Auteur: Jan Bouius   Datum: 05-01-2022

Aandelenrotatie komt weer op gang

Wie dacht dat de aandelenmarkten en masse zouden schrikken van het nieuws dat afgelopen maandag maar liefst 1,08 miljoen Amerikanen positief getest zijn op het coronavirus, een recordaantal, komt van de koude kermis thuis. Sterker nog, de reactie die je eigenlijk bij dit nieuws zou verwachten is dat de thuiswerk aandelen weer in de lift zouden zitten en de oude economie bedrijven zouden dalen. Maar niets is minder waar. De technologie index Nasdaq verloor 1,33 procent terwijl de meer industriële Dow bedrijven 0,59 procent in waarde stegen. De S&P 500 hield het midden bij een daling van 0,06 procent.

Beleggers gaan dus duidelijk niet gebukt onder de opmars van de omicron-variant van het coronavirus. Die relaxte houding valt te verklaren doordat het aantal ziekenhuisopnames nog onder de eerder geziene pieken blijft en het aantal patiënten op de IC-afdeling nauwelijks toeneemt. Daarbij bouwen de besmette mensen op natuurlijke wijze extra antistoffen op en wordt er massaal gevaccineerd met de boosterprik. De blik van de beleggers is dan ook al gericht voorbij deze omicron-golf, naar het moment waarop de coronamatregelen afgebouwd kunnen worden en de economische groei de vrije teugels krijgt.

Maar dat zorgt ook voor toenemende druk op de lange rente waardoor sommige beleggers ook al weer ‘het rentespook’ zien opduiken. Mede omdat de FED naar verwachting de rente dit jaar driemaal zal verhogen. Aangezien technologie aandelen nu eenmaal iets rentegevoeliger zijn dan waarde aandelen, lijkt een eerste aandelenrotatie van groei naar waarde op gang te komen. Maar dat is niets meer dan een normaal verschijnsel.

China houdt techbedrijven onder de duim

Waar beleggers ook nog steeds bevreesd voor zijn, is de bemoeienis van de Chinese overheid met de Chinese techbedrijven, die in haar ogen veel te machtig worden. Zo kreeg Alibaba begin vorig jaar een boete van omgerekend 2,3 miljard euro voor monopoliepraktijken nadat oprichter Jack Ma al maanden niet in het openbaar gezien was. Tencent kwam er destijds genadig vanaf met de opdracht de bedrijfsvoering kritisch tegen het licht te houden. Het resultaat daarvan is dat Tencent inmiddels bezig is een gedeelte van zijn kroonjuwelen te verkopen. In december kondigde het bedrijf aan om voor ruim 14 miljard euro aandelen JD.com aan zijn aandeelhouders als dividend uit te keren. Daarmee verkleint Tencent het belang in JD.com van 17 procent tot 2 procent. Een vervolgstap werd gisteren aangekondigd door voor ongeveer 3 miljard dollar een gedeelte van het belang in het Singaporese Sea Limited te verzilveren. Het belang van Tencent in deze onderneming neemt daarmee af van 21,3 procent naar 18,7 procent, waarbij het stemrecht tot onder de 10 procent daalt.

De duimschroeven worden nog verder aangedraaid door de nieuwe regels die de Cyberspace Administration of China gisteren uitvaardigde voor bedrijven die door apps de publieke opinie kunnen beïnvloeden. Wat daar precies onder wordt verstaan is nog onduidelijk en dat vergroot de onzekerheid voor de belegger des te meer. Ook moeten alle nieuwsinformatie-apps een licentie aanvragen bij de Chinese toezichthouders. De koers van het aandeel Tencent leverde gisteren dan ook 4 procent in, wat we vanochtend op het Damrak bij grootaandeelhouder Prosus terugzien. Het is de hekkensluiter in de AEX met een daling van 2,22 procent.

Google op overnamepad

Overigens is de bemoeienis met grote techbedrijven niet alleen een Chinees fenomeen, ook in de Verenigde Staten hakken ze met dat bijltje, zij het dat de toezichthouders daar minder macht hebben. Zo zal zachte druk er onder andere voor hebben gezorgd dat Google vorig jaar president Biden beloofd heeft de komende vijf jaar 10 miljard dollar te investeren in de cybersecurity, iets wat ze waarschijnlijk sowieso van plan waren. In dit kader maakte Google gisteren bekend de Israëlische cybersecurity specialist Siemplify over te nemen. Volgens ingewijden betaalt het concern hiervoor ongeveer 500 miljoen dollar. De aankoop levert Google nieuwe technologieën op om hackers buiten de deur te houden.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten