Auteur: Joop van de Groep Datum: 01-03-2019

Aangenaam verrast

De laatste weken van 2018 daalde Wall Street aanzienlijk omdat er gevreesd werd voor een terugval van de groei van de Amerikaanse economie. De “shutdown” van de federale overheid zorgde voor veel problemen, waaronder een aanzienlijke vertraging van de publicatie van economische data. Economen gingen ervan uit dat de groei in het vierde kwartaal zou terugvallen naar 2,2% als gevolg van dalende consumentenbestedingen en een afzwakkende huizenmarkt. 

Het Ministerie van Handel maakte bekend dat de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal is uitgekomen op 2,6%, veel beter dan de verwachtingen. Over heel 2018 is de groei uitgekomen op 2,9% en ligt daarmee iets onder de 3% waarop president Donald Trump had gehoopt. Over heel 2017 lag de groei nog op 2,2%. Dit betekent dat de Amerikaanse economie jaar op jaar aantrekt

Als er gekeken wordt naar de economische ontwikkelingen op kwartaalbasis dan constateren wij een ander beeld. In het tweede kwartaal van 2018 lag de groei op 4,2% (hoogste sinds 2015), in het derde kwartaal daalde de groei naar 3,4% en in het laatste kwartaal zagen we een verdere daling van de groei naar 2,6%.

Dalende trend

De vraag is nu of de dalende trend op kwartaalbasis doorzet. Recente data duiden op een geleidelijke afkoeling van de economie. De Federal Reserve (Fed) is er uiteindelijk achter gekomen dat zij te agressief is geweest met het verhogen van de rente in 2018 en te voorbarig met de aankondiging om voor 2019 nog twee renteverhogingen in te calculeren. Ondanks het beter dan verwachte groeipercentage in het afgelopen kwartaal is de algemene verwachting van economen dat daling van de economische groei dit kwartaal zal doorzetten. Vrijwel de hele maand januari heeft een gedeelte van de Federale overheid dichtgezeten (shutdown) en het strenge winterweer van de afgelopen weken zet een rem op de consumentenbestedingen. 
De kans dat de Amerikaanse economie in 2019 in een recessie belandt is door de beter dan verwachte groei in het afgelopen kwartaal kleiner geworden.

Veel zal afhangen van de uitkomst van de onderhandelingen tussen Amerika en China over de handelsbeperkingen en andere geopolitieke spanningen zoals de Brexit en Amerikaanse importtarieven op Europese auto’s.

Opgelucht

In Azië reageerden de beleggers opgelucht op de sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal. De Japanse Nikkei index sloot 1% hoger. Met name de exportgedreven bedrijven profiteerden van een zwakkere Yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

De aandelenbeurs van Shanghai was met een plus van 1,8% de grootste stijger in het Verre Oosten. Chinese beleggers reageerden enthousiast op de mededeling van indexsamensteller MSCI dat de weging van Chinese aandelen in de veel gevolgde MSCI wereld indices opgehoogd gaan worden van 5% naar 20%.

Op de Europese beurzen is er ook sprake van een positieve stemming. De DAX index stond rond het middaguur stevig in het groen, geholpen door de beter dan verwachte Duitse winkelverkopen.