Auteur: Jan Bouius Datum: 22-07-2020

ABB verslaat verwachtingen

Het Zwitserse ABB had in het afgelopen kwartaal duidelijk last van een forse COVID-19 tegenwind, maar die wist men veel beter het hoofd te bieden dan verwacht.

In het tweede kwartaal werd een omzet behaald van 6,15 miljard dollar. Op vergelijkbare basis is het weliswaar een daling van 10 procent ten opzichte van een jaar geleden, maar ruim boven de Bloomberg consensus van 5,71 miljard dollar. Het daarop behaalde operationele bedrijfsresultaat daalde van 825 miljoen naar 651 miljoen dollar, de nettowinst sprong omhoog van 64 miljoen naar 319 miljoen dollar en de orderintake daalde van 7,4 miljard naar 6,05 miljard dollar. Alle drie deze cijfers waren beter dan de consensus van achtereenvolgens 446 miljoen dollar voor de EBITA, 120,4 miljoen dollar voor de nettowinst en 5,71 miljard dollar voor de order intake. Kortom, het glas was duidelijk minder leeg dan verwacht. Op korte termijn verwacht ABB nog niet veel verbetering, maar misschien dat een en ander in het vierde kwartaal aantrekt.

Toch stijgt de koers van het aandeel 2,5 procent op een negatieve beurs. Die reactie zal mede ingegeven zijn doordat ABB vanaf morgen begint met de inkoop van maar liefst 10 procent van de eigen aandelen. Door de verkoop van de Power Grid divisie aan Hitachi is er recent netto dik 7,6 miljard dollar aan liquiditeiten binnengekomen waarmee ABB zijn kapitaalstructuur gaat optimaliseren. Dat gebeurt niet alleen door eigen aandelen in te kopen, maar ook door bepaalde kredietfaciliteiten en uitstaande obligaties af te lossen om een optimale kredietwaardigheid te behouden. Onder de nieuwe topman Rosengren is ABB volop in transitie en zal er meer op aandeelhouderswaarde gestuurd worden.

Ongeacht dat is de onderneming goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van diverse (toekomstige) maatschappelijke en economische trends, zoals de Europese Green Deal. ABB zet met zijn divisie Elektrificatie mede vol in op elektromobiliteitstechnologieën en het heeft de afgelopen 10 jaar wereldwijd al meer dan 14.000 ABB DC snelladers geïnstalleerd, die je onder andere bij het Nederlandse Fastned terug kan vinden. Op dit vlak maakte ABB een week geleden nog bekend om vanaf 2022 mobiele laadstations te zullen leveren voor de pitstop van de Formule E-wagens. In 30 seconden zal de accu dan met 4 kWh aan stroom geladen worden. Voor ABB zal de samenwerking een ideale proeftuin zijn om zijn nu al hoogstaande technologie verder door te ontwikkelen.

Corona-kilo’s dankzij Givaudan

Het Zwitserse smaak- en geurstoffenconcern Givaudan publiceerde gisteren de eerste halfjaarcijfers. Men zag de omzet op like-for-like basis met 4,0 procent aandikken ten opzichte van vorig jaar naar 3,22 miljard Zwitserse Frank. Het bedrijfsresultaat steeg met 11,3 procent tot 734 miljoen Zwitserse Frank, 3,3 procent hoger dan de consensus van 710 miljoen Zwitserse Frank. Onder de streep resteerde een nettowinst van 413 miljoen Zwitserse Frank, 8,8 procent meer dan een jaar geleden.

Per saldo zijn de cijfers robuust. Er blijkt uit dat het coronavirus weinig vat op Givaudan heeft gekregen. De flinke omzetdaling van 16,4 procent bij de Fine Fragrances divisie voor parfums werd meer dan gecompenseerd door de hogere vraag naar geur- en smaakstoffen voor bijvoorbeeld zeep en snacks, twee producten die de afgelopen maanden volop gekocht zijn. Zijn die corona-kilo’s toch nog ergens goed voor…

Daarnaast wist Givaudan over de gehele linie betere marges te behalen door productiviteitswinst én lagere reiskosten. Per saldo weet volgens financieel topman Tom Hallam ongeveer 85 procent van de groepsactiviteiten de impact van het coronavirus goed het hoofd te bieden. Givaudan houdt dan ook vast aan de outlook van 4-5 procent omzetgroei. Nieuwe doelen voor de periode tot 2025 worden in augustus op de investeerdersdag bekendgemaakt.

Beleggers weten het defensieve groeimodel, het duurzame karakter en de sterke cashflows van Givaudan in deze onzekere tijd te waarderen. Het aandeel dipte dan wel licht op de cijfers, maar het staat year-to-date nog steeds ruim 26 procent in de plus.