe harder ze vervolgens weer opveerden. Strategist Ed Yardeni van Yardeni Research vroeg zich af of dit niet de zoveelste paniekaanval van deze bullmarket is. Hij telde er inmiddels al 65 en ziet deze correctie ook als een koopkans.

Verandert Fed zijn koers?

Mede door toedoen van het virus is de rente nog verder gedaald. En dat op een moment dat de Federal Reserve zo stilletjes tussen neus en lippen door bekend maakt zijn grootschalige opkoopoperaties van kortlopende staatsleningen terug te willen draaien. Daarnaast worden aflopende hypotheekobligaties sinds de jaarwisseling niet meer herbelegd. De balans van de Amerikaanse centrale bank is de afgelopen vier weken zodoende zelfs verkrapt. Een opmerkelijke ontwikkeling op een moment dat de wereld in rep en roer is vanwege een virus. Morgen wordt bij de volgende meeting van de Federal Reserve wellicht meer duidelijk over hun plannen. Ondertussen kunnen langetermijnbeleggers waarschijnlijk het beste de adviezen van bovengenoemde Wall Street coryfeeën volgen. Het beleggingsklimaat is immers niet ongunstig met een gestage groei, lage inflatie en een lage rente. Iedere dip lijkt nog steeds een kans om aandelen te kopen.