Auteur: Krist Plazier Datum: 15-04-2021

ABB rapporteert sterk eerste kwartaal

Vanochtend kwam de Zwitserse technische installateur ABB vervroegd met de kwartaalcijfers naar buiten. Wereldwijd is de industrie bezig de technische voorraden stevig op te bouwen. Ook hier verwacht men namelijk tekorten nu de lockdownmaatregelen verder versoepelen en de wereld steeds meer teruggaat naar ‘normaal’. Bovendien worden de producten alsmaar duurder vanwege de oplopende grondstofprijzen. Deze voorraadopbouw wordt onder andere ingekocht bij ABB en dat zag dan ook de omzet lekker aantrekken. De omzet in het eerste kwartaal nam met 11 procent toe tot 6,9 miljard dollar. Onderliggend was dit een toename van 7 procent. Ook de orderinname steeg, van 7,35 miljard dollar naar 7,75 miljard dollar (+6 procent, autonoom +1 procent). De winstmarge steeg van 10,2 naar 13,5 procent. Deze mooie cijfers gaven ABB voldoende aanleiding om de outlook voor geheel 2021 op te trekken. De Zwitsers gingen er eerst vanuit dat de omzet dit jaar in lijn zou zijn met hun lange termijn doelstelling van 3 tot 5 procent. Nu verwacht men dat de omzet dit jaar met minimaal 5 procent zal kunnen toenemen. Naast het sterke eerste kwartaal baseert ABB dit ook op de verwachting dat in de tweede helft van dit jaar met name de procesindustrie, waaronder die van olie en gas, sterk zal kunnen herstellen van de pandemische maatregelen.

Vorige week maakte ABB bekend dat het opnieuw zou gaan starten met een inkoopprogramma van eigen aandelen. Het vorige inkoopprogramma van ongeveer 3,5 miljard dollar is voltooid. Nu wordt er nog eens voor 4,3 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht.

Beleggers werden vrolijk van de berichten van ABB en zetten het aandeel vanochtend al vlot zo’n 4 procent hoger. ABB komt 27 april aanstaande met de volledige resultaten over het eerste kwartaal naar buiten.

Kwartaalrecord aan beursgangen

Gisteren lieten een drietal Amerikaanse banken bij de presentatie van hun kwartaalcijfers zien dat de winst eruit spuit. Ze rapporteerden maar liefst een vervijf- zes- en zelfs verzevenvoudiging van hun winst ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Een belangrijke bijdrage aan deze winsten leverde de recordhoeveelheid aan beursgangen die zij mochten begeleiden. Zo zag Goldman Sachs, één van de drie die de cijfers rapporteerde, zijn inkomsten op het gebied van fusies en overnames en de begeleiding van beursgangen met 73 procent stijgen. En het gaat maar door met beursintroducties. Gisteren was de beursgang van Coinbase, de aanbieder van een handelsplatform in cryptomunten, nog een groot succes. Hoewel dit een directe notering betrof, waarbij zonder de tussenkomst van zakenbanken rechtstreeks aan beleggers wordt verkocht, waren Goldman Sachs en J.P. Morgan toch hierbij betrokken.

Volgens adviesbureau EY zijn er afgelopen kwartaal meer bedrijven naar de beurs gegaan dan in enig ander kwartaal gedurende de afgelopen twintig jaar. Maar liefst 430 nieuwe bedrijven kwamen in notering wereldwijd. Ze haalden 105,6 miljard dollar op, een plus van 271 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De beursnieuwelingen willen gebruik maken van het positieve momentum dat momenteel heerst op de beurzen, van het vele beschikbare geld dat op zoek is naar rendement en van de angst dat het gedurende de zomer wel eens minder zal kunnen worden vanwege de onzekerheid rondom de ontwikkeling van de coronapandemie.

Vooral de beursgang van ‘spacs’ (special purpose acquisition vehicles) droegen bij aan het record. Dit zijn investeerders die met een entiteit een zak met geld ophalen om vervolgens te fuseren met een niet-beursgenoteerde onderneming. Er kwamen er afgelopen kwartaal meer in notering dan in geheel 2020. Toch vonden de meeste beursgangen plaats in Azië (200) terwijl spacs daar (vooralsnog) niet toegelaten worden op de beurzen. In Noord-Amerika maakten 121 bedrijven afgelopen kwartaal hun debuut en in Europa/Midden Oosten/Afrika waren dit er 109.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten